Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η έκθεση με τίτλο Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος. Ένα εικαστικό σχόλιο 40 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε ένα επίκαιρο θέμα. Η έκθεση είναι μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα φιλοξενηθεί στις βιτρίνες του ΟΤΕ (Καρόλου Ντηλ & Ερμού). Επίσης, θα λάβει μέρος, από 9 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου, και στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης. Την οργάνωση έχουν αναλάβει η Θάλεια Βραχοπούλου, Καθηγήτρια εικαστικών τεχνών και ο Χάρης Σαββόπουλος, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης του ΑΠΘ.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος. Η έκθεση αναζητά υποβολές που αντικρούουν, επανεξετάζουν και απορρίπτουν τις ανισότητες, αποτελώντας παραδείγματα επιδιώξεων του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη σημερινή εποχή, της κρίσης, κυριαρχούν η ανισότητα του πλούτου, η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, οι κυβερνητικά κυρωθείσες διακρίσεις, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η πολιτική διαφθορά. Όλα λειτουργούν ως τροχοπέδη στα ζητούμενα του oυμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Cortés – Ojo (Μάτι), ακουαρέλα σε χαρτί, 2013 – Έκθεση σύγχρονης τέχνης: Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος στο ΚΣΤ
Οι συμμετέχοντες

Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση έχουν διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο. Επελέγησαν από τους επιμελητές με γνώμονα την έκφραση κοινωνικής δικαιοσύνης στα έργα τους. Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αλκαλάη Άρτεμις, Αμελαδιώτης Δημήτρης, Αυγητίδου Αγγελική, Βενετόπουλος Μπάμπης, Bertrand Lucille, Bogaert Tom, Γκάγκας Σαράντης, Γκούτζος Φίλιππος, Cortez Esperanza, Διβάρης Γεώργιος, Dodson Laura, Δουλγέρης Χριστόφορος, Giordano Joan, Ιωαννίδης Πολ. Γιώργος, Καραμέτου Μαρία, Kestleman Simone, Lombardi D. D. , Lopes Cyriaco, Μαγκώνη Δέσπω, Magnanti Renee, Μεϊμάρογλου Δέσποινα, Μελανίτης Γιάννης, Μήτρεντσε Χριστίνα, Μουζαμίτη Ελένη, Νομίδου Βάλλυ, Ξόνογλου Δημήτρης, Pangburn Bill, Παπατζανάκη Αντωνία, Παπαφίγκος Γιώργος, Ποταμιανού Άρτεμις, Petric Eva, Σαχίνης Ξενής, Σταματίου Κωνσταντίνος, Στρατάκης Αναστάσης, Τζινούδης Γιώργος, Τουλιόπουλος Αλέξανδρος, VanDamme Godelieve, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη, Χριστάκος Γιάννης

Πληροφορίες έκθεσης Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος

  • Χώροι: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Αποθήκη Β1, Λιμάνι (19 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου)
    Βιτρίνες ΟΤΕ – Καρόλου Ντηλ & Ερμού (μέσα Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου)
    Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης – Λεωφ. Β. Όλγας 66, Θεσσαλονίκη (9 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου)
  • Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 20.00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
  • Ώρες λειτουργίας έκθεσης στο ΚΣΤΘ: Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 18:00
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Χρύσα Ζαρκαλή στα τηλ. 2310 589152, κιν. 6945 114343 ή στο email. Επίσης, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πατώντας εδώ.
Προηγούμενο άρθροΟρχήστρα Θεσσαλονίκης:8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Γιώργος Θυμής
Επόμενο άρθροΡυθμός Stage: Έλντα Πανοπούλου, Ελένη Πέτα και Τάνια Τρύπη