Το φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος» που θα διεξαχθεί στο Άργος, τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας από 3 έως 9 Ιουλίου, αποτελεί μια πρωτοβουλία που αντλεί την έμπνευσή της από ένα παλιό φεστιβάλ. Το ιστορικό site specific Φεστιβάλ Άργους (1994-1997) ξαναζωντανεύει με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ελένη Βαροπούλου. Πρόκειται για ένα νέου  καλλιτεχνικού, ερευνητικού  site specific project που επικεντρώνεται στην αρχαιολογία και τη ετεροτροπία. Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο κατηγορίες, το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και την «Αργολική Industriale». Το Artic.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος»:

Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης- φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος»

Άργος, φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Στο Άργος εγκαινιάζεται το φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης

Μυκήνες Πλάτωμα Αγίου Ιωάννη

Παρασκευή 7 Ιουλίου

  •  19:30: Παναγιώτης Βελιανίτης σύνθεση

Ορέστεια Έργο ακουσματικής μουσικής τετρακάναλης μετάδοσης – διάρκεια 30’

Η τριλογία της Ορέστειας του Αισχύλου αποδίδεται αλληγορικά μέσα από ήχους ζώων, πτηνών και φυσικών φαινομένων με τη δημιουργία αντίστοιχων ηχοτοπίων σε συνδυασμό με επεξεργασμένους ηλεκτρονικούς ήχους. Η ένταξη του έργου στον επιλεγμένο φυσικό χώρο με ηχογραφήσεις όπως αυτές του αέρα, του μελισσιού, των πουλιών, των νυχτερίδων να συνδιαλέγονται με το ζωντανό ηχητικό του περιβάλλον, σηματοδοτεί τους άξονες που διέπουν την τριλογία, με τη δυναμική ανάπτυξη της δομής της μέσα σε μια διευρυμένη ακουστική πραγματικότητα.

  • 21:30: Μαριάννα Καβαλλιεράτου χορογραφία-χορός

Διαδρομή μιας φασματικής, σχεδόν άυλης φιγούρας στο χώρο.

Είσοδος ελεύθερη

Αρχαίο Θέατρο Άργους

Παρασκευή 7 Ιουλίου 21:30

  • Στέφανος Θωμόπουλος πιάνο

Συναυλία

Ο πειραματιστής του πιάνου Στέφανος Θωμόπουλος, γνωστός για τις συναυλίες του ανά την υφήλιο, σημαντικός μελετητής και ερμηνευτής του ξενακικού έργου, περιλαμβάνει στην συναυλία του τα έργα:

Κ. Ντεμπισί – La Terrasse des audiences du clair de lune (5 ’), Γ. Κουμεντάκης – Μαντινάδα (5’), Ι. Ξενάκης -Herma (9’), Μπ. Μπάρτοκ – 6 Danses Bulgares (8’), Γ. Κουμεντάκης – Ο Κορμοράνος του Γιάννη Ξενάκη (4’), Ι. Ξενάκης – Mists (13’), Μ. Ραβέλ – Gaspard de la nuit (Scarbo) (9’), Γ. Κουμεντάκης – Σύμμολπα 1 (5’), Ι. Ξενάκης – Evrialy (11’)

  • «Αρχαιο-λογίες του Ύψους» σκηνική διάλεξη μετά μουσικής

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

Σοπράνο: Τζούλια Σουγλάκου

Πιάνο: Στέφανος Θωμόπουλος

Στον κατεξοχήν τόπο του υψηλού, το αρχαίο θέατρο, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης ανασκάπτει τις ρίζες του υψηλού, συνομιλώντας με κείμενα φιλοσόφων, ποιητών, λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων, Όσκαρ Ουάιλντ, Σλάβοι Ζίζεκ, Ιμμάνουελ Καντ, Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο, σε μια σκηνική διάλεξη μετά μουσικής. Η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου με τη συνοδεία του πιανίστα Στέφανου Θωμόπουλου ερμηνεύει έργα Ρίχαρντ Βάγκνερ, Άλμπαν Μπεργκ, Ρίχαρντ Στράους, κ.α.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 8 Ιουλίου 21:00

  • Άργος CINE VALIA

CHARISMA X: ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Ένα ντοκιμαντέρ για τον αρχιτέκτονα του ήχου που αναπτύσσεται σε ενότητες μέσα από τις οποίες ανιχνεύεται το πώς τα φυσικά φαινόμενα μεταμορφώνονται σε ηχητικά σύμπαντα και πώς η φιλοσοφική σκέψη του, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική πράξη και η ιστορικοπολιτική εμπειρία του μετουσιώνονται σε μουσική.

Ντοκιμαντέρ

Διάρκεια 62’

Έτος παραγωγής 2008

Σκηνοθεσία- σενάριο: Έφη Ξηρού

Είσοδος ελεύθερη

Αργολική Industriale- φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος»

Εργοστάσιο ΡΕΑ, φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Το εργοστάσιο ΡΕΑ φιλοξενεί τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης

Εργοστάσιο ΡΕΑ Επαρχιακή οδός Ναυπλίου – Άργους

Σάββατο 8 Ιουλίου 11:00 – 14:00/18:00- 20:00

Κυριακή 9 Ιουλίου 11:00 – 14:00

  • Μικροφυσικές των ερειπίων

Εικαστικές εγκαταστάσεις/μικτές τεχνικές

Άρτεμης Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρης Μερατζάς, Ειρήνη Μπαζάρα, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλάντζα, Νίκος Σεπέτζογλου, Βούβουλα Σκουρά, Μάχη Ξενάκη, Σωκράτης Φατούρος, Θοδωρής Χρυσικός

Εργοστάσιο ΡΕΑ & εργοστάσιο Πελαργός Νέας Κίου

3 – 7 Ιουλίου Εργαστηριακές πρακτικές

Για σπουδαστές, εργάτριες, αγρότες

  • 1η Εργαστηριακή πρακτική

Βλέπω, βαδίζω, ομιλώ

Η σκηνοθέτης και σκηνογράφος Άννα Φίμπροκ και ο σκηνοθέτης Γιόζεφ Ζάιλερ δοκιμάζουν με τους συμμετέχοντες, πώς η διεισδυτική και υπομονετική κατανόηση των χώρων και η αίσθηση των μηχανών συνδέονται με απλές σωματικές κινήσεις, συγκινήσεις και λεκτικές πράξεις. Η αρχαιολογία της βιομηχανικής εποχής μας εξασφαλίζει δυνατότητες για ένα θέατρο της αρχαιολογίας του προσωπικού μας βιώματος πέρα από τις τρέχουσες θεατρικές ιδέες και τα στερεότυπα. Σύμβουλος για τη δραματουργία του χώρου, ο καθηγητής Χανς-Τις Λέμαν.

  • 2η  Εργαστηριακή Πρακτική

Οι πέντε αισθήσεις και η σκηνική επαναλειτουργία του εργοστασίου ΡΕΑ

Στόχος του εργαστηρίου η δημιουργία συνθηκών εγρήγορσης απέναντι στα πάσης φύσεως ερεθίσματα που δίνονται από το εξωτερικό περιβάλλον (υλικά, ήχους, φως), το σκηνικό χώρο και τους συμπαίκτες. Στην περίπτωση του χώρου ενός «νεκρού» εργοστασίου, τα ερεθίσματα συνομιλούν με εικόνες και συμβάντα του παρελθόντος. Η διαρκής εγρήγορση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργική σωματική παρουσία του ηθοποιού μέσα στον χώρο του «κάποτε» και την ενεργοποίηση της μνήμης. Έτσι, το «κάποτε» μεταμορφώνεται σε σκηνικό «εδώ και τώρα». Οι συμμετέχοντες εξασκούνται στο να καλλιεργούν συνειδητά και συστηματικά τις πέντε αισθήσεις με στόχο την σκηνική «επαναλειτουργία» του εργοστασίου.

Διευθύνει ο καθηγητής Γιάννης Λεοντάρης, του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, οι οποίοι με οποιοδήποτε τρόπο έχουν επαφή με τη θεατρική πρακτική.

Διάρκεια Εργαστηρίου: Δύο συναντήσεις in situ, διάρκειας τριών ωρών η κάθε μία. Η δεύτερη συνάντηση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες του project. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10-12 άτομα

  • 3η Εργαστηριακή Πρακτική

Από τη γη στο εργοστάσιο

Πώς ήταν διαρθρωμένη η εργασία στο αγροτικό και βιομηχανικό περιβάλλον της Αργολίδας; Δουλεύοντας με αγρότισσες του Άργους και πρώην εργάτριες του  εργοστασίου Πελαργός, θα αναζητήσουμε στοιχεία και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τη συγκομιδή, την παραγωγή, τους όρους εργασίας και τα τελετουργικά της καθημερινότητας. Μέσα σε ένα «ερείπιο της εργασίας» θα ψάξουμε για ίχνη, μνήμες και  θα μιλήσουμε για αδιέξοδα, αλλά και για διεξόδους.

Οργάνωση εργαστηρίου: Ελευθερία Ιωαννίδου, θεατρολόγος (University of Groningen), Νατάσα Σιουζουλή, θεατρολόγος (Freie Universität Berlin), Μανώλης Τσίπος (συγγραφέας, περφόρμερ)Οι τόποι και η διάρκεια των εργαστηρίων θα προκύψουν από τις ανάγκες της ομάδας.

Πληροφορίες του φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος»

Ημερομηνίες: 3-9 Ιουλίου

Τόπος: Νομός Αργολίδας

Σύλληψη-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Βαροπούλου

Συντονισμός: Oρσία Σοφρά, Σταυρούλα Κατσιαμπούλα

Φωτογραφίες: Πλάτων Ριβέλλης

Ηχητική Υποστήριξη, Φωτισμοί: Xρήστος Τόλης, Κυριάκος Νικολόπουλος

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του project είναι ελεύθερη, ενώ για τη μεταφορά των θεατών από το χώρο των Μυκηνών στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, θα διατίθεται πούλμαν.

Προηγούμενο άρθροΕγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις Searching for Mr X και Still (space of death) στο Beton7
Επόμενο άρθρο6 τελειόφοιτοι της ΑΣΚΤ συνδιαλέγονται για το ζήτημα της Juvenoia στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη