«Διεθνής Τόπος»: Ένα παλιό φεστιβάλ ξαναζωντανεύει στο Άργος

«Διεθνής Τόπος»: Ένα παλιό φεστιβάλ ξαναζωντανεύει στο Άργος

Στη συνέντευξη τύπου που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου σχετικά με το εγχείρημα «Διεθνής Τόπος» η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ εξέφρασε το μεράκι και το όραμά της γύρω από την αναβίωση μιας παλιάς πρωτοβουλίας. «Διεθνής Τόπος», Πελοπόννησος / Άργος- Μυκήνες είναι ο τίτλος του νέου  καλλιτεχνικού, ερευνητικού  site specific project που διευθύνει η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου. Θα διεξαχθεί  στο Άργος, τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας από 3 έως 9 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα διεθνές εγχείρημα, 20 χρόνια αφότου έληξε το ιστορικό site specific Φεστιβάλ Άργους (1994-1997).

Το τελευταίο ανέπτυσσε τις καλλιτεχνικές δράσεις του σε αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, σε αρχαιολογικούς χώρους και εργοστάσια της περιοχής. Αντλώντας έμπνευση από το παλιό φεστιβάλ, το project ξεκινά φέτος από το Νομό Αργολίδας. Στόχος είναι αφενός να συνεχίσει τις δράσεις στην περιοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αφετέρου να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ αναλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Αγροτικών Συναιτερισμών Αργολίδας (ΕΑΣΑ).

Συνέντευξη τύπου «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Υλικό από τη συνέντευξη τύπου «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Θεματικοί άξονες του «Διεθνής Τόπος»

Φέτος το καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific project «Διεθνής Τόπος», Πελοπόννησος/ Άργος-Μυκήνες  κινείται γύρω από τον θεματικό άξονα της αρχαιολογίας και της ετεροτοπίας. Συγκεκριμένα αποτελείται από δύο κατηγορίες, το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και την «Αργολική Industriale». Ενδεικτικά η Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με την πρώτη: «Τι σημαίνει «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης»; Σημαίνει πρώτον ότι υπάρχουν πολλοί τόποι για τον Ιάννη Ξενάκη προκειμένου να τιμήσουμε εκεί τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη και να τον θυμηθούμε. […]Πολύτοπον είναι και το πολύτεχνο δρώμενο. Στο ξενακικό σύμπαν σκέψης και δημιουργίας, τα δρώμενα αυτά εμπεριέχουν πολλά στοιχεία : Μουσική, κίνηση, χώρο, φως, διαδρομή.»

«Διεθνής Τόπος»: «Αργολική Industriale»

Στην «Αργολική Industriale» η αρχαιολογία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο όλων των φετινών εκδηλώσεων. Ξεκινώντας από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας μετατρέπονται σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης. Το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου11 «ξυπνούν» και ξαναχρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο. 11 καλλιτέχνες θα παρέμβουν στο χώρο.  Θα καταλάβουν ρημαγμένες γωνιές, θα αξιοποιήσουν ευρήματα και θα διαμορφώσουν το άγριο περιβάλλον, στήνοντας εκεί έργα τους. Όπως αναφέρει η κ. Βαροπούλου: «Αυτά τα βιομηχανικά ερείπια έχουν συγχρόνως το μεγαλείο να εκτείνονται σαν ειδικοί τόποι της υλικότητας, του μετέωρου, του παροδικού, του εναλλακτικού. Γίνονται “άλλοι χώροι“ που μπορεί να διεγείρουν τη γεωγραφική φαντασία μας και να μας κάνουν να σκεφτόμαστε χωρικά, αισθητικά ακόμη και κοινωνικά πέρα από καθιερωμένους τρόπους.»

Εργοστάσιο, «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης
Εργοστάσιο που θα αξιοποιηθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος», φωτογραφία: Πλάτων Ριβέλλης

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. Στην ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει για το project: «Εκτιμώ ότι το νέο project “ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΠΟΣ”, Πελοπόννησος/Άργος-Μυκήνες αποτελεί μια νέα παρέμβαση, με στόχο να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να μπουν σε μία ανατρεπτική αλλά δημιουργική λογική, προκειμένου να αναπτύξουν την αναγκαία συλλογική τους συνείδηση».

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply