Η ταινία «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες» του σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση θα προβληθεί στα πλαίσια του προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου». Η Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσιάς προβάλλουν την ταινία την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ώρα 20:00.

Σημείωμα του σκηνοθέτη για το «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες»

Η ιδέα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για ανθρώπους που έχουν βρει μια άλλη πατρίδα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Όταν γνώρισα τον Ηλία Μισύρη, αμέσως θέλησα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την ζωή του. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία του, και πως βρέθηκε στη Φινλανδία, για να ανακαλύψει σε ξένο τόπο την πατρίδα του. Η οικογένειά του, εγκατεστημένη στο Ξυλόκαστρο, εκδιώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, εξόριστη επί εφτά χρόνια στα βουνά της Τρίπολης. Τα χρόνια αυτά τον καθόρισαν σημαντικά. Εγκατέλειψε τις σπουδές του και ταξίδεψε εκτός Ελλάδας, βρίσκοντας στη Φινλανδία, μια δεύτερη πατρίδα. Εκεί βίωσε έντονα τα φιλελληνικά αισθήματα του Φινλανδικού λαού, ενώ ταυτόχρονα ανακάλυψε τον πολιτισμό της χώρας που τον «υιοθέτησε».

Μετέτρεψε το ταξίδι στην πιο οικεία και προσωπική συνθήκη. Κατάφερε αυτήν την αρνητική συγκυρία να την μετατρέψει σε θετική θέση στην ζωή του. Η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια την κινηματογραφικής διαδικασίας μπήκαμε όλοι οι συντελεστές σε ένα εσωτερικό ταξίδι. Το εξαίρετο κείμενο της συγγραφέως Βασιλικής Κάππα γεννήθηκε μέσα από μια σύνθεση λυρικότητας και φιλοσοφικής θεώρησης. Η Βασιλική ακολούθησε όπως όλοι μας αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και ουσιαστικά πετύχαμε αυτό που ένα έργο το κάνει ξεχωριστό. Να αφορά την ανθρώπινη φύση και να μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε το αύριο κτίζοντας το παρόν, ζώντας στο σήμερα.

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Χρήστος Ν. Καρακάσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μουσική, Πληροφορική και Σκηνοθεσία Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στην ανάπτυξη και την μεθοδολογία της εκπαίδευσης και μεταπτυχιακό τίτλο στην σκηνοθεσία κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει επιμεληθεί οπτικοακουστικά καλλιτεχνικά, οργανωτικά και σε τεχνικό επίπεδο πολλές εκδηλώσεις παρουσιάσεις, διαφημίσεις, Video art, Φεστιβάλ. Ως Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος-Παραγωγός έχει παρουσία από το 1992. Οι ταινίες του έχουν αποσπάσει διεθνείς βραβεύσεις και έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ιδρυτής των εκδόσεων «Κουίντα» και της κινηματογραφικής εταιρείας ΚΟΥΙΝΤΑ. Καθηγητής Κινηματογράφου σε πολλές σχολές και ιδρύματα.

Από το 2011 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF. Από το 2013 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές οικολογικό και επιστημονικό πανόραμα της ΚΟΥΙΝΤΑ. Έχει γράψει την «εισαγωγή στον κινηματογράφο» βιβλίο το οποίο απευθύνεται σε επίδοξους σκηνοθέτες. Η ταινία «Ανάμεσα σε δύο πράξεις» είναι η νέα του κινηματογραφική παραγωγή.

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες, movie poster
Η επίσημη αφίσα της ταινίας «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες».
Πληροφορίες για την ταινία «Ανάμεσα σε δύο πατρίδες»

  • Σενάριο-Σκηνοθεσία: Χρήστος Ν. Καρακάσης
  • Φωτογραφία: Ηλίας Μισύρης ,Χρήστος Καρακάσης, Arttu KotisaraEero murtomaki, Ari ValkolaJuhani koivusaari
  • Κείμενα – Αφήγηση: Βασιλική Κάππα
  • Μουσική: Moles Band, Souvlaki orchestra
  • Παραγωγή: Κινηματογραφική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ Διάρκεια 65 λεπτά
  • Οι προβολές γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς. Γρ. Λαμπράκη 19
  • Είσοδος ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροΗ Dee Dee Bridgewater ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Επόμενο άρθροΚύκλος Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου 2017