Ποιος Κλέβει Ποιόν (Cien Anos de Perdon) του Daniel Calparsoro Ένα πρωινό στην Βαλένθια η βροχή δείχνει να μην σταματά, δυσκολεύοντας τα πάντα. Η Σάντρα φτάνει στην δουλειά της, στη τράπεζα Mediterraneo που είναι η διευθύντρια, η μέρα δεν ξεκίνησε καλά. Μια λίστα σκάνδαλο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί με το όνομα της Σάντρας μέσα. Οι ανώτεροι της δεν πρόκειται να αναμειχθούν, είναι πια μόνη της και νιώθει προδομένη. Είναι μια πραγματικά κακή μέρα, μπορεί άραγε να γίνει χειρότερη; Ναι!

Έξι ένοπλοι άντρες μπαίνουν στην τράπεζα, φορούν διαφανείς μάσκες που παραμορφώνουν τα πρόσωπα τους. Ληστεία! Το σχέδιο τους είναι απλό, να αδειάσουν όσες περισσότερες θυρίδες μπορούν και να εξαφανιστούν . Οι αστυνομικοί περικυκλώνουν το κτίριο. Οι ληστές δεν φαίνονται να αγχώνονται. Η διαφυγή τους έχει προετοιμαστεί μέρες τώρα, έχουν σκάψει ένα υπόγειο τούνελ που θα τους οδηγήσει στην ελευθερία. Μόνο που δεν υπολόγισαν την βροχή, το τούνελ έχει πλημμυρίσει και οι ληστές βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κτίριο, είναι πια όλοι εκτεθειμένοι. Και θα εκτεθούν ακόμη περισσότερο. Η Σάντρα πρέπει να σώσει το τομάρι της. Το περιεχόμενο της θυρίδας 314 εμπεριέχει υλικό που μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Οι μάσκες πέφτουν, τίποτα δεν είναι πια απλό, τίποτα δεν είναι πια ξεκάθαρο. Σε αυτήν την ληστεία, σε αυτήν την πόλη, σε αυτήν την χώρα! Τελικά Ποιος Κλέβει Ποιόν;

Ποιος Κλέβει Ποιόν
Ποιος Κλέβει Ποιόν – Σκηνή από την ταινία

Κριτική της ταινίας Ποιος Κλέβει Ποιόν

Ποιος Κλέβει Ποιόν είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου του καινούργιου αστυνομικού θρίλερ από τη Ισπανία, σε σκηνοθεσία του άγνωστου σε μας αλλά διακεκριμένου στην χώρα του, Daniel Calparsoro. Το ισπανικό σινεμά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται με επιτυχία στις ταινίες του είδους.

Το Ποιος Κλέβει Ποιόν είναι ένα υποδειγματικής αφήγησης αστυνομικό θρίλερ με πολιτικές διαστάσεις, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από χολυγουντιανές παραγωγές του είδους. Ο πρωτότυπος τίτλος “Cien Anos de Perdon” που σημαίνει 100 χρόνια συγχώρεση, αποτελεί κομμάτι μιας παροιμίας που λέει ότι εκείνοι που κλέβουν έναν κλέφτη, θα έχουν 100 χρόνια συγχώρεσης. Δεδομένου ότι η υπόθεση της ταινίας αφορά την ληστεία μιας τράπεζας, έχουμε ήδη ένα δυνατό στίγμα για την ιστορία που πρόκειται να εκτυλιχτεί μπροστά μας. Έξι ένοπλοι ληστές μπαίνουν σε μια τράπεζα με σκοπό.. τι άλλο απ’ το να αδειάσουν τις θυρίδες τις. Τα πράγματα όμως δεν θα κυλήσουν βάση σχεδίου, και οι ληστές θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο κτίριο και εκτεθειμένοι σε καταστάσεις που τους εμπλέκουν σε πολύ πιο “βαθιά νερά” απ’ ότι είχαν υπολογίσει. Σε μια από τις θυρίδες κρύβονται στοιχεία που μπορούν να ταρακουνήσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η έκβαση των γεγονότων εκτός από τους ληστές, την τράπεζα, την αστυνομία, αφορά πλέον και πολιτικά πρόσωπα. Όλοι έχουν κάτι να κρύψουν, όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν, όλοι πρέπει να την βγάλουν καθαρή με τις ει δυνατόν λιγότερες απώλειες. Οι ισορροπίες στο επικίνδυνο παιχνίδι που έχει αρχίσει, συνεχώς αλλάζουν. Καινούργια στοιχεία εμφανίζονται κάθε τόσο, που αποκαλύπτουν ότι το παιχνίδι που άρχισαν οι ληστές τους ξεπερνά, μέχρι που αντιλαμβάνονται ότι είναι και οι ίδιοι πιόνια μιας σκακιέρας, που είναι στημένη σε μια πολύ ανώτερη πλατφόρμα. Σε αυτήν την ιστορία δεν υπάρχουν αθώοι. Απλά κάποιοι ίσως είναι περισσότερο διεφθαρμένοι απ’ τους υπόλοιπους. Το με ποιους θα ταυτιστούμε συναισθηματικά αλλά και ιδεολογικά, δίνεται με κάποιο τρόπο στον πρωτότυπο τίτλο. Όταν το σύστημα αδυνατεί να προστατέψει τους ασθενέστερους (λίγο πριν την ληστεία μέσα στην τράπεζα ένα ζευγάρι πληροφορείται ότι σύντομα θα χάσει το σπίτι του) και οι μηχανισμοί αυτού του συστήματος λειτουργούν μόνο για την αυτοπροστασία του, τότε η ιδεολογική ταύτιση μοιάζει σχεδόν μονόδρομος. Άλλωστε ο χώρος που όλα εκτυλίσσονται, και που αποτελεί τον στόχο όλων, είναι μια τράπεζα και η τράπεζα στις μέρες μας έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύμβολο φορτισμένο με πολλά σημαινόμενα.

poiow klevi

Το Ποιος Κλέβει Ποιόν δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια χολυγουντιανή παραγωγή του είδους όπως ανέφερα και νωρίτερα. Αρχίζει ως αστυνομικό θρίλερ και στην πορεία αποκτά πολιτικές διαστάσεις που εντείνουν το δραματικό υπόβαθρο. Είναι σκηνοθετημένο με έναν γρήγορο ρυθμό, γεμάτο ένταση και σασπένς. Η πλοκή έξυπνη και δυνατή, η αφήγηση υποδειγματική, η φωτογραφία συμβάλει οργανικά δίνοντας τον σωστό τόνο και ατμόσφαιρα. Η βροχή κυριαρχεί όχι μόνο συμβάλλοντας στην ατμόσφαιρα, αλλά και ως στοιχείο της ίδιας της πλοκής. Αυτό όμως που ενισχύει ουσιαστικά την ιστορία είναι οι χαρακτήρες της. Χαρακτήρες που χτίζονται και αποκτούν ψυχολογικό υπόβαθρο, με την σταδιακή εξέλιξη της ιστορίας. Και που στηρίζονται από ένα εξαιρετικό καστ από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Το Ποιος Κλέβει Ποιόν είναι μια πολύ καλή επιλογή για μια θερινή κιν/φικη έξοδο, που παρακολουθείται με αμείωτη ένταση. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς στην Ισπανία.

Trailer Ποιος Κλέβει Ποιόν (Cien Anos de Perdon)
Πληροφορίες ταινίας Ποιος Κλέβει Ποιόν (Cien Anos de Perdon)
  • Ποιος Κλέβει Ποιόν – Cien Anos de Perdon
  • Σκηνοθεσία: Daniel Calparsoro
  • Πρωταγωνιστούν: Luis Tosar, Rodrigo De la Serna, Raul Arevalo, Jose Coronado, Patricia Vico κ.α
  • Χώρα: Ισπανία
  • Διάρκεια: 96′
  • IMDB

 

Ποιος κλέβει ποιόν - Αφίσα
Ποιος κλέβει ποιόν – Αφίσα

 

Προηγούμενο άρθροΣτο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 5-6 Αυγούστου 2016
Επόμενο άρθροΣταύρος Ξαρχάκος -Το ταξίδι: Καλοκαιρινές Συναυλίες 2016