Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 24 Ιουνίου. Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ του Κώστα Βάρναλη και Η αυγή ενός νέου πολιτισμού του Δημήτρη Γληνού.

«ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ : Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ», μία από τις βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς στις 15 και 24 Ιουνίου 2017
Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς στις 15 και 24 Ιουνίου 2017, «ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ, συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής.

Ο Βάρναλης είχε προσκληθεί από την Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων, μαζί με τον Δ. Γληνό αλλά και με δεκάδες άλλους συγγραφείς από τις καπιταλιστικές και αναπτυσσόμενες χώρες, να παρακολουθήσει το πρώτο Συνέδριο της Ένωσης. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, άρχισε να δημοσιεύει τις εντυπώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος».

Με το αστραποβόλο ποιητικό έργο του και την ακλόνητη στάση του κατέκτησε επάξια τον τίτλο του ΠΟΙΗΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Οι εντυπώσεις από τη Μόσχα δεν είναι βεβαίως λογοτεχνία, είναι δημοσιογραφία.

Ασφαλώς, ο πεπεισμένος κομμουνιστής Βάρναλης γράφει για να πείσει τους αναγνώστες του για την υπεροχή του σοβιετικού συστήματος και θέλοντας να φτάσει σε όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό, διάλεξε όχι τον Ριζοσπάστη, αλλά μια «αστική», έστω και αριστερίζουσα, εφημερίδα με πολύ μεγάλη κυκλοφορία. Απευθυνόμενος σε αυτό το πλατύτερο κοινό, είναι πιο συγκρατημένος στη φρασεολογία του, αποφεύγει κάποιες «χαρακτηριστικές» λέξεις της κομμουνιστικής ιδιολέκτου, αλλά δεν κρύβει την τοποθέτησή του.

Ο ποιητής και λογοτέχνης μας κ. Κώστας Βάρναλης αποτελεί μιαν Δόξαν των Ελληνικών γραμμάτων και με το υπέροχο γράψιμο το οποίον τόσον συγκινεί το Ελληνικό αναγνωστικόν Κοινόν, δ΄αφηγηθή χωρίς καμμίαν προκατάληψιν – και με απόλυτον ελευθερίαν να διατυπώσει τας σκέψεις του – την εν Ρωσσίαν κατάστασιν, όπως θα την μελετήση και αντιληφθή ο ίδιος. Ο κ. Δημήτριος Γληνός, όστις υπο την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέως του υπουργείου Παιδείας διηύθυνεν επί μακράν σειράν ετών την Ελληνικήν Εκπαίδευσιν, θα μελετήση την λειτουργίαν του Ρωσσικού σχολείου, όλους τους εισαχθέντες νεωτερισμούς εις την Χώραν, η οποία εντός ολίγων ετών έλυσε το πρόβλημα της αγραμματοσύνης και θα μεταδώση τα πορίσματά του εις τους Έλληνας εκπαιδευτικούς, γενικώς, φοιτητάς, μαθητάς και ενδιαφερομένους, από των στηλών του «Ελεύθερου Ανθρώπου».

Απόσπασμα από δημοσίευμα της εποχής.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Εισηγητής Βιβλιοπαρουσίασης: ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
  • Ημερομηνία και Ώρα: ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΩΡΑ 20.00
  • Εκδόσεις Αρχείο
  • Τοποθεσία: ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
  • Διεύθυνση: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
  • Τηλέφωνο: 210 8220008:
  • Είσοδος Ελεύθερη
Βιβλιοπαρουσίαση με τίτλο «Η αυγή ενός νέου πολιτισμού» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς στις 15 και 24 Ιουνίου 2017
Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς στις 15 και 24 Ιουνίου 2017, «Η αυγή ενός νέου πολιτισμού» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ

Μία από τις δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στο Αλκυονίς φέρει τον τίτλο «Η αυγή ενός νέου πολιτισμού» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ θα πραγματοποιηθεί με εισηγητή τον Μαργαρίτη Γιώργο, Καθηγητή σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ – Συγγραφέα και με τις παρεμβάσεις του Γιώργου Μπουμπού, Γραμματέας Δ.Σ. Ιδρύματος Γληνού και Κώστα Θεριανού, Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός διευθυντής NEW STAR.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema
  • Διεύθυνση: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
  • Τηλέφωνο: 210 8220008
  • Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
  • Είσοδος Ελέυθερη

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ – Ο μεγάλος δάσκαλος, ο κομμουνιστής ηγέτης

Ο καλύτερος εκπρόσωπος της Νεοελληνικής διανόησης.

Η σταδιοδρομία του ήταν βασανιστική και αγωνιώδης προσπάθεια να βάλει την πλούσια προσωπικότητά του στην υπηρεσία του λαού, ήταν αστός διανοούμενος από κοινωνική καταγωγή, μόρφωση, τρόπο ζωής.

Προσχώρησε στο Κομμουνιστικό στρατόπεδο αφού η θεωρητική μελέτη του κομμουνισμού και τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας τον έπεισαν ότι ο κομμουνισμός αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την ευτυχία, τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ – «Η αυγή ενός νέου πολιτισμού» – Ένα ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τις εντυπώσεις του Δημήτρη Γληνού από το ταξίδι του, μαζί με τον Κώστα Βάρναλη, όπως τις αποτύπωσε σε μια σειρά άρθρων που έγραψε στην εφημερίδα Νέος Κόσμος.

Οι εντυπώσεις του από την ΕΣΣΔ στηρίζονται στα όσα είδε τον Αύγουστο του 1934 στην Σοβιετική Ένωση, όταν συμμετείχε ως προσκεκλημένος στο 1ο Συνέδριο των Σοβιετικών Συγγραφέων που έγινε στην Μόσχα.

Προηγούμενο άρθρο«Βουτιά» της Κάτιας Δηµοπούλου παρουσιάζεται στον κήπο του Νοµισµατικού Μουσείου
Επόμενο άρθροΑναδρομική έκθεση των εικαστικών έργων του λογοτέχνη και εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου