Το ζήτημα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά στη Ευρώπη λαμβάνει σταδιακά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα σε Ολλανδία και Γερμανία, αποσύρουν με γοργούς ρυθμούς μεγάλες παρτίδες μολυσμένων αυγών. Το ύψος της ζημιάς φαίνεται να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την συνδικαλιστική ένωση πτηνοτρόφων Ολλανδίας.

Η αιτία του σκανδάλου

Το σκάνδαλο ξεκίνησε από την Ολλανδία, από την οποία εξάγονται και τα μολυσμένα αυγά. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν ίχνη του εντομοκτόνου fipronil σε παρτίδες αυγών σε Βέλγιο και Ολλανδία. Τα σούπερ μάρκετ σταμάτησαν άμεσα την πώληση αυγών Ολλανδικής προέλευσης ενώ η Ολλανδία προχώρησε στο προσωρινό κλείσιμο ορνιθοτροφείων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεωρήσει το fipronil ως μια ουσία μέτρια τοξική για τον άνθρωπο. Υψηλές δόσεις του προκαλούν ναυτία και ζάλη. Πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.

Ήδη στην Ολλανδία και το Βέλγιο διεξάγονται ποινικές έρευνες. Έως τώρα στο στόχαστρο βρίσκεται μια Βελγική εταιρία για τη δημιουργία ενός παράνομου ακρωτηριασμού ακάρεων που περιέχει fipronil.

μολυσμένα αυγά σκάνδαλο
«Εγκληματική ενέργεια», χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά.

 

Η επικρατούσα κατάσταση στην Ευρώπη

Παρά τα άμεσα μέτρα για τον περιορισμό και την πρόληψη της διατροφικής κρίσης, το ζήτημα παίρνει διαστάσεις και σε άλλες χώρες. Βρετανία, Γαλλία , Σουηδία αλλά και Ελβετία. Εκατομμύρια μολυσμένα αυγά έως τώρα αποσύρθηκαν από τις αγορές και καταστράφηκαν.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παράλληλα στην Ολλανδία, πραγματοποιούνται έλεγχοι και για το κρέας των πουλερικών που προέρχεται από μονάδες παραγωγής ίδιες με αυτές των αυγών. Οι μονάδες αυτές ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, ενώ εάν τα τεστ βγουν αρνητικά στην ουσία fipronil, οι παραγωγοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή κρέατος. Ωστόσο, οι πιθανότητες να εντοπιστεί η τοξική ουσία στο κρέας είναι πολύ μικρές. Αυτό συμβαίνει διότι οι συνθήκες εκτροφής για παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από αυτές για την παραγωγή αυγών.

Το μέγεθος του σκανδάλου δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί με σαφήνεια, καθώς οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Οι εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν κυρίως από Ολλανδία, αλλά και Βέλγιο και Δυτική Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι. Στο Βέλγιο, 51 πτηνοτροφικές μονάδες παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω υποψιών περί μόλυνσης. Στην Ολλανδία ο αριθμός των πτηνοτροφικών μονάδων που ανέστειλαν την λειτουργία τους φτάνει τους 180.

 

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Πέτρος Αλατζάς
Επόμενο άρθροCalifornia typewriter – Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη γραφομηχανή