BFI London Festival 2017 – 12 ημέρες γεμάτες σινεμά

BFI London Festival 2017 – 12 ημέρες γεμάτες σινεμά

BFI London Festival 2017 poster
61st BFI London Festival 2017, από 4 έως 15 Οκτωβρίου.

Το BFI London Festival είναι εδώ και αυτή τη χρονιά, από 4 έως 15 Οκτωβρίου, με 12 ημέρες αφιερωμένες στον κινηματογράφο. Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς… Το 61ο φεστιβάλ εμπεριέχει στο φετινό πρόγραμμα 243 παραγωγές, από 67 χώρες, οι οποίες προβάλλονται σε 15 αίθουσες του Λονδίνου. Έτσι λοιπόν, μέσα από 12 ημέρες αφιερωμένες στην έβδομη τέχνη, δημιουργείται ένα από τα διασημότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ακόμη, υπάρχουν 4 διαγωνιστικά τμήματα, όπου συμμετοχή λαμβάνουν παραγωγές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, λαμβάνουν χώρα ειδικές και θεματικές προβολές όπως και ρετροσπεκτίβες. Σε αυτό το πρώτο άρθρο, σας παρουσιάζουμε τις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος του θεσμού για αυτή τη χρονιά.

BFI London Festival – Οι ταινίες που διαγωνίζονται

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του BFI London Festival απονέμεται στην κινηματογραφική παραγωγή, η οποία θα ξεχωρίσει ανάμεσα στις υπόλοιπες. Παράλληλα, συμβολίζει την εμπνευσμένη, εφευρετική και ξεχωριστή κινηματογραφία. Αυτή τη χρονιά στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα υπάρχουν ταινίες από την Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, τον Καναδά, την Βραζιλία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Παλαιστίνη. Συνολικά οι συμμετοχές είναι 12.

120 BPM (Beats per minute), είναι η ταινία του σκηνοθέτη Ρομπίν Καμπιγιό. Μετά τις «Νύχτες Πρεμιέρας», η ταινία πηγαίνει στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια δραματική ταινία, η οποία έχει κλέψει τις εντυπώσεις και μετρά 120 χτύπους το λεπτό. Οι ήρωες είναι παθιασμένοι αγωνιστές, οι οποίοι πολεμούν την αδιαφορία και την άγνοια του κόσμου για το AIDS.

Οι άγγελοι φορούν λευκά, μας λέει η σκηνοθέτης Βίβιαν Κου, η οποία διαγωνίζεται αυτή τη χρονιά στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου. Μια δραματική ταινία με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση δυο νεαρών κοριτσιών και τον αγώνα τους για δικαίωση. Η ταινία παρουσιάζει μια προσπάθεια για λύτρωση και ηθική ικανοποίηση, που όμως μοιάζει ανέφικτη στον κόσμο αυτό.

Οι άγγελοι φορούν λευκά
Οι άγγελοι φορούν λευκά, η νέα ταινία της Βίβιαν Κου.

Beyond the Clouds, μια κινηματογραφική παραγωγή από την Ινδία. Σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Μαχίντ Μαχίντι, άλλο ένα δράμα διαγωνίζεται για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Ένα πολύ ιδιαίτερο animation παρουσιάζεται αυτή τη χρονιά. Με τον τίτλο «The Breadwinner» η δημιουργός Νόρα Τόμεϊ μας παρουσιάζει ένα μικρό κορίτσι στο Αφγανιστάν. Έτσι λοιπόν, τα νιάτα του κοριτσιού δεν στέκονται εμπόδιο στο να μεταμφιεστεί σε αγόρι και να δουλέψει για να φροντίσει την οικογένεια της.

The breadwinner - Animation still
The breadwinner, της Νόρα Τόμεϊ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Οι «Καλοί τρόποι» στο επίκεντρο της ταινίας των Μάρκο Ντούτρα και Τζουλιάνα Ρόχας. Μια παραγωγή Βραζιλίας – Γαλλίας, η οποία παρουσιάζει την Κλάρα, που πιάνει δουλειά ως νταντά σε ένα σπίτι. Η πλούσια κυρία, που δεν έχει γεννήσει ακόμα, θα δεθεί με τη νταντά και μια ιδιαίτερη σχέση θα ξεκινήσει. Η παραγωγή αποτελεί ένα θρίλερ φαντασίας, με ένα πολύ δυνατό cast και αναμένεται να εντυπωσιάσει.

