Blade Runner 2049: Η υπόθεση διαδραματίζετε στο Λος Άντζελες του 2049. Στην υπηρεσία της ανθρωπότητας εδώ και χρόνια έχουν τεθεί πια εξελιγμένα ανθρωποειδή που ονομάζονται replicants. Η αρχική εταιρεία κατασκευής Ταϊρέλ έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία Γουάλας. Η καινούργια εταιρεία έχει αποσύρει τα μοντέλα Nexus-8, επειδή παρουσίαζαν τάση για βίαιη συμπεριφορά. Τα καινούργια Nexus-9 που λανσάρει, επιδεικνύουν πολύ πιο ήπια και ιδιαίτερα υπάκουη συμπεριφορά. Ένα ολικό black out που προηγήθηκε μέσα στις περασμένες δεκαετίες και έσβησε όλα τα αρχεία, λειτούργησε σαν σημείο μηδέν για την ανθρωπότητα που έδειξε να αναθεωρεί τα πεπραγμένα της. Στην ουσία όμως η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Τα εναπομείναντα Nexus-8 βρίσκονται υπό διωγμό, και διώκτες αυτών οι Blade Runners.  Blade Runner και ο Κ. που ανακαλύπτει ένα ακόμα Nexus-8 σε μια φάρμα πρωτεϊνών. Εκεί όμως θα ανακαλύψει και ένα θαμμένο κουτί που μέσα του κρύβει ένα μυστικό ικανό να αναταράξει τις ισορροπίες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο Κ. έχει εντολή να διασφαλίσει το μυστικό με κάθε κόστος, και αυτό έχει σκοπό να κάνει. Μέχρι την στιγμή που θα ανακαλύψει ότι η υπόθεση που εξερευνεί είναι μπερδεμένη με το δικό του παρελθόν.

blade runner1
Σκηνή από την ταινία Blade Runner 2049
Κριτική της ταινίας Blade Runner 2049

Το 1982, ο Ridley Scott, εμπνευσμένος από το βιβλίο «Do Androids Dream of Electric Sheep?» του Philip K. Dick, παρουσίασε στο κοινό μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το Blade Runner πετσοκόπηκε από τα στούντιο παραγωγής. Η κριτική αποδοχή καθώς και αυτή του κοινού ήταν χλιαρή και εισπρακτικά η ταινία μπήκε μέσα. Επειδή όμως μόνο ο χρόνος είναι ο τελικός κριτής των πάντων, το Blade Runner αποτελεί πια μια ταινία ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Η φουτουριστική εικονογραφία του, η σκοτεινή του ατμόσφαιρα, η μελλοντολογική θεματική, οι υπαρξιακές αναφορές των συμβολισμών του, και ο τρόπος που ανανέωσε ένα παλιό είδος μέσα από ένα υβριδικό συνδυασμό ειδών, το καθιέρωσε σε ταινία σταθμό της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Το Blade Runner κατάφερε να ενώσει δυο είδη που έμοιαζαν ασύμβατα, αυτό των ταινιών επιστημονικής φαντασίας με αυτό των φιλμ νουάρ, συνθέτοντας μια νεονουάρ αισθητική με cyber punk αναφορές. Το γεγονός λοιπόν ότι η ανακοίνωση μιας ταινίας συνέχειας του Blade Runner ,προκαλεί σοβαρές αμφισβητήσεις για το ακατόρθωτο του εγχειρήματος, δεν μοιάζει παράλογο.
Το δύσκολο και κατά τα φαινόμενα αδύνατο εγχείρημα της δημιουργίας μιας ταινίας ίδιου επιπέδου με την πρώτη , αναλαμβάνει ο Καναδός σκηνοθέτης Denis Villeneuve. Ο Villeneuve που με το Arrival έδειξε ότι πέρα από σκηνοθέτης αξιώσεων, πράγμα που είχε φανεί απ’ το Prisoners, τα καταφέρνει περίφημα και στο συγκεκριμένο είδος, αναλαμβάνει την σκηνοθεσία με τις ευχές του Ridley Scott που εδώ αναλαμβάνει ρόλο παραγωγού. Το ζητούμενο είναι μια να φτιαχτεί μια αυτόνομη ταινία που θα σταθεί στις βασικές θεματικές της πρώτης, χωρίς να την αναπαράγει. Και ω ! του θαύματος, μη απογοητεύοντας τους φανατικούς της ταινίας αλλά και τους υπόλοιπους σινεφίλ, τα καταφέρνει. Ο Villeneuve με το Blade Runner 2049 καταφέρνει να συνεχίσει την ιστορία, κατασκευάζοντας το δικό του αυτόνομο σύμπαν που εξελίσσει όλα τα στοιχεία της πρώτης.

