Cosmos: Ο τίτλος του TEDxUniversityoftheAegean 2017. Σύμφωνα με την ομάδα φοιτητών που διοργάνωσε το συνέδριο, ο τίτλος αυτός σχετίζεται με έννοιες οι οποίες λίγο πολύ μας αφορούν όλους. Ο Cosmos αποτελείται από στοιχεία που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα μέσα σε αυτόν έρχεται να προστεθεί ο άνθρωπος. Ο καθένας μας δημιουργεί το δικό του κόσμο, βάση των ερεθισμάτων, των εμπειριών και των επιλογών του. Μέσα από τομείς όπως η αστροφυσική, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η ψυχολογία, η μόδα, το design και η μουσική, οι ομιλητές προσέγγισαν την έννοια του Cosmos. Συνδύασαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους και μας ταξίδεψαν σε αυτόν.

 

Cosmos- Δημήτρης Δεσποτίδης
Ο Curator του TEDxUniversityoftheAegean 2017 Δημήτρης Δεσποτίδης

 

Οι ομιλίες ξεκίνησαν  με το καλωσόρισμα από τον Curator της ομάδας του TEDxUniversityoftheAegean 2017, Δημήτρη Δεσποτίδη, τριτοετή φοιτητή του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Αφού καλωσόρισε τους θεατές στο θέατρο Απόλλων, αλλά και αυτούς που παρακολουθούσαν από τα υπόλοιπα νησιά με live streaming και μας εισήγαγε στην έννοια του Cosmos, κάλεσε στη σκηνή την παρουσιάστρια του event, Αφροδίτη Σημίτη, δημιουργό του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού “Join Radio”.

 

Cosmos- Αφροδίτη Σημίτη
Αφροδίτη Σημίτη: H παρουσιάστρια του Cosmos

 

Μαίρη Σακελλαριάδου

Το πρώτο Session του συνεδρίου TEDxUniversityoftheAegean 2017, με το όνομα “Inception”, ξεκίνησε με την ομιλήτρια Μαίρη Σακελλαριάδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο King’ s College του Λονδίνου με εξειδίκευση στον κλάδο της Κοσμολογίας.

 

Cosmos- Μαίρη Σακελλαριάδου
«Η δύναμη του ανθρώπινου νου και η ομορφιά της θεωρητικής φυσικής μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά του χωροχρόνου και του πρωίμου σύμπαντος» δηλώνει η Μαίρη Σακελλαριάδου και μας εξηγεί τι είναι ο Cosmos

 

Μας μίλησε για την αρχή του Κόσμου: για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν και τι υπήρχε πριν από αυτό. Ουσιαστικά, προσέγγισε την έννοια του Cosmos μέσα από τις θεωρίες της Κβαντομηχανικής και της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σύμφωνα με τη Μαίρη Σακελλαριάδου, προκειμένου να απαντήσουμε με ακρίβεια στα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί μια νέα θεωρία «Κβαντικής Βαρύτητας» η οποία θα συνδέει τις δυο θεωρίες. Μέσα από τη συστηματική έρευνα των επιστημόνων σίγουρα θα δοθούν αργά ή γρήγορα απαντήσεις για το μυστήριο της γέννησης του Κόσμου. Όπως αναφέρει η ίδια: «Θα σύρουμε το πέπλο το οποίο για την ώρα θολώνει αυτά τα αρχικά στάδια…».

Γιώργος Αχιλλιάς

Ο δεύτερος ομιλητής, Γιώργος Αχιλλιάς, ειδικεύεται στη δημιουργία ψηφιακών οικοσυστημάτων και αγορών. Διαθέτει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και του Design ως στοιχεία της επιχειρηματικής στρατηγικής.

 

Cosmos- Γιώργος Αχιλλιάς
Ο Γιώργος Αχιλλιάς μας ταξιδεύει στον κόσμο των ψηφιακών οικοσυστημάτων υποστηρίζοντας: «H διαχώριση του υπαρκτού και του ψηφιακού κόσμου γίνεται όλο και πιο θολή»

 

Στην ομιλία του μας εισήγαγε στο αν η αντίληψη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συλλάβει περισσότερα στοιχεία από αυτά που μπορεί να συλλάβει ο άνθρωπος, και ποια είναι η σημασία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος της πόλης μας για τις ζωές μας. Μας ταξίδεψε σε έναν όχι και τόσο άγνωστο σε εμάς κόσμο, ο οποίος αλλάζει διαρκώς λόγο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον “Cosmo” της σύγχρονης πρωτοποριακής τεχνολογίας.

