Οι Κάννες αποχαιρέτησαν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ πριν από λίγες ημέρες, στις 28 Μαΐου 2017, με μια εντυπωσιακή τελετή βράβευσης. Η οικοδέσποινα της τελετής Μόνικα Μπελούτσι, με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Πέδρο Αλμοδόβαρ, υποδέχτηκαν σε μια εντυπωσιακή σκηνή τους διαγωνιζόμενους. Λαμπερές παρουσίες περπάτησαν το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ στις Κάννες, ενώ οι διαγωνιζόμενοι περίμεναν αγωνιωδώς μία ανακοίνωση. Ένα τίτλο, τον μέγιστο τίτλο βράβευσης που δεν είναι άλλος από τον Χρυσό Φοίνικα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις Κάννες ειπώθηκαν, παρουσιάστηκαν και συνέβησαν τα πάντα. Eυτράπελα και τεχνικά προβλήματα, ηχηρές δηλώσεις και συμμετοχές σε ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, δεν άφησαν κανένα αδιάφορο. Αν θέλουμε να δώσουμε έναν υπότιτλο στο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς, θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν «γυναικεία υπόθεση».

Κάννες 2017 – Οι νικητές

Ξεκινώντας από τη βάση, ή αλλιώς την κορυφή, το βραβείο των βραβείων (Palme d’Or) κέρδισε ο Ρούμπεν Όστλουντ (Ruben Östlund). Ο Σουηδός σκηνοθέτης, βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, για την ταινία του «The square», η οποία επάξια κατέκτησε τον μέγιστο τίτλο.

Κάννες 2017, Ρούμπεν Όστλουντ
Ο Ρούμπεν Όστλουντ πανηγυρίζει για την κατάκτηση του Χρυσού Φοίνικα, για την ταινία του «The square».

To μεγάλο βραβείο της επιτροπής (Grand Prix), κέρδισε η ταινία του Ρομπίν Καμπιγιό (Robin Campillo «120 Beats per minute». Παράλληλα, μια από τις πιο ηχηρές βραβεύσεις, εκτός του Χρυσού Φοίνικα έλαβε χώρα στις Κάννες αυτή τη χρονιά. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονέμεται στην Σοφία Κόπολα (Sofia Coppola), για την ταινία της «The Beguiled». Με αυτή την ανακοίνωση, η σκηνοθέτης κατάφερε να γράψει ιστορία στις Κάννες αυτή τη χρονιά. Η Κόπολα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα στα χρονικά του θεσμού, η οποία τιμάται με αυτό τον τίτλο. Η πρώτη ήταν η Ρωσίδα Γιουλίβα Σόλτσενβα, που το 1961 τιμήθηκε με τον τίτλο αυτό.

Κάννες 2017, Σοφία Κόπολα
Η Σοφία Κόπολα κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον 70ό διαγωνισμό του Φεστιβάλ των Καννών.

Περνώντας, στον καλύτερο άντρα ηθοποιό και την καλύτερη γυναίκα ηθοποιό τα αποτελέσματα, εν μέρει, είχαν προβλεφθεί. Για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, με τους τίτλους αυτούς βραβεύτηκαν οι Χοακίν Φίνιξ (Joaquin Phoenix) και Νταϊάν Κρούγκερ (Diane Kruger). Παράλληλα, το Βραβείο της Επιτροπής, το κέρδισε η ταινία «Loveless» του σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Andrey Zvyagintsev).

Τρία στα τρία για τον Γιώργο Λάνθιμο

Ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε να αποσπάσει στις Κάννες αυτή τη χρονιά το Βραβείο Σεναρίου, για την ταινία του «The killing of a sacred deer». Αν και πολλές ήταν οι απόψεις και οι κριτικές, σχετικά με το θέμα και το σενάριο της ταινίας του, οι 2 δημιουργοί τα κατάφεραν. Ο Ευθύμης Φιλίππου και ο Γιώργος Λάνθιμος, κέρδισαν με τον κινηματογραφικό μύθο που δημιούργησαν το φεστιβάλ των Καννών. Το βραβείο μοιράστηκαν με τη σκηνοθέτη Λιν Ράμσεϊ και την ταινία της «You were never really here».

Κάννες 2017, Γιώργος Λάνθιμος και Λιν ΡάμσεΪ.
Το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου μοιράστηκαν οι Γιώργος Λάνθιμος και Λιν ΡάμσεΪ.

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (Camera d’Or) κέρδισε ο σκηνοθέτης Léonor Sérraille, με την ταινία του «Jeune Femme». Ο Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους δόθηκε στον Qui Yang, για την ταινία «A Gentle Night». Ακόμη, ειδική μνεία απέσπασε ο Teppo Airaksinen, για την ταινία του «Katto».

Τέλος, ο υπότιτλος «γυναικεία υπόθεση» επιβεβαιώνεται με ακόμη μια λαμπερή παρουσία στις Κάννες αυτή τη χρονιά. Ένα όνομα και ένα πολύπλευρο ταλέντο βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο 70 χρόνων του Φεστιβάλ. Η Νικόλ Κίντμαν, ήρθε στις Κάννες, εντυπωσίασε και απέδειξε ότι είναι ηθοποιός, η οποία προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και ενσαρκώνει μοναδικά χαρακτήρες και προσωπικότητες.


Πληροφορίες για το φεστιβάλ

Festival de Cannes

Προηγούμενο άρθροΗ Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Περρής σε μία περιοδεία φέτος το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο
Επόμενο άρθροΟ Νίκος Ξυδάκης την Πέμπτη 8 Ιουνίου θα παρουσιάσει τη μουσική εκδήλωση «Όλα τα δειλινά του κόσμου» στο Θέατρο Ολύμπια