Good manners, των Μάρκο Ντούτρα και Τζουλιάνα Ρόχας
Το θρίλερ «Good manners» των Μάρκο Ντούτρα και Τζουλιάνα Ρόχας διεκδικεί το μεγάλο έπαθλο.
BFI London Festival – 6 ακόμα ταινίες

Οι φύλακες, του σκηνοθέτη Χαβιέ Μπουβώ, διαγωνίζονται με όπλο ένα πολύ καλό σενάριο φέτος στο Λονδίνο. Στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, οι γυναίκες μένουν πίσω. Όμως, μένουν πίσω για να δουλέψουν και να φροντίσουν μια οικογενειακή φάρμα.

The guardians, του Χαβιέ Μπουβώ
The guardians, του Χαβιέ Μπουβώ, παρουσιάζει μια άλλη εικόνα του πολέμου.

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη Άντριου Χάι «Lean on Pete», ακολουθεί ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι. Ο ήρωας αυτός δεν ζητά πολλά, μόνο ένα σταθερό σπίτι, φαγητό και να τελειώσει το σχολείο του. Όμως, οι συνθήκες δεν βοηθούν, καθώς η δουλειά του πατέρα του δεν τους το επιτρέπει και ενώ προσπαθεί να τον μεγαλώσει μόνος του. Ένας αγώνας για την κατάκτηση του «αυτονόητου», διαγωνίζεται για το μεγάλο βραβείο στο 61ο BFI London Festival.

Loveless, είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Αντρέι Ζιγιάγκιντσεβ. Ένα ζευγάρι και ο γιος τους είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της ταινίας. Όμως, οι καβγάδες μεταξύ των γωνιών οδηγούν στην εξαφάνιση του παιδιού τους. Ένας αγώνας για την ανεύρεση του μικρού ενώνει και παράλληλα χωρίζει τους δυο πρωταγωνιστές. Η ταινία προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από 19 Οκτωβρίου.

Loveless του Αντρέι Ζιγιάγκιντσεβ
Loveless, η νέα ταινία του Αντρέι Ζιγιάγκιντσεβ σχολιάζει τις σχέσεις σε μια οικογένεια και τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο.

Ο σκηνοθέτης Αζαζέλ Τζέικομπς διαγωνίζεται αυτή τη χρονιά με την ταινία του «The Lovers». Όταν όλα μοιάζουν πως έχουν τελειώσει και η μαγεία χάθηκε, μια σπίθα έρχεται να αναζωπυρώσει τον έρωτα τους. Η Ντέμπρα Γουίνγκερ και ο Τρέισι Λετς πρωταγωνιστούν σε μια ιδιαίτερη ταινία με θέμα το μέγιστο συναίσθημα, τον έρωτα.

Sweet country, του σκηνοθέτη Γουόργουικ Θόρντον στο BFI London Festival 2017. Μια εντυπωσιακή παραγωγή που ταξίδεψε από την άλλη άκρη του κόσμου, από την Αυστραλία, διαγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Sweet country - still
Sweet country, από την Αυστραλία στη Μεγάλη Βρετανία και το BFI London Festival 2017.

Δύο κορίτσια στην εφηβεία συναντιούνται ξανά μετά από καιρό στην ταινία «Thoroughbred» του σκηνοθέτη Κόρι Φίνλεϊ. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να λύσουν μαζί τα προβλήματα τους θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Με όποιο κι αν είναι το κόστος…

Από την Παλαιστίνη στο Λονδίνο

Η τελευταία ταινία του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος έρχεται από την Παλαιστίνη. Με τον τίτλο «Wajib» η νέα ταινία της Annemarie Jacir, σε σενάριο και σκηνοθεσία της ίδιας, είναι έτοιμη να εντυπωσιάσει. Ένας πατέρας και ο γιος του πρέπει να μοιράσουν τα προσκλητήρια για το γάμο της κόρης και αδερφής τους, όπως συνηθίζεται. Ένα οικογενειακό δράμα εκτυλίσσεται με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που παλεύουν για να επιβιώσουν μέσα στα στενά πλαίσια.

Wajib της Annemarie Jacir
Η νέα ταινία «Wajib» της Annemarie Jacir, από την Παλαιστίνη στο Λονδίνο.
Περισσότερες πληροφορίες για το BFI London Festival

British Film Institute of London Festival

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply