Η ταινία Dangal του σκηνοθέτη Νιτές Τιουάρι (Nitesh Tiwari) αποτελεί μοναδικό δείγμα προσέγγισης προσώπων, μύθων και ηρώων στον Ινδικό κινηματογράφο. Ένα σενάριο, το οποίο πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και στα πρότυπα, σχολιάζει και κατακρίνει την καθημερινότητα σε μια καθόλα πατριαρχική κοινωνία. Τι γίνεται όμως, όταν η αλλαγή έρχεται από εκείνον που έχει την ευχέρεια των μέσων και των θεσμών; Πόση υποστήριξη και κατανόηση θα λάβει κάποιος, εάν παραβεί τυπικούς και άτυπους κανόνες αιώνων; Με αφορμή τα βραβεία Filmfare Awards 2017, ρίχνουμε μια ματιά στην ταινία, που τολμά και επιδιώκει το απίθανο, το οποίο με θέληση και υπομονή τείνει να γίνει πιθανό.

Η υπόθεση της ταινίας Dangal

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία Dangal ακολουθεί έναν επαγγελματία παλαιστή, ο οποίος λόγω οικονομικών δυσχερειών εγκαταλείπει την καριέρα του. Ο Μαχαβίρ (Αμίρ Κχαν) αποφασίζει να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς γιους του, ώστε να ακολουθήσουν την πορεία του. Με στόχο ένα χρυσό μετάλλιο σε διεθνές επίπεδο, στην πάλη ανδρών, ο Μαχαβίρ με τη γυναίκα του κάνουν τέσσερις κόρες. Πλέον το όνειρό του φαίνεται να αργοπεθαίνει όταν συνειδητοποιεί κάτι «οξύμωρο». Τα κορίτσια μπορούν να παλέψουν, ακριβώς όπως οι άντρες. Μετά από χρόνια σκληρής προπόνησης, οι κόρες του Γκίτα και Μπαμπίτα συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Όμως, οι μέθοδοι ενός παλαίμαχου και οι πρακτικές του «χωριού», θα βοηθήσουν τα δύο κορίτσια να σταθούν απέναντι στους άλλους διαγωνιζόμενους; Επίσης, τι θα πει η κοινωνία;

Η ταινία Dangal παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της Γκίτα Φογκάτ. Η πρώτη γυναίκα, που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε αγώνες πάλης στην Ινδία το 2010. Παράλληλα, η αδερφή της, Μπαμπίτα Κουμάρι, υπήρξε και αυτή χρυσή πρωταθλήτρια, ενώ ο πατέρας τους είχε αναλάβει εξολοκλήρου την προπόνησή τους.

Το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο στο κέντρο της ιστορίας

Η ιστορία ξετυλίγεται σε ένα χωριό στην Ινδία, στην πολιτεία Haryana. Μια αυστηρή, πατριαρχική κοινωνία, με την γυναίκα και τον ρόλο της σε δεύτερη, αν όχι τρίτη θέση. Η ανάγκη για τον αρσενικό διάδοχο τεράστια, με αποτέλεσμα όταν ο Μαχαβίρ δεν τα καταφέρνει, να καταφεύγει σε άλλες «μεθόδους». Η κοινωνία πιέζει, οι γυναίκες παντρεύονται από μικρή ηλικία και ο ρόλος τους, επ’ ουδενί δεν ξεφεύγει του σπιτιού και του νοικοκυριού. Όταν ο κεντρικός ήρωας αποφασίζει να εκπαιδεύσει τις κόρες του, σε ένα αντρικό άθλημα, η κοινωνία μόνο εύκολα και αβίαστα δεν μπορεί να το εκλάβει. Σχολιασμός και περιφρόνηση, όπως και απαξίωση και κακομεταχείριση στο σχολικό περιβάλλον περιμένουν τους πρωταγωνιστές. Στον αντίποδα ένας πατέρας, ο οποίος πιστεύει στα παιδιά του και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να πετύχουν και να αποδείξουν τους αρνητές λάθος.

Filmfare Awards 2017 και η ταινία Dangal κερδίζει τις εντυπώσεις

Καταξίωση, αναγνώριση του δύσκολου έργου και βραβεία περίμεναν την ταινία Dangal στα Filmfare Awards 2017, στη Βομβάη. Αρχικά, ο Αμίρ Κχαν (Aamir Khan) κερδίζει το Βραβείο Καλύτερου Άνδρα Ηθοποιού σε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ταινία. Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης Νιτές Τιουάρι κερδίζει το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη, για την ταινία του Dangal. Τέλος, η παραγωγή αυτή κερδίζει το μέγιστο βραβείο του διαγωνισμού, που δεν είναι άλλο από το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία αποχώρησε από τον διαγωνισμό με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχοντας πετύχει ένα σημαντικό στόχο. Να αλλάξει λίγο την οπτική που έχει ο κόσμος στην Ινδία, σχετικά με το σωστό και το λάθος, το πρέπον και το, θεσμικά, «ανήθικο».

Official Trailer της ταινίας Dangal

Πληροφορίες για την ταινία Dangal

  • Σκηνοθεσία: Νιτές Τιουάρι
  • Σενάριο: Πιους Γκούπτα, Σρέγιας Γιαίν
  • Πρωταγωνιστούν: Αμίρ Κχαν, Σάχσι Τανγουάρ, Φατίμα Σάνα Σαίχ, Σάνια Μαλχότρα
  • Χώρα: Ινδία
  • Είδος: Δράμα, Βιογραφία, Περιπέτεια
  • Χρώμα: Έγχρωμο
  • Διάρκεια: 141′
  • Παραγωγή: Aamir Khan Productions, Disney
  • IMDB
Προηγούμενο άρθροThe Glass Between: Μια οπτικοακουστική παράσταση στο Μέγαρο
Επόμενο άρθροΑποκαΐδια ηθικής της Κατερίνας Λιάτζουρα παρουσιάζεται στη Χαλκίδα