Αντώνης Κοτζιάς

Επόμενος ομιλητής του TEDxUniversityoftheAegean 2017, ο Αντώνης Κοτζιάς, είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός και με πάθος για τη δουλειά του, όπως αναφέρει η Αφροδίτη Σημίτη. Είναι 3D Animator, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και της Σχολής Καλών Τεχνών της Γλασκώβης.

 

Cosmos- Αντώνης Κοτζιάς
Ο Αντώνης Κοτζιάς αναφέρει: «Πρέπει να είσαι αυθεντικός σε όλα τα επίπεδα ,να μοιράζεσαι τις αδυναμίες σου»

 

Αυτό που σίγουρα έμεινε σε όλους από την ομιλία του Αντώνη Κοτζιά, είναι το αστείρευτο χιούμορ του. Μέσα από την παράθεση προσωπικών εμπειριών, μας μίλησε για τη δημιουργία, την έμπνευση, καθώς και τη σημασία διατήρησης του προσωπικού στοιχείου. Ο ίδιος εξήγησε ότι σημασία έχει να είμαστε αυθεντικοί και τα βιώματά μας να γίνουν πηγή έμπνευσής μας. Αυτός που θα πάει μπροστά στο σημερινό   “Cosmo”, είναι αυτός ο οποίος διαθέτει ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

Μαρία Δερέκα

Τελευταία ομιλήτρια του πρώτου Session, η Μαρία Δερέκα, είναι ειδική παιδαγωγός, έχει εργαστεί στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών και έχει αναλάβει καθήκοντα σχολικής συμβούλου ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Νότιο Αιγαίο.

 

Cosmos- Μαρία Δερέκα
Η Μαρία Δερέκα μας μεταφέρει στον “Cosmo” της ειδικής αγωγής με μία υπέροχη ομιλία

 

Στην ομιλία της μας έκανε να αναρωτηθούμε τι ορίζουμε ως φυσιολογικό και γιατί τα ΑΜΕΑ θεωρούνται ένας διαφορετικός Cosmos, αφού στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες που μας ξεχωρίζουν από το σύνολο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε το παράδειγμα ενός ατόμου με σωματική αναπηρία τα λόγια του οποίου είναι: « … Ο κόσμος πιστεύει ότι ο πόνος που αισθάνομαι προέρχεται από λειτουργικούς περιορισμούς. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι ο πόνος και η άρνηση που δοκίμασα ήταν καθαρά κοινωνικά…».

Kill Emil, Stiko

Το δεύτερο Session με τον τίτλο “Essence” ξεκίνησε με τους Kill Emil και Stiko στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων. Ο πρώτος είναι Hip Hop- Downtempo παραγωγός και Beatmaker και ο δεύτερος μέλος της ομάδας Antilopes από την Αθήνα. Οι δυο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της μουσικής μέσα από upbeat και hip- hop ρυθμούς.

 

Cosmos- Kill Emil, Stiko
Το 2ο Session ξεκίνησε με ένα μοναδικό μουσικό αυτοσχεδιασμό από τους Kill Emil και Stiko

 

Θωμάς Μερσινιάς

Πρώτος ομιλητής του Essence ο Θωμάς Μερσινιάς, ο οποίος εργάζεται ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής και ειδικεύεται στις αγχώδεις διαταραχές, με κλινική εμπειρία έως σήμερα, άνω των οχτακοσίων ασθενών.

 

Cosmos- Θωμάς Μερσινιάς
Ο Κλινικός Ψυχολόγος MSc, Μερσινιάς Θωμάς μιλά για την εγκληματολογία και την γνωστική ψυχολογική αντίληψη

 

Με την ομιλία του έθεσε τον προβληματισμό σχετικά με το εάν η εγκληματική φύση του ανθρώπου είναι έμφυτη, ή προκύπτει από τις επιρροές του περίγυρού του. Παράλληλα, μίλησε και για τα μικρά αθώα εγκλήματα που διαπράττουμε όλοι καθημερινά. Σύμφωνα με το Θωμά Μερσινιά, ο Cosmos αποτελείται από το χρόνο και από εκείνα τα πράγματα τα οποία θεωρεί ο καθένας σημαντικά. Οι συμβουλές του ήταν οι εξής: Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η αποδοχή, αλλά η ειλικρίνεια. Πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν πάμε κόντρα στον εαυτό μας και στη φύση μας θα δυστυχήσουμε. Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της έμπνευσης για τη ζωή ας και ότι πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκει και ακολουθεί πάντα το σκοπό του.

Τόνια Μητρούδη

Η επόμενη ομιλήτρια, Τόνια Μητρούδη, σπούδασε διαφήμιση στην Αθήνα, σχέδιο μόδας στο Μιλάνο. Έχει εργαστεί για χρόνια στον κόσμο των περιοδικών ως υπεύθυνη μόδας, ενώ έχει δημιουργήσει το δικό της Brand ρούχων.

 

Cosmos- Τόνια Μητρούδη
«Δεν υπάρχει ποτέ χώρος για την διαφορετικότητα , η διαφορετικότητα δημιουργεί τον χώρο μόνη της.» υποστηρίζει η Τόνια Μητρούδη

 

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο πως ο Cosmos επηρεάζεται πολλές φορές από τη μόδα και την τέχνη και πως αυτά τα δυο στοιχεία δημιουργούν ένα δικό τους “Cosmo”.  Μας μίλησε για τη δημιουργία της “Nidodileda”, το δικό της brand ρούχων που βασίζεται στις ιδέες της ελευθερίας και της αδερφικής αγάπης. Μας συμβούλεψε να μην τα παρατάμε ποτέ, ότι και αν συμβεί. Όπως είπε και ο Thomas Edison: «Δεν απέτυχα, βρήκα 10.000 μεθόδους που δεν λειτουργούν.». Κλείνοντας, ανέφερε ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η διαφορετικότητα, πρέπει να δίνουμε αξία στην ταυτότητα μας, γιατί αυτή είναι η πορεία, το έργο μας και ο άνθρωπος που θέλουμε να είμαστε.

Παρασκευή Πάρβη- Πάλμου

Τελευταία ομιλήτρια του Session είναι απόφοιτος του University of Indianapolis, όπου πήρε πτυχίο Master in Clinical Psychology και έχει κάνει μετεκπαίδευση στη θεραπεία Gestalt.  To 2013 δημιούργησε τη Συνθετική Μέθοδο Αυτογνωσίας: «Ψυχική Αρχιτεκτονική».

 

Παρασκευή- Πάρβη Πάλμου
Σύμφωνα με την Παρασκευή- Πάρβη Πάλμου :«Η ψυχική αρχιτεκτονική είναι μια υποκειμενική σχηματική απεικόνιση της φαινομενολογίας του ανθρώπου»

 

Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις επιλογές στη ζωή μας και σε τι βαθμό αυτές επηρεάζονται από τα πρέπει και τα μη. Μας μίλησε για τα διαγράμματα της «Ψυχικής Αρχιτεκτονικής» τα οποία χρησιμοποιούν οι θεραπευτές και μας έδειξε παραδείγματα αυτών. Το ποιο απλό σχήμα ψυχικής αρχιτεκτονικής είναι το δίπολο της Λογικής- του πρέπει- και του Συναισθήματος- του θέλω. Σύμφωνα με την ομιλήτρια, για να αποκτήσει ισορροπίες ο άνθρωπος, πρέπει να βρει τη θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στους δυο αυτούς πόλους, διατηρώντας πάντα την αυθεντικότητά του.

Μαρία Πασαδάκη, Ιόλη Σπηλιοπούλου

Το τρίτο και τελευταίο Session του Cosmos, με το όνομα “Progress”, άνοιξαν δυο νέες χορεύτριες, οι οποίες φοιτούν στην «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού Ραλλού Μάνου». Μέσα από τη χορογραφία “ here and beyond” προσέγγισαν με το δικό τους τρόπο το “Cosmo”. Οι ίδιες γράφουν σε ένα δικό τους κείμενο: «Αν το σώμα είναι το 0 και η ψυχή το 1  τότε ανάμεσα στα άκρα αυτά υπάρχουν αμέτρητες συνδέσεις και διεργασίες που συντελούν στην ύπαρξη  ενός ατόμου. Μελετώντας  το άτομο σε όλες τις κλίμακες και ενέργειες παρατηρούμε πως οι ίδιες αρχές που το διέπουν ,διέπουν και τον κόσμο , έναν  κόσμο με αρχή και τέλος , όριο και άπειρο – όπως και οι άνθρωποι. Πού βρίσκονται όμως τα ανθρώπινα όρια; Φράσσεται η ψυχή στις εύθραυστες δομές που μας προστατεύουν ή είναι στο δικό μας χέρι να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται ακόμα και πέρα από το σώμα;  Χορεύοντας, διαπιστώσαμε πως η εξάντληση είναι το μέσο  για να δούμε περισσότερα να ακούσουμε περισσότερα και να νιώσουμε περισσότερα…»

 

Cosmos- Ιόλη Σπηλιοπούλου, Μαρία Πασαδάκη
Η Ιόλη Σπηλιοπούλου και η Μαρία Πασαδάκη ανοίγουν το 3ο Session με τη χορογραφία “Here and Beyond”

 

Γιάννης Νούσης

Ο Γιάννης Νούσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με πάθος για την τεχνολογία και την καινοτομία οποίος έχει εργαστεί σε γνωστές εταιρίες ως σχεδιαστής ψηφιακών προϊόντων.

 

Cosmos- Γιάννης Νούσης
Ο Γιάννης Νούσης μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του design υποστηρίζοντας: «Το design δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά φαίνεται ένα αντικείμενο αλλά με το πόσο καλά λειτουργεί.»

 

Στην ομιλία του ανέλυσε το ρόλο, τις εφαρμογές, αλλά και την επιρροή του Design στην καθημερινότητά μας. Ανέφερε ότι καθημερινά κάνουμε επιλογές πάνω στο Design ασυνείδητα, ενώ ο σχεδιασμός ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί χωρίς έρευνα μπορεί να αποβεί επικίνδυνος. Σύμφωνα, με τον ομιλητή, ο καλός Designer παρατηρεί τον Cosmo γύρω του, τις λεπτομέρειες που χρειάζονται λειτουργική επίλυση.

Sissi Rada (Σίσσυ Μαρκοπούλου)

Είναι συνθέτρια, αρπίστρια και τραγουδίστρια. Στην ομιλία της μας εξήγησε ότι η μουσική υπήρξε στον “Cosmo” πολύ πριν τον άνθρωπο, συνεπώς δεν είναι δημιούργημά του. Η ίδια συνδύασε τα μουσική με τα μαθηματικά, τις θεωρίες του Πυθαγόρα ακόμα και με το ίδιο το Σύμπαν. Εξήγησε τη θεωρία των χορδών μέσω της άρπας της, την οποία έφερε στη σκηνή του Cosmos. Επιπλέον, μέσα από τη θεωρία των αρμονικών και παίζοντας άρπα, μας εξήγησε ότι η μουσική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 2.500 χρόνια.

 

Cosmos- Sissi Rada
Η Sissi Rada με την υπέροχη άρπα της, ταξιδεύει το κοινό στον “Cosmo” της μουσικής, ο οποίος, συνδέεται με άλλες τέχνες και επιστήμες, οδηγώντας στην απαρχή και το τέλος του κόσμου

 

Καλλιόπη Δασύρα

Η τελευταία ομιλήτρια του Cosmos είναι φυσικός με ειδίκευση στην αστροφυσική. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης σε δύο ινστιτούτα στο Παρίσι και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι από τους λίγους ερευνητές που έχουν κερδίσει δυο φορές την υποτροφία Marie Curie Intra- European Fellowship. Στην ομιλία της μας έκανε να αναρωτηθούμε εάν είναι επιτακτική η ανάγκη εξερεύνησης του διαστήματος για επιβίωση, ή απλώς πρόκειται για ένα από τα αποτελέσματα της περιέργειας του ανθρώπου.

 

Cosmos- Καλλιόπη Δασύρα
«Ο πραγματικός λόγος που θέλουμε να φύγουμε από τη γη είναι η ανθρώπινη περιέργεια» υποστηρίζει η Καλλιόπη Δασύρα και μας κάνει να αναλωγιστούμε κατά πόσο είναι αναγκαία η αποίκιση του Άρη

 

 Cosmos

Στο TEDxUniversityoftheAegean 2017 o Cosmos ξεδιπλώθηκε μπροστά μας από όλες τις πτυχές του. Οι θεατές όχι μόνο απέκτησαν νέες γνώσεις πάνω σε διάφορα θέματα, αλλά και ήρθαν αντιμέτωποι με ποικίλους προβληματισμούς. Ήταν μια μοναδική εμπειρία, η οποία ευχόμαστε να προσφέρεται κάθε χρόνο στο κοινό, από φοιτητές και ομιλητές, στο πανέμορφο νησί της Σύρου.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Πέτρος Δουρδουμπάκης την Κυριακή 2 Απριλίου στο Γυάλινο Up Stage
Επόμενο άρθροΟι “Guitarte Ensemble” μιλούν στο Artic.gr για τη μουσική και την ιδιαίτερη σχέση τους με την κιθάρα