Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» (The war than saved my life) της Bradley Brubaker Kimberly σε μετάφραση της Στέλλας Κάσδαρη. Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα που επικοινωνεί το μήνυμα πως η ελπίδα παραμένει ζωντανή ακόμη και στις δυσχερείς συνθήκες ενός πολέμου, αρκεί να είναι κανείς εφοδιασμένος με γενναιότητα. Επιπλέον αποτελεί δείγμα της σταδιακής κατάκτησης της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας ενός δεσμού που δεν οφείλεται σε κάποια συγγενική σχέση αλλά σε μια σχέση αγάπης και αφοσίωσης.

Με φόντο αρχικά το Λονδίνο και έπειτα τη βρετανική επαρχία, ο αναγνώστης μεταφέρετε στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, ένα δεκάχρονο κορίτσι, η Έιντα, η οποία αντιμετωπίζει τόσο τη σωματική της αδυναμία λόγω της εκ γενετής δυσπλασίας στο ένα της πόδι, κάτι που θα μπορούσε να ιαθεί με την κατάλληλη φροντίδα από την βρεφική ηλικία, όσο το ψυχικό της τραύμα που οφείλεται στην σκληρή συμπεριφορά και ντροπή της μητέρας λόγω της δυσπλασίας.

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

Η Έιντα ζει απομονωμένη και κλεισμένη στο σπίτι της στο Λονδίνο και τις περισσότερες ώρες τις περνά φροντίζοντας τον μικρό της αδερφό, Τζίμι. Όταν ο αδερφός της έφτασε στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο και έκανε φίλους με τους οποίους έπαιζε έξω, η μικρή Έιντα παρέμενε μπροστά από το παράθυρο του σπιτιού, σημείο οριοθέτησης από τον έξω κόσμο, τους παρατηρούσε και πάλευε με την έντονη επιθυμία της να συμμετέχει και εκείνη στο παιχνίδι.

Πραγματοποιώντας τον δικό της αγώνα για την διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της αποφασίζει να γνωρίσει τη ζωή έξω από τους τέσσερις τοίχους που βρισκόταν εγκλωβισμένη τόσα χρόνια. Έχοντας στο πλευρό της τον αδερφό της. Μια διαδρομή που αναμφίβολα εμπεριείχε αρκετά εμπόδια αλλά τους οδήγησε να δεχτούν τη στοργή της Σούζαν Σμιθ. Η οποία τους φιλοξένησε στο σπίτι της που βρισκόταν στην βρετανική επαρχία. Η Σούζαν Σμιθ μπορεί να χαρακτηριστεί από την αρχική της αμηχανία καθώς δεν γνώριζε μέχρι τότε τις ανάγκες που απαιτεί η ανατροφή ενός παιδιού, στην συνέχεια όμως η αμηχανία έδωσε την θέση της στην τρυφερή αφοσίωση της προς την Έιντα και τον Τζίμι.

Ο αφηγητής δεν είναι αποστασιοποιημένος αλλά είναι μέρος της ιστορίας, αποτελεί τη βασική φιγούρα των γεγονότων, είναι η Έιντα. Έτσι η αφήγηση γίνεται πιο άμεση. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο κεντρίζει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού. Τα γεγονότα της κύριας αφήγησης διακόπτονται από ορισμένες πληροφορίες, που σχετίζονται κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο τίτλος του έργου εμπεριέχει την αντίθεση πως ένας πόλεμος μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου. Παρά τις ταραχώδεις συνέπειες του πολέμου η ηρωίδα του βιβλίου και ο αδερφός της θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον ισχυρό δεσμό που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε εκείνους και την Σούζαν Σμιθ;

Bradley Brubaker Kimberly

Η Κimberly Brubaker Bradley γεννήθηκε το 1967 στην Ιντιάνα των Η.Π.Α. Το 1989 έλαβε το πτυχίο της στη χημεία από το Smith College της Μασαχουσέτης. Μια συμφοιτήτριά της την έπεισε να παρακολουθήσει ένα μάθημα παιδικής λογοτεχνίας. Το οποίο την ενθουσίασε. Η καθηγήτριά της την ενθάρρυνε να συνεχίσει να γράφει. Τη βοήθησε να μάθει περισσότερα για την παιδική λογοτεχνία.

Της αρέσει να ταξιδεύει. Να μαθαίνει την ιστορία των τόπων που επισκέπτεται.  Απολαμβάνει το γράψιμο και γενικά, τη ζωή. «Ο Πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» είναι το δέκατο έκτο βιβλίο της.

Πληροφορίες για το βιβλίο:

  • Τίτλος: Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου
  • Συγγραφέας: Bradley Brubaker Kimberly
  • Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
  • Κατηγορία: Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία
  • ISBN: 978-960-569-651-1
  • Ηλικία: 10+
  • Μεταφραστής: Στέλλα Κάσδαγλη
  • Ημερομηνία έκδοσης: 22/1/2018
  • Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
  • Σχήμα: 14,5×20,5
  • Σελίδες: 288
Διαβάστε εδώ περισσότερες Βιβλιοπαρουσιάσεις

 

Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «EGEO – Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»
Επόμενο άρθροΑντιοξειδωτικά: σύμμαχοι της υγείας του σώματος και της επιδερμίδας