Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η όπερα «Κάρμεν» στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Το σπουδαίο έργο του George Bizet σκηνοθετεί η Κασσάνδρα Δημοπούλου, η οποία θα ενσαρκώσει και τον ρόλο της Κάρμεν, ενώ τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Χρήστος Κτιστάκης.

«Η δική μας, Ελληνίδα Κάρμεν, λέει όχι στον κοινωνικό ρατσισμό, όχι στη βία, όχι στην καταπίεση και το δογματισμό. Η δική μας Ελληνίδα Κάρμεν δεν είναι απλώς μια εξωτική, μονοδιάστατη ερωτιάρα Ρομνί (= τσιγγάνα γυναίκα), είναι κάτι που ξεπερνάει την καταγωγή της: Για μας, η Κάρμεν είναι το απόλυτο σύμβολο ενός ελεύθερου, νεανικού πνεύματος, το οποίο δεν επιτρέπει στο σκοτάδι να σβήσει το φως και να αμφισβητήσει τον ανυπέρβλητο και μοναδικό νόμο της ύπαρξής μας: Τον Έρωτα. Είναι η επανάσταση στα πιο ερωτικά της…
Σαν μια δίκαιη μάνα, προτιμάει να πνίξει η ίδια με τα χέρια της τον έρωτά της την στιγμή που γεννιέται, παρά να τον υποχρεώσει να υπακούσει, έστω και μια στιγμή, στα προστάγματα ενός απελπισμένου και τσακισμένου κατεστημένου, που καθρεφτίζεται στην σκληρή, πατριαρχική και εγωϊστική προσωπικότητα του στρατιώτη Δον Χοσέ.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται άσχετα με το θέμα της όμορφης ερωτιάρας Σπανιόλας Τσιγγάνας του Bizet, μπορεί κάποιοι να βολεύονται με την σκέψη του αδικημένου στρατιώτη που “μαγεύτηκε” από την Κάρμεν και οδηγήθηκε στο φόνο, αλλά πιστέψτε με, το έργο αυτό δε θα παρέμενε το πιο δημοφιλές στον κόσμο, αν βασιζόταν μόνο και μόνο σε μια άτακτη γυναίκα που δολοφονείται από τον ζηλιάρη εραστή της…
Στα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας, οι αλήθειες κρύβονται καλά πίσω από μια απλή ερωτική ιστορία και παρηγορούν, ή πληγώνουν σιωπηλά αυτούς που τις αναζητούν.»


Πληροφορίες

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνοθεσία: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Διανομή

Κασσάνδρα Δημοπούλου – Carmen
Φίλιππος Μοδινός – Don Jose
Γιώργος Σοφιαλίδης – Escamillo
Αθανάσιος Μαργούτας – Zuniga / Garcia
Βενέρα Μελέκη – Frasquita (cover: Δήμητρα Ιόλη Εξάρχου)
Ιωάννα Κωνσταντοπούλου– Mercedes (cover: Κατερίνα Μακρή)
Ιορδάνης Καρακασίδης – Rementado
Άγγελος Κουμούτσος – Dancairo
Κατερίνα Μακρή – Manuella
Sebastian Tsifis – Lillas Pastia
Ιωάννα Ματεντζίδου – Madame Pastia

Η Κάρμεν στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

  • Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
  • Ώρα Έναρξης: 21:30
  • Είσοδος Ελεύθερη
  • Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, Οδοί Ολύμπου και Φιλίππου, Τ.Κ. 54646, Θεσσαλονίκη
  • Τηλέφωνο: 2313 310400, 2310 221266
  • Κάρμεν – Facebook page
Προηγούμενο άρθροΟι Αχαρνής δια χειρός Κακλέα στο Ηρώδειο
Επόμενο άρθροΩραία Ελένη, η οπερέτα του J. Offenbach, στο Θέατρο Αυλαία