Το COOK8 αποτελεί τον πέμπτο διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνουν οι «ΔΟΜΕΣ» με σκοπό την δημιουργία απελευθερωμένων αρχιτεκτονικών εκφράσεων. Τα κοινά σημεία μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της γαστρονομίας καλούνται να διαλευκάνουν οι διαγωνιζόμενοι και να τα αποτυπώσουν σε κτίσμα 24-30 m2. Ο χώρος εστίασης επιδιώκεται να αποτελείται από καινούργιες ιδέες οι οποίες θα αποτυπώνονται στην κατάταξη του ίδιου του χώρου.

ΔΟΜΕΣ

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, αποτελεί συνδετικό κρίκο της ελληνικής με την διεθνή αρχιτεκτονική. Κύριος στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο μέσω των διαγωνισμών και των εκθέσεων και η ενημέρωση των ίδιων των αρχιτεκτόνων.

cook8-new-dining-place
COOK8, καινούργιος διαγωνισμός από τις “ΔΟΜΕΣ”
Για τον διαγωνισμό COOK8

Ο διαγωνισμός αποτελεί το δεύτερο μέρος ενός τριημερούς προγράμματος, του ROOM18 (Απρίλιος-Νοέμβριος 2016). Το πρόγραμμα συγκέντρωσε 262 συμμετοχές με 580 συντελεστές από 17 χώρες με την έκθεση να φτάνει τα 3000 άτομα. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου με 280 συμμετέχοντες ενώ η ανακοίνωση των νικητών αναμένεται στις 28 Φεβρουαρίου. Για τον εσωτερικό χώρο εστίασης των 8 ατόμων, εργάστηκαν 485 συντελεστές (αρχιτέκτονες, διακοσμητές κτλ) από 24 χώρες. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός με ελληνική έδρα ο οποίος προσελκύει τόσο έντονα συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι τα δυο τρίτα των συμμετοχών κατανέμονται στην Ελλάδα ενώ το ένα τρίτο κατανέμεται σε Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία), Ασία, Αμερική αλλά και Ωκεανία.

Κριτική Επιτροπή:
Ανδρέας Αγγελιδάκης (Αρχιτέκτων, Εικαστικός)
Ζήσης Κοτιώνης (Αρχιτέκτων, Καθηγητής)
Νέλλη Μάρδα (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια)
Γεώργιος Πανέτσος (Αρχιτέκτων, Καθηγητής)

Έκθεση

Στο Μουσείο Μπενάκη στην Έκθεση COOK8: Ο νέος τρόπος εστίασης , κατά της περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος 2018, θα παρουσιαστούν τα 3 νικητήρια σχέδια του διαγωνισμού. Η αναπαράσταση θα γίνει με πραγματικές διαστάσεις, σε κλίμακα 1:1, σε χώρο 1.100 m2. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και να περιηγηθούν μέσα στις τρεις αναπαραστάσεις καθώς σε όλο το υπόλοιπο υλικό που έχει να προσφέρει το μουσείο.

Έκδοση

Τέλος, η επιλογή των συμμετοχών του Διαγωνισμού καθώς και τα σχόλια της κριτικής επιτροπής θα συμπεριληφθούν στην Ειδική Έκδοση COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης (Ιούνιος 2018).

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό

Ιστοσελίδα: ΔΟΜΕΣ

 

Διαβάστε περισσότερα Αρχιτεκτονικά νέα εδώ 

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Μετά όμως, μετά…» του Γιάννη Μεταξά
Επόμενο άρθροΟ σκηνοθέτης Σεμίχ Καπλάνογλου στην Αθήνα