Η φιγούρα του Ebenezer Scrooge, από την δημιουργία του το 1843 μέχρι και σήμερα, έχει επηρεάσει καλλιτέχνες, σε ολόκληρο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένου και του κόμικ. Ο ίδιος ο Dickens τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που, «το κρύο μέσα του πάγωνε τα γέρικά χαρακτηριστικά του, τσίμπαγε την γαμψή μύτη του, έκανε τα μάτια του κόκκινα, τα χείλη του μπλε».  Μάλλον το μοντέλο ενός χαρακτήρα τόσο κακού, που το όνομά του σήμερα έχει φτάσει να είναι συνώνυμο της τσιγκουνιάς και μισανθρωπίας, γοήτευσε και ενέπνευσε τους καλλιτέχνες. Από τον γενικό κανόνα, δεν ξέφυγαν φυσικά τα κόμικς, τα οποία ξεκινώντας από την κλασική ιστορία του Dickens, έχουν δημιουργήσει φανταστικούς χαρακτήρες, κόσμους και ιστορίες.

Λίγα λόγια για το “A Christmas Carol”

Ο Scrooge, είναι ο πρωταγωνιστής της νουβέλας του Charles Dickens, “ A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost-Story of Christmas”, ή όπως είναι ευρέως γνωστή, “A Christmas Carol”. Πρώτη φορά δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο, από τον εκδοτικό οίκο “Chapman & Hall”, στις 19 Δεκεμβρίου 1843, και κατευθείαν γνώρισε επιτυχία. Από τότε, δεν υπήρξε ποτέ παύση της κυκλοφορίας του, και έχει μεταφερθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην όπερα, και σε πολλά άλλα μέσα.

Η νουβέλα αφηγείται την ιστορία ενός μίζερου γέρου, τον Ebenezer Scrooge, και την μεταμόρφωσή του σε έναν ευγενικό και καλόκαρδο άνθρωπο, μετά από την επίσκεψη τεσσάρων φαντασμάτων: Αρχικά του φαντάσματος του Jacob Marley, πρώην συνεργάτη του, που τώρα έχει καταραστεί να περιφέρεται στην Γη ως τιμωρία για την άπληστη, εγωιστική και αδιάφορη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Στην συνέχεια, δέχεται τις επισκέψεις των Χριστουγεννιάτικων Φαντασμάτων του Παρελθόντος, Παρόντος, και Μέλλοντος.

Ebenezer Scrooge
Εικόνα από την πρώτη έκδοση του βιβλίου
Μεταφορές της ιστορίας σε graphic novels

Η διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Dickens, από το 1948 έως και σήμερα, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες στον χώρο του κόμικ. Η πρώτη μεταφορά του “A Christmas Carol”, σε graphic novel γίνεται το 1948, σε σενάριο του George Lipscomb, και εικονογράφηση του Henry Kiefer.  Αποτελούσε το νούμερο #53 των γνωστών μας “Classics Illustrated”, και ήταν ιδανικό για μικρούς αναγνώστες.

Ebenezer Scrooge
Το εξώφυλλο του τεύχους #55 των Classics Illustrated

Η παράδοση συνεχίζεται το 1978 από την Marvel, η οποία για το νούμερο 36 των “Marvel Classics Comics”, επιλέγει την ιστορία του Ebenezer Scrooge, σε σενάριο του Doug Moench. Η δυναμική της εικόνας και της αφήγησης, δίνουν ζωή στην ιστορία, με έναν τρόπο διαφορετικό από τα κάπως δύσπεπτα “Classics Illustrated”.  Το στυλ του κόμικ δε άλλαξε ως ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να την κάνει πιο διασκεδαστική και ατμοσφαιρική.

Ebenezer Scrooge
Το εξώφυλλο του “A Christmas Carol” της Marvel

Από το 2000 και μετά, έχουν υπάρξει ακόμα τέσσερις μεταφορές της ιστορίας του διάσημου τσιγκούνη σε graphic novel. Το “Christmas Carol”  εικονογραφημένο από τον Dick Matena το 2004 είναι το πρώτο. Το 2008 εκδίδεται το  “A Christmas Carol: The Graphic Novel” από τους Sean Michael Wilson και Mike Collins. Επιλέχθηκε μάλιστα ως ένα από τα δέκα καλύτερα graphic novels της χρονιάς από τις “ Sunday Times”. Μία ακόμα μεταφορά του Alex Burrows συμπεριλήφθηκε το 2010 στο τεύχος #19 των “Christmas Classics: Graphic Classics”. Tην ίδια χρονιά, εκδόθηκε και το “A Christmas Carol”, σε σενάριο του Stephen L. Stern και σχέδιο του Douglas A. Sirois.

Ebenezer Scrooge
Σελίδα του “A Christmas Carol: The Graphic Novel”

Όλες αυτές οι μεταφορές, παρά τις επί μέρους καλλιτεχνικές διαφορές τους μοιράζονται έναν κοινό κορμό. Όλα μένουν πάντα πιστά στην ιστορία του Dickens χωρίς αλλαγές στο σενάριο, την αφήγηση ή το χρονικό πλαίσιο. Η εμφάνιση του Ebenezer Scrooge, μένει πιστή στην περιγραφή του Dickens. Πάντα μεγάλος σε ηλικία, με άσπρα μαλλιά και ρυτιδιασμένο πρόσωπο, ψηλόλιγνη φιγούρα και ενδυμασία εποχής, ξεκινά το ταξίδι του στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με συντροφιά τα φαντάσματα.

Guest εμφανίσεις του Scrooge και της ιστορίας του σε διάσημα κόμικς

Οι δημιουργοί κόμικς δεν αρκούνται μόνο στις μεταφορές του “A Christmas Carol” σε graphic novel. Αντίθετα, παίρνοντας έμπνευση από τον Scrooge και την ιστορία του, προσπαθούν να τον εισάγουν στους δικούς τους κόσμους, ως αφιέρωμα και φόρο τιμής προς τον Charles Dickens.

Ghostbusters

Ebenezer Scrooge
Το εξώφυλλο του “Ghostbusters: Past, Present, and Future”

    

Τον Δεκέμβριο του 2009, εκδόθηκε από την IDW Publishing, το “Ghostbusters: Past, Present, and Future”. Ήταν το πρώτο αυτοτελές τεύχος της σειράς κόμικ με χριστουγεννιάτικα θέματα που εκτυλίσσονται στον κόσμο των αγαπημένων μας κυνηγών φαντασμάτων, τους Ghostbusters. Ο σεναριογράφος Rob Williams, και ο εικονογράφος Diego Jourdan δημιουργούν μια πολύ διασκεδαστική ιστορία επηρεασμένη από το “A Christmas Carol”.

Είναι  παραμονή Πρωτοχρονιάς, και ο πιο γκρινιάρης άνθρωπος στην Νέα Υόρκη προσλαμβάνει τους Ghostbusters. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται φαντάσματα, τα οποία προσπαθούν να τον κάνουν να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Φυσικά η κατάσταση αυτή τον έχει κουράσει. Έτσι, ο Venkman, ο Ray, ο Egon και ο  Winston πρέπει να ξεφορτωθούν τα Φαντάσματα του Παρελθόντος, Παρόντος και Μέλλοντος. Σίγουρα, η ιστορία του Scrooge έρχεται κουτί στους Ghostbusters, πράγμα που μας κάνει να απορούμε γιατί οι δημιουργοί περίμεναν μέχρι το 2009 για να κάνουν αυτό το τεύχος πραγματικότητα.

Deadpool Killustrated

Ebenezer Scrooge
Το εξώφυλλο του “Deadpool Killustrated #3”

Το “Deadpool Killustrated” είναι ακόμα μια σειρά της Marvel Comics με πρωταγωνιστή τον Deadpool. Εφόσον ο Deadpool έχει σκοτώσει όλους τους ήρωες του κόσμου της Marvel, είναι καιρός να βγάλει από την μέση και τους πιο διάσημους χαρακτήρες της κλασικής λογοτεχνίας.

Το τρίτο τεύχος της σειράς εκδόθηκε στις 27 Μαρτίου 2013, και ο σεναριογράφος Cullen Bunn μαζί με τον εικονογράφο Michael Del Mundo,  εισβάλουν στον κόσμο του “A Christmas Carol”. Αυτή την φορά, ο Ebenezer Scrooge, δεν θα λάβει την επίσκεψη του Jacob Marley και των τριών φαντασμάτων, αλλά του Deadpool και τριών σφαιρών.

Scooby-Doo!

Ebenezer Scrooge
Το εξώφυλλο του #67 “Scooby-Doo!”

Επιρροές από Dickens έχουν και ο αγαπημένος μας σκύλος- ντετέκτιβ Scooby-Doo και η ομάδα του. Δουλειά τους ως The Mystery Inc. είναι να πιάνουν τους υπεύθυνους πίσω από δήθεν μεταφυσικά φαινόμενα. Στο τεύχος #67 του “Scooby-Doo!”, που εκδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2003, η ομάδα ερευνά έναν δυστυχισμένο άντρα, ονόματι Ebenezer Scrooge, ο οποίος λένε πως στοιχειώνεται από τρία φαντάσματα. Στο τεύχος περιλαμβάνεται ακόμα μια ιστορία με όνομα “Scooby-Doo on ice”.

Διαβάστε εδώ το Δεύτερο μέρος του αφιερώματος 
   Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ
Προηγούμενο άρθροΤα εξωτικά φρούτα της Αφρικής
Επόμενο άρθροΤο Αστερόπαιδο του Γουάιλντ στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος