Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Daniel Day-Lewis), ο πολυβραβευμένος ηθοποιός, αποσύρεται από τα κινηματογραφικά δρώμενα, απρόσμενα και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Η εκπρόσωπος του, δεν ανακοίνωσε τους λόγους της απόφασης, εκτός της λήξης της λαμπρής καριέρας του ηθοποιού. Ο Βρετανός ηθοποιός έχει στο ενεργητικό του ηχηρές κινηματογραφικές συμμετοχές, προσεκτικά επιλεγμένες, που όμως του χάρισαν καταξίωση και βραβεύσεις. Παρόλα αυτά, η τελευταία κινηματογραφική παραγωγή «Phantom Thread», στην οποία πρωταγωνιστεί, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο.

Ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις

Ο ηθοποιός γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά κατέχει διπλή υπηκοότητα (Βρετανική και Ιρλανδική). Μετά την αποφοίτηση του εισήχθη στη θεατρική σχολή Bristol Old Vic, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Η πρώτη ταινία, στην οποία συμμετείχε, ήταν η ταινία «Γκάντι», το 1982. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήταν στην ταινία «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», του Φίλιπ Κάουφμαν (Philip Kaufman), το 1988. Στις δεκαετίες του 1980, 1990 και μέχρι σήμερα ο Λιούις κάνει προσεκτικά και επιλεγμένα κινηματογραφικά βήματα. Μέχρι και σήμερα αποτελεί μέρος του πρωταγωνιστικού cast, άκρως επιτυχημένων παραγωγών. Χαρακτηριστικά, ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί είναι: Ο τελευταίος των Μοϊκανών (1992), Εις το όνομα του πατρός (1993), Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης (2002), Lincoln (2012).

Μιλώντας με αριθμούς… 3 Όσκαρ, 135 νίκες και 66 προτάσεις

Οι επιτυχημένες ερμηνείες του σε σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές του χάρισαν τρία βραβεία Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Βραβεία BAFTA. Φυσικά, οι προτάσεις, οι τιμητικές διακρίσεις και οι βραβεύσεις υπήρξαν περισσότερες στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Το πρώτο Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έρχεται το 1990 για την ταινία «My left foot: The story of Christie Brown». Λαμβάνει το δεύτερο Όσκαρ το 2008, για την ταινία «There will be blood», ενώ το τρίτο για την ταινία Lincoln (2012), στην οποία και πρωταγωνιστεί.

Αν και οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι και προσωπικοί, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σύντομη, χρονικά, απόσυρση. Μια πορεία με σημεία σταθμούς, επιτυχίες και αναγνώριση ενός ιδιαίτερου υποκριτικού ταλέντου φτάνει στο τέλος. Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, στα 60 του αποχωρεί από τα κινηματογραφικά πλατό, αφήνοντας όμως σπουδαία παρακαταθήκη.

Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βραβείο Όσκαρ
Με τρία βραβεία Όσκαρ κλείνει την επιτυχημένη κινηματογραφική του πορεία ο διάσημος ηθοποιός.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ηθοποιό

IMDB

Προηγούμενο άρθροΟι εκδόσεις Βακχικόν παρουσιάζουν τα βιβλία «Το Μετείκασμα» και «Λουτρό Οξυτοκίνης»
Επόμενο άρθροΑλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή – Καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα