Η Ομάδα Θεάτρου Άνευ Όρων παρουσιάζει τη «Μαύρη Μουσική Κωμωδία», όπως επιγράφεται, Δεν Υπάρχει Σωτηρία. Μ’ αυτήν την παράσταση –που σκηνοθετεί ο Στέλιος Βραχνής, διασκευάζοντας ένα εν πολλοίς άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Σαίξπηρ, το Με το ίδιο μέτρο– η ομάδα γιορτάζει τρία χρόνια από την ίδρυσή της και τιμά τα τετρακόσια χρόνια από το θάνατο του William Shakespeare.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Σοφούλη της Θεσσαλονίκης, όπου και θα συνεχίσει μέχρι τα τέλη Μάρτη. Η ομάδα Άνευ Όρων σημειώνει για αυτό: «Φέτος τολμάμε να ανεβάσουμε ένα ξεχασμένο και άγνωστο στο ελληνικό κοινό έργο του Άγγλου δραματουργού, που όμως έχει να πει και δείξει πολλά σε μια Ελλάδα του 2017.»

Πλαίσιο και περιβάλλον της παράστασης

Για τη το χωροχρονικό πλαίσιο: Βρισκόμαστε στη Βιέννη του 16ου αιώνα –πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτoκρατορίας. Αξίζει να επισημανθούν οι προλήψεις και κάποιες νοηματικές ανακολουθίες με άξονα το χρόνο που έχουν προστεθεί από την ομάδα στο σώμα του κειμένου, ώστε μέσα από το σαιξπηρικό έργο του 16ου αιώνα να προκύψουν χιουμοριστικές σημάνσεις στους θεατές του «σήμερα».

Στη Βιέννη επικρατεί χάος. Οι νόμοι και η τάξη της πόλης έχουν εκπέσει. Ο Βασιλιάς αναχωρεί μέσα σ’ αυτόν τον κοινωνικοπολιτικό αναβρασμό για κάποιες «έκτακτες υποχρεώσεις». Στη θέση του αφήνει ως αυστηρό δικαστή και προσωρινό κυβερνήτη τον Άγγελο, ο οποίος θα θέσει δρακόντειους νόμους με σκοπό να επαναφέρει την τάξη.

Διατάζει να κλείσουν όλοι οι οίκοι ανοχής και η μοιχεία ή η σεξουαλική επαφή εκτός γάμου τιμωρούνται με θάνατο. Ωστόσο, ένας πολίτης, ο Κλαύδιος, που έχει παράνομο δεσμό συλλαμβάνεται και πρόκειται να εκτελεστεί, παρόλο που είχε σκοπό να αποκαταστήσει με γάμο την Ιουλιέττα, η οποία μετά τη συνεύρεσή τους μένει έγκυος. Η αδερφή του Κλαύδιου, Ισαβέλλα, η οποία είναι καλόγρια σε μοναστήρι, σπεύδει να παρακαλέσει τον αντικαταστάτη του βασιλιά να λυπηθεί τη ζωή του. Ο Άγγελος, όμως, θα ζητήσει από την Ισαβέλλα ως αντάλλαγμα το κορμί της. Από αυτό το σημείο και εξής οι σαιξπηρικές ειρωνείες, τραγικές, πρακτικές και όχι μόνο, διαδέχονται η μία την άλλη, με αποτέλεσμα όλοι οι ρόλοι να εμπλακούν σ’ ένα κομφούζιο φαρσικών καταστάσεων.

Τα θεατρικά στοιχεία

Τα μέλη της ομάδας Άνευ Όρων, νεαρά στην πλειοψηφία τους, «δούλεψαν» πάνω στο έργο του Σαίξπηρ με φανερό μεράκι και σεβασμό, που μακάρι να μην είναι μόνο δείγμα νιάτων και «μαθητικής προδιάθεσης» απέναντι σε έναν πυλώνα του θεάτρου με πολύπλευρες παιδευτικές διαστάσεις, όπως ο Σαίξπηρ.

