Έντονο μπλε κρασί από ποικιλίες λευκών και κόκκινων σταφυλιών και το όνομα “Blue Nun” έφτιαξε μία start-up από την Ισπανία. Η ομάδα της εταιρείας Gik πειραματίστηκε για δύο χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της χώρας των Βάσκων που τους παραχώρησε εργαστήριο αλλά και ομάδα χημικών μηχανικών.

Το χρώμα είναι αποτέλεσμα της χρωστικής ανθοκυανίνης, (anthocyanin) που βρίσκεται στη φλούδα κόκκινων σταφυλιών και του λουλακί, ουσίας που παράγεται από το φυτό ίσατις (isatis tinctoria), επίσης προστίθεται μία μη-θερμιδική γλυκαντική ουσία. Το μπλε κρασί μοιάζει με γλυκό λευκό και με αλκοόλ 11,5% ενώ το χρώμα δεν έχει καμία επίδραση στη γεύση.

Η ιδέα για το μπλε κρασί “Blue Nun”

Οι έξι νέοι δημιουργοί, που δεν είχαν καμία σχέση με την οινοποιία, ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, μία επανάσταση στο χώρο του κρασιού. Στοχεύουν στο νεανικό κοινό των εικοσάρηδων οι οποίοι, σε μία χώρα με μακρά παράδοση στην οινοποσία, προτιμούν άλλα, πιο «μοντέρνα» αλκοολούχα ποτά. Δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία από τι ποικιλίες παράγεται το κρασί τους, δεν υπάρχει ανάγκη γευσιγνωσίας, δεν περνάει από διαδικασίες ωρίμανσης και πώς το Gik ταιριάζει με sushi, nachos, καρμπονάρα και γενικά με τα πάντα.

μπλε κρασί από την ισπανική εταιρεία Gik
Το μπλε κρασί “blue nun”

Ο Aritz López ένας από τους ιδρυτές αναφέρει πως η έμπνευση προήλθε από το βιβλίο επιχειρηματικότητας “Blue Ocean Strategy” του W. Chan Kim ενός Κορεάτη θεωρητικού όπου περιέγραφε μεταφορικά τη θάλασσα να γίνεται κόκκινη και το πώς πρέπει να ξαναγίνει μπλε: «Αυτό μας φάνηκε ποιητικό, το να μετατρέψουμε σε μπλε ένα παραδοσιακά κόκκινο ποτό», επίσης λέει: «Μεγαλώσαμε σε μία χώρα με έντονη την κουλτούρα του κρασιού αλλά το κρασί ήταν πάντα ένα ποτό σε «βάθρο». Έτσι σκεφτήκαμε πώς θα ήταν να έχουμε καθημερινούς ανθρώπους να φτιάχνουν κρασί για καθημερινούς ανθρώπους, όχι κρασί από ειδικούς για ψευδο-γνώστες.»

Εν τέλει, αυτό που μας λέει η ομάδα του “Blue Nun” είναι να ξεχάσουμε ότι ξέραμε σχετικά με τη γευσιγνωσία, τις ποικιλίες και τους μέχρι τώρα περιορισμούς που χαρακτηρίζουν την αιώνια οινοπαραγωγική παράδοση και μας εξασφαλίζουν τους υψηλής ποιότητας οίνους της Μεσογείου αλλά και του υπόλοιπου κόσμου!

Διαφήμιση για το μπλε κρασί από την ισπανική εταιρεία Gik
Μπλε κρασί
Προηγούμενο άρθροΛένα Παπαληγούρα: “Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ο άφυλος αθώος ήρωας μέσα μας”
Επόμενο άρθρο«Τα λόγια και τα χρόνια» 22 Οκτωβρίου Galerie Δημιουργών