Το βιβλίο του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη «Δεν με ξέρεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, μας ξεναγεί στο μυαλό του μικρού Αντώνη από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι την ανεμοβλογία του. Από το σπίτι όπου ζούσε με τη μαμά και τον μπαμπά του, στο σπίτι που ζούσε μόνος με τη μαμά του, στο ίδρυμα και, τέλος, στο νέο του σπίτι με τους νέους του γονείς. Πρόκειται για ένα βιβλίο μικρών διηγημάτων που εισχωρεί βαθιά στην παιδική ψυχολογία και εξερευνεί τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Η ιστορία αυτή είναι αλήθεια… περίπου αλήθεια.

Ο Αντώνης είναι ένα παιδί που πίστεψε ότι ο κόσμος είναι αυτό που νιώθει. Χωρίς να ξέρει τη γραφή, ο ίδιος αφηγείται τις πρώτες του ιστορίες με τους ανθρώπους. Άλλες φορές ζώντας την πραγματικότητα και άλλες μπερδεύοντας την αλήθεια με τα όνειρα… και τους εφιάλτες.

Ο κόσμος του, όμως, αλλάζει ένα βράδυ που κοιτάζει τους πλανήτες. Ξαφνικά, βρίσκεται σε ένα χώρο όπου άγνωστα παιδιά με σάλια και πόδια – ρόδες τον περικυκλώνουν. Η μαμά παίρνει μία άλλη μορφή και το ίδρυμα γίνεται το νέο σπίτι.

-από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Δεν με ξέρεις

Ο Αντώνης όταν γεννήθηκε βίωσε τον πόνο για πρώτη φορά. Τόσο λόγω της αποχώρησής του από τη θαλπωρή της μήτρας, όσο λόγω του χτυπήματος του γιατρού στην πλάτη του. Πρώτα βλέμματα, πρώτες επαφές, πρώτες λέξεις και πρώτα βήματα. Όλα κυλούσαν φυσιολογικά, ώσπου εμφανίστηκε η βία. Η βία που άσκησε το νερό της κολυμπύθρας πάνω του. Η βία του πατέρα. Τα εμβόλια που ξέμεναν στο χέρι του πατέρα και τον άφηναν αναίσθητο. Η αδιαφορία της μάνας. Ο πάτερ Κωνσταντίνος που δεν περιοριζόταν στην εξομολόγηση και στα παραμύθια. Ο παππούς που πέθανε και η γιαγιά που έμεινε να θρηνεί. Ο σεισμός του ’99. Η μαυρίλα, η μοναξιά και η απελπισία.

Ήρθε καιρός για μια αλλαγή. Η οικογένεια χωρίστηκε σε κομμάτια όταν η μάνα πήρε τον Αντώνη και έφυγαν από το σπίτι. Ο πατέρας έφτιαξε ξανά τη ζωή του, νέο σπίτι, γυναίκα παιδιά. Δεν υπολόγιζε πια τον Αντώνη για παιδί του. Η μάνα δεν τα κατάφερε εξίσου καλά και άφησε τον γίο της στη μοίρα του. Ξύλο, άσχημα λόγια, αποστασιοποίηση.

Η εγκληματική αδιαφορία της, οδηγεί τον Αντώνη στο νοσοκομείο κι από εκεί σε ίδρυμα. Άθλιες συνθήκες και ακόμα περισσότερη βία. Ο Αντώνης δεν κατάφερε ούτε εκεί να νιώσει επιθυμητός. Η μάνα κάποια στιγμή σταμάτησε να επισκέπτεται. Ο μικρός έμεινε να ελπίζει πως κάποια στιγμή θα υπάρξει μια πραγματική αλλαγή.

Ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης καταφέρνει με 45 μικροδιηγήματα να αφηγηθεί την ιστορία του μέσα από τα άπειρα και αφελή μάτια ενός μιρκού παιδιού. Ενός παιδιού που μεγαλώνει πιστεύοντας πως «ό,τι δίνεις παίρνεις», για να έρθει τελικά η ζωή και να το διαψεύσει από πολύ νωρίς. Η ιστορία είναι φανταστική, μα η πραγματικότητα που κρύβει είναι τρομακτική. Το κάθε διήγημα μπορεί να διαβαστεί σαν ποίημα. Απότομος και κοφτός ο λόγος του συγγραφέα, ο οποίος καταφέρνει με φαινομενικά απλό τρόπο να δημιουργήσει έντονες εικόνες και δυνατά συναισθήματα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας και της Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής». Έχει παρακολουθήσει το Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε Αθηναϊκές σκηνές. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ πλέον συνεργάζεται με το eidikospaidagogos.gr και το Aegean College στο Τμήμα Εργοθεραπείας και στο πιστοποιημένο πρόγραμμα «Θεατρικό Παιχνίδι και Ειδική Αγωγή». Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν το θεατρικό του έργο Θεριά, στην κοινή έκδοση Delete με την Βάνα Πεφάνη.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Δεν με ξέρεις
  • Συγγραφέας: Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης
  • Εκδόσεις Βακχικόν
  • Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2017
  • Σελίδες 70
  • ISBN: 978-618-5286-30-9
Διαβάστε εδώ περισσότερες Βιβλιοπαρουσιάσεις
Προηγούμενο άρθροΗ Βικτώρια Ταγκούλη με αφορμή το νέο της δίσκο μιλά στο Artic.gr !
Επόμενο άρθροΈκθεση φωτογραφίας «Το Άγιον Όρος του Tomasz Moscicki»