Ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις μας μπροστά σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση; Τι αντίκτυπο θα είχε στις ζωές μας; Θα συνεχίζαμε άραγε να είμαστε ίδιοι ή θα επαναπροσδιορίζαμε τα πάντα στην κοσμοθεωρία μας; Σίγουρα μια τρομοκρατική επίθεση δεν είναι μια εμπειρία που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε διαμορφώσει εικόνες, άποψη και έχουμε εμμέσως βιώσει κάποια από τα αποτελέσματά του. Το BU21 είναι το νέο έργο του Stuart Slade, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σκηνοθετείται από τον Θοδωρή Βουρνά και θέτει αυτά τα ερωτήματα.

«Αν δεν το χλευάσεις θα σε κάνει κομμάτια…»

Το BU21 που ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου 104, μοιράζεται μαζί μας πολλά περισσότερα από ένα τραγικό γεγονός. Μας εξιστορεί την εμπειρία έξι ανθρώπων, έμμεσων και άμεσων θυμάτων των επιπτώσεων του δυστυχήματος, αλλά πάνω απ΄ όλα αποτελεί μια σπουδή επάνω στην ανθρώπινη φύση. Τεστάρει τις προκαταλήψεις μας, προσδιορίζει τις έννοιες του φόβου, του πόνου αλλά και της θέλησης για ζωή. Είναι ένα έργο για τον άνθρωπο και τις αντοχές του.

Η δράση εκτυλίσσεται σε μια ομάδα υποστήριξης για ανθρώπους με μετατραυματικό σοκ. Παρακολουθούμε σε μορφή μονολόγων τις ιστορίες αυτών των έξι ανθρώπων, που δεν γνωρίζονται, αλλά δημιουργούν δεσμούς και ενίοτε συγκρούονται μεταξύ τους. Ένας αριβίστας γυναικάς, μια αστή που έχασε τη μητέρα της στο δυστύχημα, μια γυναίκα που φέρει τα πιο άμεσα τραύματα από όλους, σωματικά και ψυχικά. Ένας άντρας που άδραξε την ευκαιρία, μια νεαρή που έγινε μάρτυρας ενός τραγικού θανάτου, κι ένα αγόρι που απλά ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Αυτοί είναι οι χαρακτήρες των οποίων οι δρόμοι μοιραία θα διασταυρωθούν.

«Όταν είσαι σε κρίση, κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις»

Αυτό που παρουσιάζεται στην σκηνή του 104 είναι καυστικό, κοιτά στα μάτια τους θεατές, σχολιάζει διακριτικά αλλά διακριτά την κοινωνία και παίζει με τις προκαταλήψεις μας. Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εμπνευσμένη, ενώ οι έξι ηθοποιοί επικοινωνούν μοναδικά επί σκηνής.

Οι χαρακτήρες του Slade δεν είναι απρόσωποι ή γενικευμένοι, είναι άτομα με ξεχωριστές προσωπικότητες. Αυτούς τους χαρακτήρες ο Θοδωρής Βουρνάς αφήνει να αναπνεύσουν και να ξεδιπλωθούν ολοκληρωτικά, την στιγμή που τους παρακολουθούμε να ολισθαίνουν στην θνητότητά τους. Οι ηθοποιοί του κινούνται επάνω σε μια άκρως μινιμαλιστική σκηνοθετική προσέγγιση αφήνοντάς μας την αίσθηση πως μιλούν στον καθρέφτη τους.

BU21 στο Θέατρο 104
BU21 – Τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα…;

Παρά το άγχος της πρεμιέρας, όλοι οι ηθοποιοί παρέδωσαν δυνατές ερμηνείες. Ο Ευθύμης Γεωργόπουλος επικοινωνεί αβίαστα το προφίλ του φαλλοκράτη, σεξιστή, αριβίστα και επιφανειακού, σπάζοντας τον τοίχο ανάμεσα σε κοινό και ηθοποιούς κοιτώντας μας στα μάτια και απευθύνοντάς μας ερωτήσεις. Η Λία Τσάνα ενσαρκώνει άρτια μια θηλυκή, ενίοτε επιφανειακή αστική φιγούρα, ενώ η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου καθηλώνει με την καθαρότητα του λόγου της, τη σιγουριά και την αυτοπεποίθησή της, απόλυτα δοσμένη στο ρόλο της. Ο Βαγγέλης Σαλευρής συγκεντρωμένος, βαθιά συναισθηματικός και με υποκριτική πυγμή, αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις της βραδιάς, ενώ δίπλα του η Χρηστίνα Γαρμπή απογειώνει την παράσταση με την συνειδητοποιημένη και γειωμένη ερμηνεία της. Οι δυο τους αποτελούν ένα υποκριτικό ζευγάρι με τρομερή χημεία, ενώ ήταν εκείνοι οι οποίοι χάρισαν στο κοινό τις περισσότερες στιγμές γέλιου. Τέλος ο Μανώλης Κλωνάρης ως ο άνθρωπος που βρέθηκε τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος είναι υποδειγματικός και πολλά υποσχόμενος.

«Τώρα είμαι πιο δυνατή, επειδή κατάλαβα πόσο εύθραυστα είναι τα πράγματα γύρω μας»

Έξυπνα σχεδιασμένο το σκηνικό από την Κασσιανή Λεοντιάδου, με κουτιά τηλεοράσεων που παίζουν εικόνες ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και σαν σκηνικά αντικείμενα με τα οποία “παίζουν” οι ηθοποιοί. Ατμοσφαιρικοί φωτισμοί πλαισιώνουν το σκηνικό. Η μετάφραση της Λυδίας Τριγώνη μεταφέρει την πένα του Stuart Slade στην ελληνική ιδιοσυγκρασία. Η επιτυχία του έργου έγκειται αναμφίβολα στην ικανότητα του Θοδωρή Βουρνά να επιλέγει συνεργάτες, ενώ η σκηνοθετική του ματιά καυστική και σύγχρονη λειτουργεί λυτρωτικά για το κοινό.

Όλα τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του έργου αυτού, φωτίζονται υπέροχα με την παρουσία του μαύρου χιούμορ τόσο στη γραφή του Stuart Slade, όσο και στη σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά. Αυτό που στην ουσία υπογραμμίζεται μέσα στο έργο είναι τελικά μια απλή πανανθρώπινη αλήθεια. Η ζωή συνεχίζεται. Η ζωή έχει μεγαλύτερη θέληση. Θύμα ή όχι τραγικών γεγονότων, μπορείς ακόμα να αγαπήσεις, να γελάσεις, να χλευάσεις τη ζωή, να τη δείξεις με το δάχτυλο, ακόμα και να βαρεθείς. Οι ήρωες του BU21 δεν μεταλλάσσονται σε πνευματικά όντα που επαναπροσδιορίζουν την ταυτότητά τους. Δεν αναδύεται μέσα τους η επιθυμία να ζήσουν την κάθε μέρα τους σαν να είναι η τελευταία. Παραμένουν άνθρωποι. Λένε ψέμματα, ερωτεύονται, χαμογελούν. Πονούν αλλά συνεχίζουν. Γιατί έτσι επιβάλλεται.

Trailer

Συντελεστές της παράστασης BU21

  • Συγγραφέας: Stuart Slade
  • Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη
  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
  • Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου
  • Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
  • Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη
  • Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
  • Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης
  • ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο 104
  • Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
  • Tηλέφωνο: 210 3455.020
  • Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 (κανονικό), 8 (μειωμένο)
  • Διάρκεια: 90 λεπτά
  • Θέατρο 104: E-mail | Site | Facebook Page παράστασης

-Βία: Λίγο

-Γυμνό: Καθόλου

Χορηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Ο Τεό μαθαίνει να λέει ΟΧΙ»,«Το βιβλίο που κουνιέται», «Άλεξ και Πίκλας 1ο και 2ο χρονομπέρδεμα»
Επόμενο άρθροΤο Σπήλαιο της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Τέχνης