Την Τρίτη 14 Ιουνίου παρακολουθήσαμε τη διαδραστική performance στα πλαίσια της Μεγάλης έκθεσης Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου.

Από την Παρασκευή 3  Ιουνίου το Άλσος Δήμου Περιστερίου (πλησίον ΜΕΤΡΟ Ανθούπολης) φιλοξενεί τη Μεγάλη Έκθεση Βιβλίου που διοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιούνται καθημερινά events όπως παρουσιάσεις βιβλίων, διαδραστικά παιχνίδια, κινητικές & μουσικοκινητικές δραστηριότητες, αναγνώσεις, βιωματικά εργαστήρια και αφηγήσεις. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με κεντρικό άξονα το βιβλίο ως μέσο της διάδοσης του πολιτισμού και έχουν ως βασικό τους σκοπό τη διάδοσή του αλλά και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

 

Λίγα λόγια για τη διαδραστική performance
Αναγνώσματα στο Άλσος
Οι animateurs Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Σπύρος Ξένος

Βρεθήκαμε στο Άλσος Περιστερίου την Τρίτη 14/6 και παρακολουθήσαμε το event Διαβάσματα στο Δάσος, μια διαδραστική performance, ένα θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες. Ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον event, ιδιαίτερα διαδραστικό και πρωτότυπο. Όλοι έχουμε έστω και μια φορά στη ζωή μας παίξει το παιχνίδι που ο καθένας διαβάζει μια φράση ή μια πρόταση από κάποιο αγαπημένο του βιβλίο και σιγά σιγά δημιουργείται ένα κείμενο από την αλληλουχία αυτών των φράσεων-προτάσεων το οποίο είναι κατά κύριο λόγο χιουμοριστικό. Το παιχνίδι αυτό προσπάθησαν να αναπαράξουν τρεις performer, η Μυρτώ Παπαδοπούλου, η Κατερίνα Βαρδακαστάνη και ο Σπύρος Ξένος, ντυμένοι με περίεργες στολές που θύμιζαν κουρδιστά ανθρωπάκια. Οι δύο από τους animateurs Μυρτώ Παπαδοπούλου και Σπύρος Ξένος, με τα μικρόφωνα ανά χείρας, έκαναν ένα tour σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης, επέλεγαν τυχαία βιβλία, διάβαζαν το όνομα του συγγραφέα, του εκδοτικού οίκου και ένα απόσπασμα ενώ η Κατερίνα Βαρδακαστάνη, καθισμένη σε έναν υπολογιστή, σημείωνε κάποια από αυτά που διάβαζαν οι προηγούμενοι συνθέτοντας ένα Ντανταϊστικό κείμενο  από τυχαίες λέξεις και φράσεις.

Αναγνώσματα στο δάσος
Η επιλογή των βιβλίων, Μυρτώ Παπαδοπούλου.
Αναγνώσματα στο δάσος
Η επιλογή των βιβλίων, Σύρος Ξένος.

Ένα Ντανταιστικό κείμενο είναι ένα κείμενο που δεν έχει συνοχή, δεν έχει ροή, όλα κυλούν τυχαία ανάλογα με την φράση που “τυχαίνει” να ακολουθήσει κάθε φορά. Συνήθως το παιχνίδι αυτό αν και είναι οικογενειακό, της παρέας θα μπορούσαμε να πούμε, οι τρεις performer που ανέλαβαν να το φέρουν σε πέρας κατάφεραν να το προσαρμόσουν στις ανάγκες της έκθεσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και την έκπληξη των θαμώνων. Όταν ολοκληρώθηκε η περιήγηση στα περίπτερα της έκθεσης, το κείμενο διαβάστηκε από την αρχή μεγαλοφώνως στο κοινό και με αυτόν τον τρόπο έλειξε η διαδραστική performance.

Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Η Κατερίνα Βαρδακαστάνη σημειώνει λέξεις και φράσεις.

Σκοπός ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι η ανάδειξη κάποιου συγκεκριμένου βιβλίου ή κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα, αλλά η συνειδητοποίηση της γοητείας του τυχαίου. Όταν μπλέκει κανείς κάθε είδους βιβλία μεταξύ τους, κι όταν αρνείται να κατηγοριοποιήσει τα αναγνώσματα και απλώς τα μπερδεύει, το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπο, μοναδικό και κατά πάσα πιθανότητα ανεπανάληπτο.

Τίποτα όμως δεν τελείωσε ακόμη. Μένουν ακόμη τέσσερις ημέρες γεμάτες με ενδιαφέροντα events στο Άλσος για μικρούς και μεγάλους. Να σημειωθεί πως όπως κάθε χρόνο ο ΣΕΒΑ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το αναγνωστικό κοινό και να οργανώσει κάποια δράση κοινής ωφέλειας. Φέτος καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης να προσφέρουν το αγαπημένο τους βιβλίο για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Χαμόγελου του παιδιού.

Πληροφορίες Μεγάλης Έκθεσης Βιβλίου
  • Ημερομηνία: Καθημερινά ως και 19 Ιουνίου 2016
  • Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00-23.00 και Σαββατοκύριακα 11.00-23.00
  • Τοποθεσία: Άλσος Δήμου Περιστερίου
  • Πρόσβαση: Σταθμός Μετρό «Ανθούπολη» (Κόκκινη Γραμμή)
  • Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Προηγούμενο άρθροΠέτρος Σαριδάκης: «Η μουσική της Κρήτης έχει αγάπη»
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Ελευσίνα 19-22 Ιουνίου