Καλλιτέχνες, Επιστήμονες, Ερευνητές, από ολόκληρο τον κόσμο καλλούνται να συμμετάσχουν στην 2η Παρουσίαση του project CIRCE :The Black Cut: που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2015, στην Ελλάδα + Παγκοσμίως. Συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώροι θα ανακοινωθούν αργότερα, εντός του τρέχοντος έτους. Όλες οι αιτήσεις θα επιλεχθούν και τα έργα θα συμπεριληφθούν, σε ένα ή περισσότερα από τα τρία μέρη που συνθέτουν την παρουσίαση (βλ. παράγραφο: ‘ΣΧΕΤΙΚΑ με την 2η Παρουσίαση’).

Θέμα έτους 2015: Μέλισσες

Οι Συμμετέχοντες προσκαλούνται να εξ-ερευνήσουν και να εκφράσουν το θέμα και όλες τις έξι (6) πηγές έμπνευσης, μέσα από την δημιουργία νέων έργων.

Σχετικά με το CIRCE project

To CIRCE :The Black Cut: [‘Κίρκη :Η Μαύρη Τομή:’] είναι ένα project, ή αλλιώς, μια πλατφόρμα ή δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 από την συνθέτιδα Άννα Στερεοπούλου και το οποίο ενθαρρύνει συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων του, οι οποίοι προέρχονται όλοι από διαφορετικά καλλιτεχνικά, επιστημονικά ή άλλα πεδία και από διάφορες χώρες του κόσμου, με στόχο να δημιουργηθούν νέοι κώδικες και είδη έκφρασης και επικοινωνίας, ενώ, την ίδια στιγμή, το project προσπαθεί να προβάλλει το έργο των συμμετεχόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο βασικός του στόχος είναι περισσότερο η δημιουργία μέσω της συνεργασίας, εκφράζοντας και ακούγοντας την Ψυχή μας, παρά, απλά η ‘συλλογή’ ενός μεγάλου ‘αριθμού’ μελών. Ο καθένας προσκαλείται να δημιουργήσει εμπνεόμενος από το βασικό και εν εξελίξει θέμα του project, που είναι η ΦΥΣΗ (ήτοι, το Σύμπαν). Το θέμα αυτό εκφράζεται μέσα από Αρχαίες Παγκόσμιες Θεότητες, τον πίνακα ‘Το Μαύρο Τετράγωνο‘ (Kazimir Malevich, 1915), την γραφική παράσταση της σύνθεσης ‘Treatise‘ (Cornelius Cardew, 1963 έως 1967) και τα ‘σημία’ (σύμβολα) του Δίσκου της Φαιστού (περ. 2η χιλιετία π.Χ., Κρήτη, Ελλάδα), καθώς και άλλες πηγές της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας και των Επιστημών, που προσφέρονται στην ανάλυση (ο σύνδεσμος ακολουθεί παρακάτω).

Τον Δεκέμβριο του 2014, η 1η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και Παγκοσμίως, ενώ το παρόν, νέο -Διεθνές- Ανοιχτό Κάλεσμα προσκαλεί έργα τέχνης που θα συμπεριληφθούν και θα εκτίθενται κατά την 2η Παρουσίαση, με τίτλο CIRCE :The Black Cut: 2η Παρουσίαση και άλλες επιλεγμένες -μελλοντικές- παρουσιάσεις και εκδηλώσεις του project.

Όσοι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, προσκαλούνται να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας τα κύρια δύο ‘εργαλεία’ του project, που είναι η Ελευθερία και το Συναίσθημα, διευρύνοντας την φαντασία τους εκτός το πλέον γνωστών ή συμβατικών μορφών τέχνης, και σκεπτόμενοι όσο το δυνατόν πιο αγνά, ειλικρινά και αυθόρμητα, με άλλα λόγια, έτσι όπως σκεφτόμασταν όλοι όσο ήμασταν ακόμη παιδιά.

anna stereopoulou
Anna Stereopoulou – CIRCE :The Black Cut:
Στόχοι
  • Συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων
  • Πώς να Ακούμε την Ψυχή μας και των Δίπλα μας
  • Ενθάρρυνση Νέων Ρευμάτων + Κωδικών + τρόπων Έκφρασης
  • Γνωρίζοντας και Αποδέχοντας το ‘Άλλο’
Σχετικά με την 2η Παρουσίαση

Η 2η Παρουσίαση, όπως και η 1η Παρουσίαση, θα αποτελείται και αυτή από τα ακόλουθα τρία μέρη:

  • CIRCE Οικογενειακό Album | ψηφιακό (μουσικό) album, κυκλοφορία: 7MNS Music, τύπος άδειας: Creative Commons
  • Οπτικο-Ακουστική Έκθεση | διάφορα Έργα Τέχνης σε διάφορους Χώρους (Ελλάδα + Παγκοσμίως)
  • Συναυλία | Άννα Στερεοπούλου + guest artists [πληροφορίες + ονόματα θα ανακοινωθούν]
Σχετικά με το Διεθνές Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχής 2015 και τα Θέματα

Οι ΜΕΛΙΣΣΕΣ είναι το Νέο Θέμα που συνδέει όλες τις ακόλουθες έξι (6) πηγές έμπνευσης του project:

  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ + ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ
  • Ανάλυση του Project
  • Ανάλυση του Album της Άννας Στερεοπούλου, με τίτλο c i r c e :the black cut:
  • Radio Continental Drift [guest project]
  • Project 92 [guest project]
  • Ερωτήσεις-Κλειδιά

Όσοι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν είναι ευπρόσδεκτοι να εστιάσουν σε μία ή περισσότερες από τις πηγές, με κάποιον ‘υπαινιγμό’ ή δυνατή σύνδεση με το νέο κυρίως θέμα [Μέλισσες]. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το Θέμα και κάθε πηγή βρίσκονται στο τέλος του εγγράφου.

Σε ποιους απευθύνεται:
  • Σε Όλους· Ατομικές αιτήσεις ή ομάδων με ενδιαφέροντα στις Τέχνες, Επιστήμες, Media, Φιλοσοφία, Φύση /Περιβάλλον, Εκπαίδευση και ο,τιδήποτε σχετίζεται με τους Κύκλους της Ζωής.
  • Είδη Έργων Τέχνης [οποιαδήποτε μορφή ή ρεύμα (αναφέρονται αλφαβητικά)]: Αστρονομία, Γεωλογία, Γλυπτική, Έρευνα, Ευαισθητοποίηση, Ζωγραφική, Θέατρο, Ιθαγενείς (Αρχαίοι /Σύγχρονοι) Πολιτισμοί, Κλωστοϋφαντουργία, Μουσική /Ήχος, Περιβάλλον /Φύση, Ραδιόφωνο, Σχεδιασμός Φωτισμού, Σχέδιο, Συγγραφή /Ποίηση, Φιλμ /Film-Making, Φωτογραφία, Χαρακτική, Χειροτεχνία, Χορός, Ψηφιακές Τέχνες /Digital Arts, Design (πάσης μορφής), Άλλο
  • Τολμηρές Ψυχές που δέχονται την πρόκληση της Ελευθερίας + του Συναισθήματος

Τα Έργα μπορούν να είναι νέες δημιουργίες, φτιαγμένα ειδικά για την 2η Παρουσίαση του CIRCE :The Black Cut:, ή εξελιγμένη μορφή παλαιότερων έργων που οι δημιουργοί τους αισθάνονται ότι τα έργα τους ταιριάζουν με το θέμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διαδικασία δημιουργίας των Έργων Τέχνης δεν περιορίζεται στα συμβατικά βήματα ‘ιδιωτικής’ ποίησης (κατασκευής) και υποβολής. Συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, είτε φυσικές -σε περίπτωση διαμονής στην ίδια περιοχή- είτε μέσω διαδικτύου- ενθαρρύνονται, έτσι ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν την έννοια της ομάδας /’οικογένειας’, αλλά και να επεκτείνουν αρχικές ιδέες δημιουργιών.

Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων και Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε τις αιτήσεις και απορίες σας στο sinetoaeaea@gmail.com

Παρακαλώ, όπως αναγράψατε το θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος ως: “Αίτηση Συμμετοχής ~ CIRCE :The Black Cut: 2015”, συμπεριλαμβάνοντας τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Όνομα / Επώνυμο
  • Καλλιτεχνικό Όνομα
  • Σύντομο Βιογραφικό
  • Χώρα-Περιοχή Γέννησης ή/και Διαμονής
  • Τίτλος Έργου
  • Περιγραφή Έργου -ή- Δήλωση Καλλιτέχνη σχετικά με το έργο του
  • Τεχνικές Πληροφορίες (υλικά / εξοπλισμός)
  • Ημερομηνία Δημιουργίας
  • Φωτογραφικό υλικό των έργων στην τελική τους μορφή ή μελετών /προσχεδίων αυτών

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Έως: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2015

Το Project ενθαρρύνεται από:

Το project CIRCE :The Black Cut: κινείται και αναπτύσσεται χωρίς κάποια ‘οικονομική χορηγεία’, αλλά με ένα δυναμικό φίλων και μελών της Οικογένειάς του, που προσφέρει το ενδιαφέρον, τον χρόνο και την βοήθειά του. Ωστόσο, το όλο έργο ενθαρρύνεται από τα ακόλουθα διεθνή καλλιτεχνικά δίκτυα και πλατφόρμες:

7MNS Music [Ισπανία + Διαδίκτυο]

female:pressure [Παγκοσμίων + Διαδίκτυο]

Association Concept Artgentin [Γαλλία + Αργεντινή] [Vj Mushroom / Gabriel Otero]

…καθώς και άλλες πλατφόρμες media, web-radio και διεθνείς DJs, που προσφέρουν προβολή στα έργα όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, από την έναρξη κι όλας του project.

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα όσων συμμετέχουν: ΕΔΩ

CIRCE_CALL_2015_BeeCells
CIRCE CALL 2015 BeeCells
Σχετικά με το Διεθνές Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχής 2015 και τα Θέματα του CIRCE :The Black Cut:

● ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ + ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ :
Το project CIRCE :The Black Cut: δεν επιβάλλει αυστηρούς ‘κανόνες’ δημιουργίας στους συμμετέχοντες. Οι μόνες 2 κατευθυντήριες λέξεις που προσφέρονται σε αυτούς και στα θέματα είναι η Ελευθερία και το Συναίσθημα, έτσι όπως ορίζονται ελεύθερα από τον καθένα.

● Ανάλυση του Project :
Πληροφορίες (Ιστορία /Μυθολογία, Ψυχολογία, Τέχνες, Επιστήμη, Φιλοσοφία, Γλωσσολογία) σχετικά με τα Βασικά Θέματα του project, προσφέρονται ως έμπνευση ΕΔΩ.

● Ανάλυση του Album της Άννας Στερεοπούλου, με τίτλο c i r c e :the black cut:
Η ανάλυση της δομής και του θέματος του μουσικού album, που κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου 2015, μέρος του όλου project, προσφέρεται σε όποιον επιθυμεί να εμπνευστεί περαιτέρω. Πληροφορίες: ΕΔΩ.

● Radio Continental Drift [guest project / Αφρική_Γερμανία]
Το Radio Continental Drift είναι ένα project το οποίο εμπνεύστηκε και ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια η ραδιοφωνική καλλιτέχνις /sound artist και ερευνήτρια, Claudia Wegener, και το οποίο εστιάζει σε Γυναίκες Δημιουργούς από τον Ζαμβέζη (Αφρική) με στόχο την διάδοση της Φωνής τους σε μεγαλύτερο εύρος.
Αν είστε μουσικός, sound artist ή ραδιοφωνικός παραγωγός και ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο project αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ίδια την κα. Claudia Wegener. Πληροφορίες: ΕΔΩ .
Όσες νέες δημιουργίες προκύψουν, θα συμπεριληφθούν επίσης στην 2η Παρουσίαση του CIRCE :The Black Cut:.
Μπορείτε επίσης να ακούσετε ή/και να αναμεταδώσετε το πρόσφατο playlist του Radio Continental Drift, με τίτλο ‘Οι Γυναίκες τραγουδούν και στις δύο πλευρές του Ζαμβέζη – Sonic Cross-Cultural Exchanges – between Women Artists in Zambia and Zimbabwe and Global Listeners’, διαθέσιμο ΕΔΩ.

● Project 92 [guest project / Γαλλία_Ιαπωνία_Αργεντινή]
Εμπνευσμένο από τον καλλιτέχνη Gabriel Otero [ήτοι, VJ Mushroom], το Project 235[92] εστιάζει στην έκρηξη του εργαστασίου πυρηνικής ενέργειας της Fukushima της Ιαπωνίας (2011) και προσκαλεί 92 καλλιτέχνες να στείλουν ένα video διάρκειας 2’35” που θα συνθέσουν ένα video art μεγαλύτερης διάρκειας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος και της ρύπανσης της πόλης της Φουκουσίμα, αλλά και όλων των ωκεανών στον πλανήτη Γη.
Το φιλμ θα προβληθεί σε διάφορες Γκαλερί, Μουσεία, Φεστιβάλ, Σχολεία κ.λ.π., στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, στο τέλος του 2015 / 2016 (περισσότερα θα ανακοινωθούν). Προβολές προγραμματίζονται επίσης και για όλες τις μελλοντικές εκδηλώσεις του CIRCE :The Black Cut:
Πληροφορίες · Επικοινωνία: ΕΔΩ
Διοργάνωση: Association Concept Artgentin | Επιμέλεια Επιλογής Video: Leticia Otero, Gabriel Otero, Anna Stereopoulou

● Ερωτήσεις-Κλειδιά
Κατά την διάρκεια του 2014, ένας πίνακας αποτελούμενος από Λέξεις-Κλειδιά προσεφέρθη στους συμμετέχοντες του CIRCE :The Black Cut:. Φέτος, οι ακόλουθες 4 Ερωτήσεις-Κλειδιά είναι διαθέσιμες σε όποιον ενδιαφερόμενο να αντλήσει περαιτέρω έμπνευση, και με διάθεση να ενεργοποιήσει όποια εσωτερική αναζήτηση.
Τί είναι…
◦ Ελευθερία;      ◦ Συναίσθημα;      ◦ Προδοσία;      ◦ Διάρκεια;

* [Εμπνευσμένο από τον τίτλο της σύνθεσης “Was Ist Verrät?” [‘Τί Είναι Προδοσία;’, διαθέσιμη στο “Vuelo Libre” (CIRCE Οικογενειακό Album, /7MNS, 2014] της Xyramat (Συνθέτις /Sound Artist + Μουσικός Ραδιοφωνικός Παραγωγός στον Freies Sender Kombinat (Αμβούργο, Γερμανία), και μέλος του female:pressure, αλλά και της Οικογένειας ‘Circe’).

● Οι ΜΕΛΙΣΣΕΣ είναι το Νέο Θέμα που συνδέει όλες τις ως άνω έξι πηγές. Οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι να ερευνήσουν τον τρόπο ζωής και εργασίας των Μελισσών, έτσι ώστε να διαμορφώσουν τα Έργα Τέχνης τους στους προτεινόμενους ακόλουθους τομείς:

  • Ήχος – Επικοινωνία
  • Χορός
  • Συνεργασία – Δικτύωση /Networking
  • Προϊόντα Μελισσών – Περιβάλλον
  • Σχήματα – Χρώματα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

CIRCE :The Black Cut:

Διεθνές Ανοιχτό Κάλεσμα Συμμετοχής 2015

Υποβολή Αιτήσεων & Υλικού έως : Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2015

Ημερομηνίες Διεξαγωγής 2ης Παρουσίασης : 19, 20, 21 Δεκεμβρίου 2015

Επικοινωνία – Ερωτήσεις – Υποβολή Αιτήσεων & Υλικού : sinetoaeaea@gmail.com

Ιστότοπος : ΕΔΩ [ενότητα: κίρκη : circe ~]

Προηγούμενο άρθροΤο Τάβλι του Δημήτρη Κεχαϊδη επιστρέφει στην Ακαδημία Πλάτωνος
Επόμενο άρθροΑλμπίνα Ζαχαριάδου @ Αthenaeum
Ελευθερία Ζάβαλη
Είμαι η Ελευθερία Ζάβαλη, συνθέτις, πιανίστα/ερμηνεύτρια, δασκάλα, μουσικός παραγωγός και άλλα πολλά στο τομέα της μουσικής μα και άλλων τεχνών. Είμαι τυχερή διότι η οικογένειά μου αφουγκράστηκε την κλίση μου για τη μουσική απ'όταν ήμουν παιδί και φρόντισε για την αντίστοιχη μουσική μου κατάρτιση και παιδεία. Η αγάπη μου για τη μουσική και τις τέχνες δε περιορίζονται μόνο στη προσωπική μου διάκριση αλλά και στη διάκριση όλων των νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ στο artic.gr, να προσθέτω το δικό μου λιθαράκι στο χώρο των τεχνών και ειδικότερα της μουσικής. Let's spread art around the world!! :)