Τον Ιούνιο του 1940, κυκλοφόρησε το Batman #1, σε σενάριο του Bill Finger και εικονογράφηση των Bob Kane και Jerry Robinson, αποτελώντας τον πρώτο τίτλο αποκλειστικά αφιερωμένο στον Batman, ύστερα από την επιτυχία του χαρακτήρα στην σειρά της DC, Detective Comics. Την παρθενική του εμφάνιση, την κάνει στον Μάιο του 1939, στον τίτλο Detective Comics #27, και έκτοτε αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους σούπερ ήρωες παγκοσμίως και σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας,  με εμφανίσεις όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και στην μικρή, και φυσικά στη μεγάλη οθόνη.

Batman #1
Το εξώφυλλο του Batman #1
Αλλαγές μετά το Batman #1

Ενώ ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα για την σειρά Detective Comics, το Batman #1 είναι το πρώτο κόμικ που φέρει ως τίτλο το ψευδώνυμο του επιχειρηματία και εκδικητή Bruce Wayne. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κυκλοφορίας, ο χαρακτήρας υπέστη σημαντικές  αλλαγές και προσθήκες, οι οποίες είναι άκρως αναγνωρίσιμες μέχρι και σήμερα, και αποτελούν σήμα κατατεθέν του ήρωα. Αρχικά απέκτησε την εικονική ζώνη εξάρτυσης, Batarang, και φυσικά τον Robin, the Boy Wonder, που δεν είναι άλλος από τον έφηβο βοηθό του. Στο Batman #1 κάνουν επίσης την πρώτη τους εμφάνιση ο Joker και η Cat, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Catwoman.

Μερικές σημαντικές αλλαγές έγιναν αμέσως μετά την κυκλοφορία του Batman #1. Η πιο σημαντική απ’ όλες, είναι η αποχή του Batman από τα πυροβόλα όπλα, και η άρνησή του να αφαιρεί ζωές. Μια πολύ σημαντική αλλαγή έγινε στο ίδιο το τεύχος από έναν συντάκτη, ο οποίος αποφάσισε πως ο Joker θα επιβίωνε, και θα γινόταν ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Batman.

Το περιεχόμενο του Batman #1

Batman #1
Η πρώτη σελίδα του Batman #1

Στο Batman #1, εμπεριέχονται συνολικά 4 ιστορίες. Η πρώτη, ξεκινά με τον Joker, ο οποίος έχει στόχο να κλέψει μερικά πολύτιμα πετράδια και να σκοτώσει τους ιδιοκτήτες τους. Πριν διαπράξει το κάθε έγκλημα, ανακοινώνει στο σχέδιό του στο ραδιόφωνο, και αφήνει τα νεκρά θύματα του με ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Μετά από 2 τέτοιος φόνους, ο Batman θα αναλάβει δράση.

Στην δεύτερη ιστορία, ο κύριος ανταγωνιστής είναι ο Hugo Strange, ο οποίος μεταμορφώνει ασθενείς ψυχιατρείου που έχουν δραπετεύσει σε γίγαντες, και τρομοκρατεί την πόλη του Batman, Metropolis (η Gotham δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα). Τελικά ο Batman ξεφορτώνεται τον Strange και σκοτώνει τους γίγαντες και τους βοηθούς του Hugo με αρκετά μακάβριους τρόπους. Η Τρίτη ιστορία συγκεντρώνεται κυρίως στον Robin ενώ προσπαθεί να διαλευκάνει μια κλοπή κοσμημάτων πάνω σε ένα γιότ. Σε αυτή την ιστορία κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Cat, πριν γίνει γνωστή ως Catwoman.

Batman #1
Η πρώτη εμφάνιση του Joker

Η τελευταία ιστορία του Batman #1 αποτελεί συνέχεια της πρώτης. Ο Joker δραπετεύει από το κελί του χρησιμοποιώντας μια εκρηκτική μασέλα που είχε στο στόμα του, και αμέσως συνεχίζει να ανακοινώνει να εγκλήματά του πριν τα διαπράξει. Ο Batman για ακόμα μια φορά αποτυγχάνει να τον πιάσει γρήγορα, και σχεδόν αποκαλύπτεται η πραγματική του ταυτότητα από την αστυνομία. Παρόλα αυτά, ο Bruce Wayne πείθει τον επίτροπο Gordon να στήσει μια παγίδα για τον Joker, δελεάζοντας τον με το Fire Ruby, στην οποία και πέφτει.

Μια μικρή κριτική

Batman #1
Σελίδα από το Batman #1

Οι ιστορίες του Batman #1, σε σενάριο του  Bill Finger, έχουν καλή βάση, αλλά η ροή της αφήγησης ξενίζει λίγο τον σύγχρονο αναγνώστη, κυρίως λόγω της πρώιμης κατάστασης του μέσου του κόμικ στην δεκαετία του ’40. Οι διάλογοι και το χιούμορ μερικές φορές είναι παλιομοδίτικα, αλλά και αρκετά κακόγουστα, με αποκορύφωμα την δήλωση του Batman  εφόσον έχει σκοτώσει ένα γίγαντα και τον περιφέρει κρεμασμένο από το Batplane, “he’s probably better off this way”, δηλαδή «είναι καλύτερα έτσι γι’ αυτόν».

Η εικονογράφηση από τους  Bob Kane και Jerry Robinson είναι πολύ καλή για την εποχή της, αλλά φυσικά δεν φτάνει τα στάνταρ των σύγχρονων κόμικ. Είναι αρκετά ρετρό και παλιομοδίτικη, όπως είναι βέβαια και το σενάριο. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορικότητα του τεύχους, και να μην το εκτιμήσουμε ως τα πρώτα βήματα του πολυαγαπημένου σούπερ ήρωα.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΤαινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Στο αλλόκοτο σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Επόμενο άρθροΗ Ελευθερία Πάτση επιστρέφει με Άγριο Πάθος στο Σταυρό του Νότου!