Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο 104 στο Γκάζι η συνέντευξη τύπου για την παράσταση BU21 του Stuart Slade, που ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά, και μετάφραση Λυδίας Τριγώνη. Λίγο πριν την πρεμιέρα της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2018, οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για το έργο, ενώ διάβασαν αποσπάσματα του κειμένου σε μορφή αναλογίου, σε ένα ξεχωριστό brunch γνωριμίας με το κοινό.

Συνέντευξη τύπου | BU21

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την παραστατική ανάγνωση της πρώτης σκηνής από τους έξι ηθοποιούς με μια μικρή ιδέα για τους ρόλους τους για να μπούμε στο κλίμα του έργου. Το έργο είναι του Άγγλου συγγραφέα Stuart Slade, ανέβηκε το 2016 στο Λονδίνο, ακολούθησε ένα ανέβασμα στην Ισπανία και  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φανταστικό τρομοκρατικό χτύπημα σε αεροπλάνο που πέφτει στο κέντρο του Λονδίνου. Όπως μας πληροφόρησε ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θοδωρής Βουρνάς, έμεινε το καλοκαίρι για ένα μήνα στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τον συγγραφέα, περιπλανήθηκε στην περιοχή που διαδραματίζεται η ιστορία, και παρακολούθησε την καθημερινότητα των ανθρώπων που μένουν στο Λονδίνο με το φόβο της τρομοκρατίας στην καθημερινότητα τους.

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι παγκόσμιο πια, και παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα, οι ηθοποιοί ομολόγησαν ότι πολλές φορές έχουν σκεφτεί το ενδεχόμενο του τι θα συμβεί αν στο Σύνταγμα υπάρξει κάποια βόμβα. «Τι θα συμβεί αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις σου συμβεί και εσένα; Το μήνυμα του έργου είναι αισιόδοξο, δεν ξεχνάς ο,τι έχει συμβεί αλλά το ξεπερνάς και συνεχίζεις, γιατί η ζωή προχωράει».

Το έργο έχει έξι ρόλους σε μορφή παράλληλων μονολόγων που εναλλάσονται και μπλέκονται μεταξύ τους. Και οι έξι ήρωες είναι άνθρωποι που επιζήσανε εκείνη την ημέρα, και σε βάθος χρόνου βλέπουν τη ζωή με πιο αισιοδοξία και μια αφορμή για καινούρια αρχή. Έξι άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, διαφορετικές ηλικίες και μορφωτικά επίπεδα. Έξι περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να προχωρήσουν και να αφήσουν πίσω το γεγονός γατί η ζωή τρέχει είναι εδώ και πρέπει να τη δεχτείς γιατί θα φύγει.

BU21 - Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου
BU21 – Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου στο Θέατρο 104
Οι ηθοποιοί του έργου BU21 μιλούν για τους ρόλους τους 

Η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου υποδύεται μια Ρουμάνα μετανάστρια και είναι το άμεσο θύμα του τρομοκρατικού γεγονότος. Η πιο δύσκολη από όλες τις περιπτώσεις με τραύματα ψυχής και κορμιού, πρέπει αν μάθει να ζει αλλιώς, σιχαίνεται τον οίκτο και πιστεύει ότι μέσα από το πιο βαθύ σκοτάδι έρχεται το φως. Ο Μανώλης Κλώναρης υποδύεται έναν φορτηγατζή που έχει θυμό με τους μουσουλμάνους και είναι ρατσιστής, ενώ είναι ο πρώτος που μιλά στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να είναι το πρόσωπο της εβδομάδας. Ο Βαγγέλης Σαλευρής υποδύεται έναν 19 χρονο μουσουλμάνο που χάνει τον πατέρα του που βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο, με τον οποίο δεν είχε καλή σχέση, ενώ ο ίδιος προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής μέσω της θρησκείας.

Ο Ευθύμης Γεωργόπουλος είναι ο κυνικός χαρακτήρας του έργου, υποδυόμενος έναν νέο που θέλει να μπεί στο τραπεζικό σύστημα. Το αεροπλάνο προσγειώνεται στο κτίριο και συνθλίβει την κοπέλα του που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μαζί με τον καλύτερο του φίλο. Η Χρηστίνα Γαρμπή είναι μια φοιτήτρια, στης οποίας τον κήπο προσγειώνεται ένας επιβάτης του αεροπλάνου. Είναι το έμμεσο θύμα που στη συνέχεια παθαίνει μετατραυματικές διαταραχές λόγω του στρες. Στο Group Therapy γνωρίζεται με όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου. Η Λία Τσάνα βιώνει τη στιγμή της έκρηξης μέσα από το ίντερνετ, καθώς μαθαίνει για τον θάνατο της μητέρας της μέσω του Twitter.

Λίγα λόγια για το έργο BU21

Τι θα γινόταν αν αυτό που έβλεπες στις ειδήσεις συνέβαινε και σε ’σενα;

Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου;

Αν γινόσουν μέρος εαυτών των γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και που εσύ βλέπεις απ’ την απόσταση του ψηφιακού μέσου που προβάλλει τα νέα;

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ένας από εμάς, αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του, με κοινό συμπέρασμα πως: Αν δε μπορείς να το χλευάσεις, θα σε κάνει κομμάτια.

Trailer

Συντελεστές της παράστασης BU21

  • Συγγραφέας: Stuart Slade
  • Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
  • Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
  • Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
  • Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη
  • Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
  • TrailerΓιώργος Τσιρογιάννης
  • ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο 104
  • Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
  • Tηλέφωνο: 210 3455.020
  • Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 (κανονικό), 8 (μειωμένο)
  • Διάρκεια: 90 λεπτά
  • Θέατρο 104: E-mail | Site | Facebook Page παράστασης

Χορηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

 

 

Προηγούμενο άρθροΕθεάθην μισός, μια μουσικοθεατρική performance στο θέατρο Zp87
Επόμενο άρθροΠαραμύθι χωρίς όνομα στο Θέατρο Σταθμός από τους Δον Κιχώτες
Σιακαντάρης Σπύρος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι απόφοιτος του The Bristol Old Vic Theatre School, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεάτρου. Από την ηλικία των 11 παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά θέατρο έχοντας αποκτήσει εμπειρίες και στιγμές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις. Αγαπάει τον κινηματογράφο, την ανάγνωση βιβλίων και να ταξιδεύει.