Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης με τον Leonardo Zada την Δανάη Ρουμελιώτη και την Λυδία Ρουμελιώτη αποδίδουν συνθέσεις βασισμένες στην ινδική κλασική μουσική. Επίσης θα ακούσουμε μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στη μουσική τους είναι ευδιάκριτη και η επιρροή τους από τη μεσογειακή και ελληνική παράδοση.

Δημήτρης Ρουμελιώτης – ένας καλλιτέχνης με ανατολίτικους ήχους

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε  στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, τραγουδώντας αρχικά και αργότερα παίζοντας κιθάρα. Το κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988, ήλθε σαν καταλύτης στην ζωή του και την άλλαξε για πάντα!! Πραγματικά, η Ινδική κλασσική μουσική και το sitar τον συνεπήραν και από τον Δεκέμβριο του 1989 άρχισε την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση, σ΄αυτήν την απίστευτα πλούσια μουσική σχολή.

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης ξεκίνησε έχοντας καθοδηγητή τον Ross Daly και το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami απο το Benares και απο τότε εντρυφεί και μαθαίνει με ευλάβεια και αφοσίωση τα ”Ragas”, τα κομμάτια της Ινδικής κλασσικής μουσικής.

Το βαθύ και λυρικό παίξιμο του μαέστρου του sarod, Ali Akbar Khan και του σιταρίστα Nikhil Banerjee, το φιλοσοφικό ύφος του Ravi Shankar και το απαράμιλλο και εμπνευσμένο στυλ του Vilayat Khan τον επηρέασαν βαθιά και ακόμα τον εμπνέουν. Στην Ινδία, οι μουσικοί εκδηλώνουν μεγάλη χαρά, όταν ένα καινούριο Raga γεννιέται, λόγω της δυσκολίας να συμβεί κάτι τέτοιο και ο δάσκαλος  Rabindra Goswamijee τη γεύτηκε, όταν  ο μαθητής του Δημήτρης κατάφερε να συνθέσει ένα Raga που παίζεται το πρωί και ένα για το βράδυ και τα ονόμασε Raga Abha Ranjani (παιδική αύρα) και Raga Kaushik Satikar (βαθειά φιλοξενία) αντίστοιχα. Εκτός απο τα ”Ragas” έχει συνθέσει και πολλά δικά του κομμάτια, όλα βασισμένα στην ινδική κλασσική, οργανικά αλλά και με στίχους που γράφει ο ίδιος και ακόμη έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Δημήτρης Ρουμελιώτης και ΙΧΩΡ

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης ίδρυσε το συγκρότημα «Ι Χ Ω Ρ», το 1999 και έχει δώσει κονσέρτα εκτός απο την Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κλπ και στο Benares της Ινδίας το Φεβρουάριο του 2001. Οι «Ι Χ Ω Ρ», στη σημερινή τους μορφή αποτελούνται και απο τον Satnam Ghai  στην  tabla, Ορέστη Ζαφειρόπουλο στο τσέλο, Γιάννη Ευσταθόπουλο στα κρουστά και Ξένια Κατσάρη στην tamboura. Την περίοδο 1996-1999 με τους  Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια και Βαγγέλη Σίμεντη, είχε ιδρύσει το συγκρότημα ”Διθύραμβος” και από το 2012-2014 με τον Γιώργο Μυλωνά και τον Νίκο Σουλιώτη.

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης έχει συμπράξει με πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικούς, όπως Δημήτρη Ζερβουδάκη, στο LP «Εχε το νου σου», με παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Ζαφειρέλη με σημαντικότερη συναυλία στο θέατρο Ρεματιάς, Βασίλη Ρακόπουλο και Σταύρο Παπασταύρου, Ross Daly, Αντώνη Φραγκιαδάκη, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Παραουλάκη, Αμίν Αλαγκαμπού, Γιώργο Κόλλια, Bakir Chuktai, Shankar Lal, Λευτέρη Μητρόπουλο, Ορέστη Μουστίδη, Tigran Sarkissian, Kora Michaelian, Μάρκο Δαμιανό, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Σόλη Μπαρκή, Γιώργο Φασόλη, Θανάση Κόλλια, Τάκη Μπαρμπέρη, Τάκη Αναγνωστόπουλο, Don Conreaux, Γιάννη Ζευγώλη, Αντώνη Καρούνη, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Νίκο Τουλιάτο, με τη σκηνοθέτιδα Θάλεια Βαλέτα κ.α. Έγραψε μουσική για το έργο «Μαχαμπαράτα», του σκηνοθέτη και κριτικού τέχνης Γιώργου Χατζηδάκη. Ακόμη έπαιξε sitar στο cd ”Αmpela”, του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar νύφης του Ravi Shankar.

Πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Καννών 2017- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, μία ανάσα πριν τη φετινή διοργάνωση
Επόμενο άρθροΦιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών «Η παραδοσιακή µουσική της Ικαρίας συναντά τις κέλτικες µελωδίες του σκοτσέζικου βορρά»