Δεν Υπάρχει Σωτηρία - Άνευ Όρων
Δεν Υπάρχει Σωτηρία – Η θεατρική ομάδα Άνευ Όρων ανεβάζει αυτή τη μοναδική παράσταση για να γιορτάσει τα 3 χρόνια από το ξεκίνημά της και τα 400 χρόνια από το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Οι σκηνοθετικές οδηγίες του Στέλιου Βραχνή επί των ρόλων επιτόνιζαν το γκροτέσκο στοιχείο τους με τρόπο που να μην παραμορφώνει την ουσία των χαρακτήρων προς ένα επιτηδευμένα κωμικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα τους προσέθεσε πνοή και ζωντάνια. Η επανάληψη χαρακτηρισμών σ΄αυτό το μήκος κύματος πραγματικά είναι αναπόφευκτη, και βέβαια, δε θα παραληφθεί η αναφορά σε μικρολάθη άγχους που έγιναν εμφανή, ωστόσο δε στέρησαν τίποτα από το χαριτωμένο αποτέλεσμα και την αίσθηση πληρότητας που νιώθει κανείς έχοντας παρακολουθήσει μια συγκροτημένη δουλειά νέων ανθρώπων με αξιοπρεπή και δυναμική στάση απέναντι σ’ αυτό που κάνουν.

Η παράσταση

Οι ερμηνείες των έξι ηθοποιών ηθοποιών που μοιράστηκαν δώδεκα ρόλους, σε ένα ισορροπημένο συνολικά επίπεδο κινούμενες -πολύ ενεργητικές και έντονες- φανέρωναν την έλλειψη υποκριτικής μεστότητας, αλλά επίσης και την παρουσία ταλέντου και ψυχής. Τα σκηνικά, κοστούμια και εν γένει το περιθεατρικό περιβάλλον του έργου λιτά, μινιμαλιστικά και αρκούντως «αυστηρά», όπως προσιδιάζει σε «μαύρη» κωμωδία, με φανερή την προσεγμένη διάθεση, ωστόσο. Δε θα μπορούσε, τέλος, να μη γίνει μνεία στη μουσική διδασκαλία του Χρήστου Φώτη και τα πρωτότυπα τραγούδια που απέδωσαν σε πολύ καλό επίπεδο οι ηθοποιοί.

Η «νότα» που ηχεί από την παράσταση Δεν Υπάρχει Σωτηρία είναι σίγουρα ευχάριστη και ανοίγει ένα δημιουργικό έδαφος για θεατρικό διάλογο ανάμεσα σε νέες παραγωγές που, αν και ανεξάρτητες, αξίζει να βρίσκουν το χώρο να εκτεθούν, μακάρι με την απαραίτητη στήριξη, που δημιουργεί με τη σειρά της τη διάθεση για καλλιτεχνική προσφορά.

Δεν Υπάρχει Σωτηρία: Trailer

Συντελεστές παράστασης Δεν Υπάρχει Σωτηρία

  • Μετάφραση: Άνευ Όρων
  • Διασκευή / Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής
  • Πρωτότυπη Μουσική / Μουσική Διδασκαλία: Χρήστος Φώτης
  • Σκηνικά / Κοστούμια: Αριάνα Τσάιτα, Έλλη Δεσποτίδου
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαρία Παπαδοπούλου
  • Επιμέλεια Trailer: Γιώργος Λινάρδος
  • Φωτογραφίες: Δήμος Κεφαλάς
  • Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Χριστοδουλάρας, Αριάνα Τσάιτα
  • Παραγωγή: Άνευ Όρων και Στέλιος Βραχνής
  • Δημόσιες Σχέσεις: Χρήστος Χριστοδουλάρας
  • Παίζουν: Κωνσταντίνος Σωτηριάδης, Δέσπω Πύρτσιου, Στέλιος Βραχνής, Αναστασία Τέη, Γιώργος Καραμανλής, Βίκτωρ Μπενουζίλιο
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Σοφούλη
  • Διεύθυνση: Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά – Θεσσαλονίκη
  • Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στις 21:00
  • Παραστάσεις: Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Μαρτίου στις 21:00, Κυριακή 19 Μαρτίου στις 20:00, Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαρτίου στις 21:00 και Κυριακή 26 Μαρτίου στις 20:00, Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00 και Κυριακή 2 Απριλίου στις 20:00
  • Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
  • Τιμές Εισιτηρίων: 8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ (φοιτητικό, ατέλεια, ανέργων, ΑμΕΑ και ομαδικό – άνω των 10 ατόμων)
  • Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2310 423925 και 6949108450
  • Facebook Ομάδας Άνευ Όρων | Site Θεάτρου Σοφούλη

Χορηγός Επικοινωνίας

Λογότυπο Artic.gr - Artic.gr logo

Προηγούμενο άρθροa poor man’s something: Εικαστική έκθεση στην γκαλερί «Ζήνα Αθανασιάδου»
Επόμενο άρθροΈλληνες δημιουργοί εμπνευσμένοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο, στο Αλκυονίς New Star Art Cinema