Πρόσφατα το CROZ κυκλοφόρησε με συνεργασία της Hyle Design και της Paper Shoot, μια κάμερα D.I.Y. που αναδιαμορφώνει  τις συμβατικές απόψεις περί φωτογραφικών μηχανών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του CROZ αποτελεί σίγουρα το γεγονός ότι είναι μια συναρμολογούμενη φωτογραφική μηχανή. Επιπλέον, ζυγίζει 48 γραμμάρια και χωράει άνετα σε μια παλάμη (!)

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιδιαιτερότητα του CROZ

Το CROZ αποτελεί σίγουρα μια πρωτότυπη δημιουργία. Βασισμένο καθαρά σε ένα εξ’ ολοκλήρου απλό και άμεσο design είναι δημιουργημένο με τον σκοπό της ψηφιακής κάμερας gadget.

Εντυπωσιάζοντας με τον σχεδιασμό του, το CROZ περιλαμβάνει μόνο δύο πλήκτρα. Ένα που λειτουργεί σαν κλείστρο και σαν το κουμπί λειτουργίας άλλο ένα που επιλέγει ανάμεσα στα ψηφιακά εφέ της φωτογραφικής. Δεν υπάρχει καμία οθόνη LCD για προβολή των φωτογραφιών αλλά μόνο ένα λαμπάκι το οποίο λειτουργεί ως ένδειξη της επιτυχημένης λήψης.

Τα εφέ δεν είναι για τίποτα άλλο παρά μια απλή συλλογή από φίλτρα που προστίθενται στις φωτογραφίες (Ασπρόμαυρο, σέπια, κυανό). Ο Έλεγχος των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής (όπως ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα, κτλ.) δεν είναι δυνατός. Αυτό επιβεβαιώνει τον λόγο ότι πρόκειται για απλή κάμερα που βασίζεται στο προσαρμοζόμενο, εύχρηστο και μικροσκοπικό design για καθημερινές απλές φωτογραφίες.

Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για D.I.Y (Do it yourself) κάμερα. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης αναλαμβάνει τη συναρμολόγηση της πριν τη λειτουργία με δυνατότητες προσωπικής προσαρμογής και διαμόρφωσης της εμφάνισης.

Για το CROZ κυκλοφορούν επιπλέον δύο μη ρυθμιζόμενοι φακοί. Αυτοί είναι ένας υπερ-ευρυγώνιος (Fish-eye) και ένας ευρυγώνιος που συμπληρώνουν το πλήθος των δυνατοτήτων της μικρής αυτής μηχανής.

Είναι φανερό επομένως πως ένας τέτοιος σχεδιασμός όχι μόνο έρχεται ως ευχάριστος για τους θιασώτες του μινιμαλισμού και των φωτογραφικών gadget αλλά ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να δούμε το εύρος των δυνατοτήτων της ψηφιακής φωτογραφίας.

Ιδίως το πόσο απλή μπορεί μια φωτογραφική να είναι και να μπορεί ακόμα να βγάζει φωτογραφίες. Ακόμα και μια συναρμολογούμενη μηχανή όπως εδώ το CROZ είναι αρκετή και μας δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος για την απλή ψηφιακή φωτογραφία.

To CROZ διατίθεται διαδικτυακά από την Paper Shoot, με τιμή στα 118 ευρώ (NT$ 3.899)

Προηγούμενο άρθροTWO’S: το αρχιτεκτονικό concept store της Πάρου, ένας πολυχώρος Τέχνης
Επόμενο άρθροΟι Πρατσινάκη 5 σε μία συναυλία με το σύνολο Νεότερης Ελληνικής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.