Είναι οι φωνές που μας έκαναν περήφανους στο εξωτερικό κι προώθησαν την ελληνική μουσική  σε όλη την υφήλιο. Κάποιοι από αυτούς έχουν κλείσει τον κύκλο τους και άλλοι συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε φορά που ακούμε νέα τους. Εμείς τους θυμόμαστε  και αυτή είναι η πορεία τους στη διεθνή σκηνή.

Να σημειωθεί πως από τη λίστα απουσιάζει το όνομα της Μαρία Κάλλας, αφού θα έπρεπε να γίνει ένα ξεχωριστό άρθρο μόνο για τη μεγάλη υψίφωνο.

 

Μαρία Φαραντούρη

        Μαρία Φαραντούρη Στη Γαλλία την είχαν αποκαλέσει «φωνή – χρυσορυχείο», ενώ η Daily Telegraph την ονόμασε «Μαρία Κάλλας του λαού». Γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες με διεθνές κύρος. Η καριέρα της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μίκυ Θεοδωράκη, του οποίου τη μουσική κράτησε ζωντανή μέσα από τις συναυλίες της σε Αμερική και Ευρώπη την εποχή που ο ίδιος βρισκόταν εξόριστος. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι και έχει μοιραστεί τη σκηνή με θρυλικές ντίβες όπως η Mercedes Sosa και η Juliette Greco . Σε καιρό δικτατορίας, η Μαρία Φαραντούρη έγινε η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό με μεγάλες συναυλίες στις αίθουσες Olympia, Salle Pleyel, Bobino, Lincoln Center, Albert Hall και Tschaikovsky. Το Λονδίνο γίνεται η δεύτερη πατρίδα της, όπου γνωρίζει τον κιθαρίστα John Williams και ξεκινούν μαζί μια συνεργασία. Τα επτά χρόνια που έμεινε στο εξωτερικό είχαν ως αποτέλεσμα η Φαραντούρη  να διευρύνει το ρεπερτόριό της. Ένας σταθμός στην πορεία της ήταν η συνεργασία της με τον Γερμανό Eckerhardt Schall με τον οποίο δούλεψαν πάνω σε τραγούδια του Μπρεχτ και μάλιστα ήταν η πρώτη καλλιτέχνης την οποία αποδέχτηκαν οι Γερμανοί σε ερμηνεία του Μπρεχτ εκτός της Γερμανικής γλώσσας. Το 1981, παρουσίασε με τον Θεοδωράκη και τον Πανδή, το Canto General. Οι συναυλίες, που δόθηκαν, παρουσία του Fidel Castro, είχαν τόση επιτυχία, ώστε η πρόσκληση από τον Κουβανό ηγέτη επαναλήφθηκε στα επόμενα χρόνια. Ο Τύπος χωρών όπως η Αυστραλία, Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία έχουν εκθειάσει το ταλέντο και το έργο της μεγάλης ερμηνεύτριας.

 Νάνα Μούσχουρη

Διεθνούς Φήμης Έλληνες Μουσικοί

        Κατάγεται από τα Χανιά και θεωρείται μια από τις τραγουδίστριες με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία, έχοντας πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους. Το 1960, στη Βαρκελώνη, στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, της απονέμεται το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού με το τραγούδι “Ξύπνα Αγάπη Μου”, που αποτελεί το μουσικό διαβατήριο για τη διεθνή καριέρα της. Στο Φεστιβάλ αυτό την άκουσαν για πρώτη φορά ο Quincy Jones και ο Michel Legrand. Το 1962, ο Quincy Jones, την καλεί στις ΗΠΑ για να ηχογραφήσει τον πρώτο αμερικάνικο δίσκο της με μεγάλα αμερικάνικα standards με την ορχήστρα του Torrie Zito. Τον Μάρτιο του 1963 εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο στο διαγωνισμό της Eurovision στο Λονδίνο ενώ το 1964 τιμάται στη Γερμανία με το αργυρό μετάλλιο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Baden-Baden. Το 1969, κυκλοφορεί το “Over and Over”, ο πρώτος της δίσκος στην αγγλική αγορά που παραμένει στα charts περισσότερο από 100 εβδομάδες. Η επιτυχία είναι τεράστια και η δημοτικότητά της στην Αγγλία ανεβαίνει. Η πρώτη συναυλία της στο Albert Hall του Λονδίνου, γίνεται sold out μέσα σε λίγες ώρες. Από τη χρονιά αυτή και για πολλά χρόνια θα παραμείνει η πιο αγαπημένη τραγουδίστρια σʼ αυτή τη χώρα. Οι επιτυχίες στις πέντε ηπείρους συνεχίζονται αδιάκοπα : το 1974, αποκτά 19 χρυσούς δίσκους στην Αυστραλία, 9 στη Νέα Ζηλανδία και 12 στην Ευρώπη καθώς και ένα διαμαντένιο δίσκο στην Ολλανδία για τις πωλήσεις του θρυλικού δίσκου “NANAʼs book of songs”. Το 1986 δίνει περισσότερες από 200 συναυλίες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σκανδιναβία, τη Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Φιλιππίνες, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία. Ηχογραφεί τακτικά σε πέντε γλώσσες : γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και ελληνικά. Οι πωλήσεις κάθε δίσκου της ανέρχονται σε εκατομμύρια αντίτυπα κάθε φορά και κάθε νέα κυκλοφορία συνοδεύεται με συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IFPI, οι πωλήσεις των δίσκων της έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που την κατατάσσει μετά τους Beatles και τον Elvis Prisley. Στη Γαλλία, είναι η γυναίκα καλλιτέχνης που έχει τους περισσότερους χρυσούς δίσκους, από την εποχή που καθιερώθηκε ο θεσμός το 1974, και δεκάδες τιμητικά βραβεία της έχουν δοθεί σε πολλές χώρες.

Μάριος Φραγκούλης

      Μάριος Φραγκούλης Ο Μάριος Φραγκούλης γεννήθηκε στη Ροδεσία της Αφρικής, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φωνητική με τον τενόρο Carlo Bergonzi και αποφοίτησε από την Ακαδημία Verdi στο Busetto της Ιταλίας. Μεταξύ του 1992 και του 1995 παίρνει μέρος σε πολλά κονσέρτα με αξιόλογες ορχήστρες όπως τη Βρετανική Ορχήστρα Νέων, τη Βασιλική Ορχήστρα της Όπερας, και την Συμφωνική ορχήστρα του BBC, τραγουδώντας δίπλα σε γνωστούς καλλιτέχνες της Όπερας όπως οι Montserrat Caballe, Alfredo Kraus, Rita Hunter, Dimitri Hvorostovski και άλλους. Το 1993 κερδίζει το διεθνή διαγωνισμό φωνητικής Luciano Pavarotti στην Φιλαδέλφεια. Μετά τις σπουδές του στο Juilliard School ο Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει στο Λονδίνο για να υποδυθεί τον νεαρό πρωταγωνιστή Lun-Tha στο παραγωγή του φεστιβάλ του Covent Garden «Ο Βασιλιάς κι εγώ» τον Μάιο του 1996. Ερμηνεύει τον ρόλο άλλη μια φορά με την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC σε μια έκδοση συναυλίας του μιούζικαλ, δίπλα στην Barbara Cook και τον Josh Ackland. Το 1998 η Sony Classical στην Νέα Υόρκη υπογράφει μαζί του αποκλειστικό συμβόλαιο Τον Ιούλιο του 2000 υποδύθηκε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Tony» σε μια παραγωγή του WEST SIDE STORY, στην Σκάλα του Μιλάνου. Το 2001, έπειτα από πρόσκληση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρεμλίνου, θα γίνει ο βασικός ερμηνευτής σε ένα αφιέρωμα στον Βέρντι για τα 100 χρόνια από το θάνατο του. Ο Μάριος Φραγκούλης συνεχίζει τη διεθνή του καριέρα με παραστάσεις ανά την Ευρώπη αλλά και την Αμερική και Κίνα.

Ντέμης Ρούσσος

    Ντέμης Ρούσσος Ο Ντέμης Ρούσσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια αφού οι γονείς του ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Άρχισε σόλο καριέρα μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, αρχίζοντας με το τραγούδι “We Shall Dance”. Αρχικά χωρίς ανταπόκριση, περιόδευσε στη νότια Ευρώπη και έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το “Forever and Ever” ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.Το 1974 κυκλοφορεί το “White Sails”, μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού “Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε” από τον δίσκο “Συνοικισμός Α΄” του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα μοναχικό μουσικό σταυροδρόμι με έντονες επιρροές από βετεράνους της rock και της folk, όπως ο Eric Clapton, η Joni Mitchell και ο Paul Simon. Ακολούθησαν τα “My Friend the Wind”, “My Reason”, “Velvet Mornings”, “Goodbye My Love, Goodbye”, “Someday Somewhere” και “Lovely Lady of Arcadia”. Το 1980 είχε επιτυχία με το “Lost in Love” των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.Επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το LP Demis έγινε χρυσός δίσκος. Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο ‘A Question of Weight’ (“Είναι θέμα βάρους”), μαζί με την Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το θέμα της παχυσαρκίας. Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 έκανε μια επιτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία.

Βίκυ Λέανδρος

Βίκυ Λέανδρος       

         Η Βασιλική Παπαθανασίου (όπως είναι το πραγματικό της όνομα),  γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μετακόμισε στη Γερμανία σε ηλικία 10 ετών.Το 1967 και το 1972 συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision με τη δεύτερη φορά να είναι και η νικητήρια. Τα τραγούδι έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως. Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιαπωνικά, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά. Η Βίκυ Λέανδρος Έχει κάνει πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δίσκων διεθνώς[εκκρεμεί παραπομπή], με συνολικά 450 εκδόσεις δίσκων, CD και DVD και έχει λάβει δεκάδες βραβεία όπως τα Golden Statue (Ιαπωνία) και Golden Europa (Γερμανία).

Γιώργος Νταλάρας

    Γιώργος Νταλάρας   ” Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει ελληνικά, η μουσική του όμως μιλάει σε όλο τον κόσμο”, έγραψε για τον μεγάλο Έλληνα ερμηνευτή η γαλλική Figaro το 1993. Παιδί μουσικών, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1949. Από τo 1981 o Γιώργος Νταλάρας έχει δώσει πάνω από 500 συναυλίες στους μεγαλύτερους συvαυλιακoύς χώρους (Wembley, Brendan Byrne Arena, Alte Oper, Olympia, Mann Auditorium κ.α.) στις περιοδείες του στην Ευρώπη, την Αμερική, τov Καναδά, τηv Αυστραλία, τo Ισραήλ, τη Λατινική Αμερική και τηv Κύπρο, με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές. Το 1997 εδραιώνεται η συνεργασία τoυ με τις μεγάλες ορχήστρες όταν, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, παρουσίασαν ελληνικά, εβραϊκά και τραγούδια της Μεσογείου, στo  Mann Auditorium τoυ Τελ Αβίβ.  Το ενδιαφέρον του κόσμου ενισχύθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοδεία του Γιώργου Νταλάρα συνέπεσε με τη διεθνή κυκλοφορία του καινούργιου του δίσκου “Η άσφαλτος που τρέχει”. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως o Sting, ο Paco de Lucia, o Ian Anderson και o Goran Bregovic. Ο Γερουσιαστής Edward Kennedy του έχει απονείμει τo Διεθνές Βραβείo “John Kennedy” για την ανθρωπιστική του προσφορά (1994) ενώ το 2006 του απονέμεται ο τίτλος του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενός από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θέλησης του Οργανισμού παγκοσμίως.

Ελευθερία Αρβανιτάκη

    Ελευθερία Αρβανιτάκη  Η Ελευθερία Αρβανιτάκη αποτελεί την ήρεμη δύναμη της ελληνικής μουσικής πάνω από δύο δεκαετίες κι έχει πετύχει να είναι μια από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες και έξω από τα σύνορα της χώρας.Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1957. Το 1998 αποτελούσε μια πάρα πολύ σημαντική χρονιά για τη διεθνή πορεία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Είναι η χρονιά που εμφανίζεται σε 3 διοργανώσεις του festival WOMAD , του μεγαλύτερου ethnic festival στον κόσμο. Στη διεθνή παρουσία της συγκαταλέγονται και οι εμφανίσεις της στο διεθνές festival της Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αλλά και στο ethnic festival SFINKS στο Βέλγιο. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς δίνει 2 συναυλίες στο θέατρο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου. Στις 1 Φεβρουαρίου 2014 εμφανίστηκε στην σκηνή του ιστορικού και διεθνούς φήμης CarnegieHall  της Νέας Υόρκης, χωρητικότητας 2.804 θέσεων. Η διεθνής ερμηνεύτρια παρουσίασε τα πιο γνωστά και επιτυχημένα τραγούδια της συνοδευόμενη από τον Αρμενικής καταγωγής σολίστα και συνθέτη Ara Dinkjian. Οι New York Times ενδεικτικά αναφέρουν: «Είναι μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας».

Βιβλιογραφία

  1. Μαρία Φαραντούρη επίσημο site: http://www.farantouri.gr/index.php?lang=el
  2. Νάνα Μούσχουρη facebook https://www.facebook.com/pages/Nana-Mouskouri
  3. Μάριος Φραγκούλης facebook https://www.facebook.com
  4. Ντέμης Ρούσσος, Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org
  5. Βίκυ Λέανδρος, βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org/wiki/
  6. Γιώργος Νταλάρας, επίσημο site: http://www.dalaras.gr/
  7. Ελευθερία Αρβανιτάκη, επίσημο site: http://arvanitaki.gr/

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου «Η ψυχή στην πέτρα», του Νίκου Καρυώτη
Επόμενο άρθροΗ βραδιά των ΗΙΜ στο Stage Volume 1