Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης BedSheets, το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου 2017, στην S.G. Art Gallery. Το φιλότεχνο κοινό ανταποκρίθηκε, με παρουσίες συλλεκτών, σημαντικών προσώπων από τον επιχειρηματικό κλάδο και την ναυτιλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα της καλλιτέχνιδος έως τις 31 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 14 έργα μικτής τεχνικής σε καμβά, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το δρώμενο της Πλατείας Συντάγματος στις 28 Απριλίου. Η Φραγκουδάκη πραγματοποιεί μια ατέρμονη αναδιαπραγμάτευση και μετάθεση των ορίων του έργου τέχνης. Μετάθεση μέσα από τις διαδοχικές κινήσεις από-πλαισίωσης και επανα-πλαισίωσής του. Από το δημόσιο χώρο της πόλης στο εσωτερικό της γκαλερί. Από τον περιορισμό του έργου τέχνης στη δισδιάστατη επιφάνεια του καμβά, στη γλυπτική του ανάπτυξη, εκτός πλαισίου.

BedSheets, Μαρία Φραγκουδάκη
Μ. Φραγκουδάκη, BedSheets – Εικαστικό δρώμενο στο Σύνταγμα, στις 28 Απριλίου.
Λίγα λόγια για την έκθεση Bedsheets

«Ένα σεντόνι οριοθετεί και μεταδίδει κίνηση ή προσλαμβάνει κίνηση από το σώμα που τυλίγει; Το περιτύλιγμα βοηθάει ή εμποδίζει; Εμπνέει ή περιορίζει; Σχηματίζει και προστατεύει; Ή σχίζεται και αποκαλύπτει;»  Μ.Φ.

Χρησιμοποιώντας υλικά, όπως ύφασμα, γύψο, μελάνι, ακρυλικό χρώμα και bubble wrap, η                καλλιτέχνιδα επικεντρώνεται στην υλικότητα. Εξερευνά, έτσι, τον ενδιάμεσο τόπο ανάμεσα σε ζωγραφική και γλυπτική. Παλεύοντας να χωρέσει την τρίτη διάσταση πάνω στον δισδιάστατο παραδοσιακό καμβά, αψηφά όρια και περιορισμούς. Δίνεται εξ ολοκλήρου στο κυνήγι της ελευθερίας. Η ελευθερία αυτή εφορμά από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική πέρα από την εικόνα. Αλλά και πέρα από τα στενά όρια του τελάρου.

Η Μαρία Φραγκουδάκη, επηρεασμένη από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, εξετάζει τις δύο έννοιες της «ελευθερίας»: αυτό που υφίσταται και εκείνο που φαίνεται. Ερευνά ακατάπαυστα τα διπλά νοήματα. Παίζει με το συνειδητό και το υποσυνείδητο, το θετικό και το αρνητικό, αφήνοντας την τελική κρίση στους θεατές της.

BedSheets, Μαρία Φραγκουδάκη
Στα εγκαίνια της έκθεσης BedSheets (5/5) οι: Μαυρότας, Δημητρακοπούλου, Φραγκουδάκη, Μησιακούλη, Βογανάτσης.
Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Έχοντας ως βάση της τη Νέα Υόρκη, εμπλέκει μια ποικιλία οπτικών γλωσσών, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, ο χορός και η περφόρμανς. Δημιουργεί αφηγήσεις που «ζωντανεύουν», χρησιμοποιώντας υλικά που περιλαμβάνουν ύφασμα, γύψο και χρώμα.

Εμπνεόμενη από το καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του 1960, που έγινε γνωστό ως “Process Art”, η εικαστικός άρχισε να εστιάζει πια όχι μόνο στη χρήση του χρώματος. Εμβαθύνει και στα ίδια τα υλικά και στον τρόπο που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με τον χώρο. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ιαπωνία. Έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές συμπεριλαμβανομένης της Google.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Επιμέλεια: Ειρήνη Δημητρακοπούλου
  • Χώρος: S.G. Art Gallery – St George Lycabettus Hotel | Κλεομένους 2, Κολωνάκι, Αθήνα
  • Επικοινωνία: Τηλ. 210 7290875 | Email
  • Διάρκεια έκθεσης: 5 – 31 Μαΐου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 16:00 | Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Προηγούμενο άρθροART for Change | Ένα Φεστιβάλ Τέχνης στο FAUST Bar-Theatre-Arts (24-27/5)
Επόμενο άρθροΕκείνος + Εκείνος- Επιστρέφουν στις 27 Μαΐου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας