Μια συγγενή δουλειά του αγαπημένου Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 της Ομάδας Ιδέα, θα μας συστήσει μια ομάδα από τη Νέα Υόρκη το σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου. Καλεσμένοι του Κώστα Γάκη και της Ομάδας Ιδέα, η σκηνοθέτης Colleen Sullivan και οι ηθοποιοί Luke Robbins (23 ετών) και Ronald Prokeš (22 ετών) για να παρουσιάσουν την δουλειά τους, Antony & Cleopatra (Αντώνιος και Κλεοπάτρα).

Πρόκειται φυσικά για διασκευή του κλασικού σαιξπηρικού έργου, ερμηνευμένου από δύο μόνο ηθοποιούς. Η πρόσκληση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για μια σειρά από παράλληλες δράσεις στο νεοσυστηθέν θέατρο Άλφα Ιδέα. Επικοινωνήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης και σας τους συστήνουμε προτού δείτε την δουλειά τους το προσεχές σαββατοκύριακο.

H παράσταση Antony & Cleopatra είναι με λίγα λόγια μια ιστορία για την ευθραυστότητα του έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Τι συμβαίνει όταν είστε απελπιστικά, επικίνδυνα προσκολλημένοι σε κάποιο άλλο πρόσωπο; Τι χρειάζεται για να σταθούμε δίπλα του; Τι χρειάζεται για φύγουμε μακριά του; Πώς συμβιβάζεται να είσαι με κάποιον που είναι τόσο διαφορετικός από αυτό που προσδοκάς; Μια παραγωγή με δύο ηθοποιούς στη σκηνή οι οποίοι ενσαρκώνουν 7 χαρακτήρες. Μια διασκευή-νέα ματιά που μετατρέπει μαγικά μια από τις πιο επικές τραγωδίες του Σαίξπηρ σε μια εμπειρία αμεσότητας και αλήθειας, αγάπης και πίστης μέσα στην πολύπλοκη και απελπιστική ακαταστασία της.

Antony & Cleopatra
Luke Robbins & Ronald Prokeš

Οι συντελεστές μας μιλούν αποκλειστικά για το Antony & Cleopatra 


Η ομάδα Duomuži ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο Αντώνιος και Κλεοπάτρα του Σαίξπηρ τον Αύγουστο του 2015. Από τότε έως το Μάιο του 2016, η σκηνοθέτης δούλευε με τους δύο ηθοποιούς μέσω skype σα να είχαν στη διάθεσή τους ένα ψηφιακό χώρο για πρόβα. Ο Ronald βρισκόταν ανάμεσα στην Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Colleen βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και την Πενσυλβανία, ενώ ο Luke στη Βόρεια Καρολίνα. Τον Ιούνιο του 2016 οι τρεις τους συναντήθηκαν στην Βιρτζίνια όπου ξεκίνησαν κανονικά τις πρόβες τους.

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε τον Αύγουστο στο Brick Theater της Νέας Υόρκης.
Η ομάδα Duomuži θεωρεί πως οι 9 μήνες που επικοινωνούσαν μέσω Skype ήταν ένα απαραίτητο διάστημα για να δώσουν έμφαση στις περίπλοκες σχέσεις των χαρακτήρων του έργου και να προσπαθήσουν να συλλάβουν πως θα το μετουσιώσουν αυτό σε μια θεατρική παράσταση. Μέσω των ψηφιακών τους συναντήσεων, η παράσταση βρήκε το σχήμα, την ατμόσφαιρα και την αίσθησή της. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να κατανοήσει βαθιά τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων και να συνθέσει ένα πολύπλευρο αριστούργημα.

Η Colleen Sullivan είναι μεγάλη σαιξπηρόφιλη (όπως ο Γάκης) έχοντας σκηνοθετήσει ένα μεγάλο αριθμό έργων του: Περικλής (2 φορές), Ρωμαίος και Ιουλιέτα (2 φορές), Άμλετ, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (2 φορές), Κυμβελλίνος, Ερρίκος Ε’, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Χειμωνιάτικο Παραμύθι, Όπως Σας Αρέσει, Τρικυμία.

Antony & Cleopatra
H παράσταση Antony & Cleopatra βρίσκεται σε μια μίνι παγκόσμια περιοδεία

Για τον Ronald Prokeš, ο Σαίξπηρ δε χρειάζεται να εκμοντερνιστεί σε μια παράσταση, καθώς όλα όσα έχει να πει για τον άνθρωπο, τις αντιθέσεις και τις ανεπάρκειές του, είναι ούτως ή άλλως αναγνωρίσιμα σε κάθε εποχή. Πιστεύει πως ο Σαίξπηρ δίνει έμφαση σε αυτό που λέμε συντροφικότητα (companionship), δηλαδή την ανάγκη του ανθρώπου να βασίζει τη ζωή του στις διαπροσωπικές σχέσεις που συνάπτει. Βρίσκει σημαντικό να συνδέονται οι θεατές με τους χαρακτήρες των έργων που παρακολουθούν και να βρίσκουν εφαρμογή των σχέσεων και των διλημμάτων των μεγάλων έργων, όπως αυτών του Σαίξπηρ, στη δική τους ζωή.

– Τι σημαίνει υποκριτική για τους δύο πρωταγωνιστές;

Luke Robbins: «Είναι μια ερώτηση που μου κάνουν πολύ συχνά, αλλά κάθε φορά μου παίρνει ώρα ν’απαντήσω. Η υποκριτική είναι κάτι που μαθαίνω μέρα με τη μέρα. Θα έλεγα πως είναι η διαδικασία του να μοιράζεσαι, να μοιράζεσαι ό,τι έχεις και δεν έχεις με τον άλλο. Μοιράζεσαι εμπειρίες με τον σκηνοθέτη σου, τους συναδέλφους σου, το σύντροφό σου, το κοινό. Μπορεί οι χαρακτήρες που υποδυόμαστε να μοιράζονται ή να μην μοιράζονται πράγματα με τον άλλο, αλλά όπως και να έχει μοιράζονται κάτι με το κοινό. Η υποκριτική είναι πια το επάγγελμα μου, αλλά δεν το βλέπω απλώς σαν τη δουλειά μου. Δεν θα μπορούσα να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο.»

Ronald Prokeš: «Δεν έχω ιδέα τι είναι πραγματικά η υποκριτική. Θα έλεγα πως είναι ένα ατέρμονο κυνήγι της αλήθειας μέσα από μία ευάλωτη και ειλικρινή οδό. Και να που έπεσα ήδη σε αντικρουόμενες προτάσεις. Για να είμαι λοιπόν ειλικρινής, ήμουν ανάμεσα στο να γίνω ηθοποιό και πωλητή κλιματιστικών. Αφού λοιπόν δεν ήμουν πολύ φαν μιας καριέρας πωλήσεων, κατέληξα να περνάω τον ελεύθερο μου χρόνο κάνοντας πρόβες. Όταν άρχισα να σπουδάζω θέατρο ήταν που κατάλαβα πως η καρδιά μου βρισκόταν πάντα εκεί. Το καλοκαίρι του 2015, όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε την παράσταση, ήταν η στιγμή που μπορούσα να διατρανώσω την απόφαση μου να εργαστώ στο θέατρο.»

Trailer

https://vimeo.com/177810916

Πληροφορίες της παράστασης Antony & Cleopatra

Συντελεστές 

  • Σκηνοθεσία: Colleen Sullivan
  • Μουσική: Ronald Prokeš
  • Πιάνο: Colleen Sullivan
  • Φωτογραφίες: Cory Antiel
  • Πρωταγωνιστούν: Luke Robbins, Ronald Prokeš
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 10/12 στις 19:00, Κυριακή 11/12 στις 21:00

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Άλφα Ιδέα, Διεύθυνση: Πατησίων 37, Τηλέφωνο: 210.5238742
    Duomuži
  • Site
Προηγούμενο άρθροΗ Αναστασία Σπύρου παρουσιάζει το δίσκο της «Να γιατί ακόμα σ’αγαπώ»
Επόμενο άρθροΟι ψαράνθρωποι του ανοιχτού πελάγους της Κίρας Σίνου, εκδόσεις Κέδρος
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.