blade runner2
Σκηνή από την ταινία Blade Runner 2049

Το Blade Runner 2049 καταφέρνει να πατήσει πάνω σε όλες τις αναφορές της πρώτης ταινίας, εξελίσσοντας τες. Εικονικά, αισθητικά, θεματικά, φιλοσοφικά, πατάει πάνω στην πρώτη και συνεχίζει χτίζοντας ένα ολόδικο της κόσμο. Πυρήνας όλων, η ανθρώπινη φύση. Το μάτι ανοίγει και πάλι την ταινία κοιτάζοντας το δυστοπικό Λος Άντζελες , αλλά και προμηνύοντας την εσωτερική διαδρομή των ηρώων (είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλάνα του ματιού της πρώτης ταινίας τα είχε δανειστεί ο Scott από τον Kubrick και συγκεκριμένα από την Οδύσσεια, και έτσι μέσα από αυτό το ενορατικό μάτι ενώνονται τρεις γενιές σκηνοθετών). Ο νεαρός blade runner Κ. ανακαλύπτοντας μια ακόμη ρεπλίκα προς απόσυρση , θα ανακαλύψει ένα μυστικό που απειλεί να διαταράξει τις ισορροπίες της ανθρωπότητας. Έχει προηγηθεί πριν από κάποια χρόνια ένα ολικό black out που έχει διαγράψει όλα τα αρχεία. Με άλλα λόγια έχει διαγραφεί όλη η μνήμη της ανθρωπότητας, και έτσι αυτή δεν μπορεί να δεχτεί ένα ακόμα σοκ. Οι αρχές αποφασίζουν να θάψουν το μυστικό, και ο Κ. ως πειθήνιο όργανο θα αποδεχθεί την αποστολή καταστολής του κινδύνου. Μέχρι που στην πορεία της έρευνας του, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικό του παρελθόν. Η αναζήτηση ταυτότητας είναι το ισχυρότερο κίνητρο όλων, και η πορεία του θα αλλάξει οριστικά κατεύθυνση και προορισμό.
Το Blade Runner 2049 είναι ένα ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης. Στηριζόμενος ο Villeneuve στο θεματικό κέντρο της πρώτης ταινίας, αυτό της αναζήτησης αυτού που ορίζει την ανθρώπινη φύση, και την σχέση της με την θνητότητα, καταφέρνει να προχωρήσει σε βάθος την υπαρξιακή αυτήν χροιά της ταινίας. Η μνήμη ως μόνος ορισμός της ταυτότητας, η μνήμη ως ανακατασκευή και τελικά ως ψεύτης οδηγός του εαυτού. Τι είναι αυτό που καθορίζει το ανθρώπινο, και τι ορίζει το μη ανθρώπινο. «Τι είναι αυτό που πριν προλάβουμε να το κατανοήσουμε φοβόμαστε να μην το χάσουμε». Το ταξίδι αυτό εικονογραφείται με μαεστρία από τον Roger Deakins. Η αισθητική του πρώτου Blade Runner εξελίσσεται. Οι νουάρ αναφορές κρατιούνται αλλά δεν πρωτοστατούν. Το κίτρινο του καμένου και αποπνικτικού ήλιου, κυριαρχεί και καθηλώνει. Τα ψυχρά γκρί και μπλέ μαγνητίζουν. Το υγρό στοιχείο παντού. Όχι όμως τόσο απτό όσο στην πρώτη ταινία, αλλά περισσότερο ως σκιά, ως εικονική πραγματικότητα. Βρισκόμαστε 30 χρόνια μετά. Η εικονική πραγματικότητα κυριαρχεί, γιατί κυριαρχεί και στις ζωές μας, 35 χρόνια μετά. Η μοναξιά και η αποξένωση έχουν μεγαλώσει. Οι χώροι γύρω απ’ τους ήρωες επικοί, τους απομονώνουν ακόμα περισσότερο.
Η πλοκή γεμάτη σασπένς σε καθηλώνει απ’ την αρχή. Στο μέσο της ταινίας δημιουργείται μια μικρή κοιλία, που όμως αναπληρώνεται από την παρουσία του Ρίκ Ντεκάρντ που ακολουθεί. Ο Harrison Ford σε μια εξαιρετική εμφάνιση, δίπλα στον καινούργιo blade runner Ryan Gosling, σε μια σκηνή στο παρηκμασμένο Λας Βέγκας, απ’ τις εμβληματικότερες της ταινίας. Όσο για την επιλογή του Ryan Gosling στον κεντρικό ρόλο, μια ευτυχής επιλογή, τόσο ταιριαστή με το σύμπαν της ταινίας. Συνολικά το Blade Runner 2049 καταφέρνει να τιμά την κληρονομιά της πρώτης με τρόπο που πολύ λίγες ταινίες συνέχειες καταφέρνουν να κάνουν. Είναι αναμφισβήτητα μια ταινία δημιουργού, που παίρνει και αυτή την δική της θέση στο πάνθεον των μεγάλων ταινιών του είδους.

Trailer της ταινίας Blade Runner 2049

Πληροφορίες για την ταινία Blade Runner 2049

Σκηνοθεσία: Denis Villenueve
Σενάριο: Hampton Fancher, Michael Green
Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright, Jared Leto, Sylvia Hoeks, Ana de Armas, κ.α
Μουσική: Ηans Zimmer
Φωτογραφία: Roger Deakins
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα: Η.Π.Α
Διάρκεια: 161’
IMDb

blade runner3
Poster της ταινίας Blade Runner 2049
Προηγούμενο άρθροΠεριμένοντας τον Γκοντό, σε σκηνοθεσία Στ. Γιαννακού στο Θέατρο Άλφα-Ιδέα
Επόμενο άρθροΘέατρο Τέχνης: Προπώληση για όλες τις παραστάσεις με 3 ευρώ