Κυκλοφόρησε το βιβλίο Η λύρα και η σάτιρα – Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης, με εισαγωγή και ανθολόγηση του έργου του Βάρναλη από τον Ηλία Κεφάλα. Είναι το έβδομο της σειράς Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν την ελληνική ποίηση από τη μεγάλη ιστορική τομή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τις απαρχές του 21ου αιώνα επιχειρώντας το ανθολογικό πανόραμα σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποιητικής παραγωγής των 200 τελευταίων ετών.

Κώστας Βάρναλης: ο ποιητής της κοινωνικής επανάστασης

Ο Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας (της Βουλγαρίας) το 1884. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Ο Βάρναλης είχε διαρκή συμμετοχή στους αγώνες της εργατικής τάξης. Το 1935 για τη δράση του εξορίστηκε στον Άγιο Ευστράτιο και στη Λέσβο.

Στην πρώτη του ποιητική περίοδο, εως το 1919,  ο αισθησιασμός, ο διονυσιασμός και η αρχαιολατρία είναι στοιχεία που σφραγίζουν την ποιητική του Κώστα Βάρναλη. Στη συνέχεια συντελείται η ιδεολογική του μεταστροφή προς τον κοινωνικό προβληματισμό και αυτή εκδηλώνεται με τις ποιητικές συλλογές του Τὸ φῶς ποὺ καίει (1922) και Σκλάβοι πολιορκημένοι (1927). Η αλλαγή αυτή αποτελεί απότοκο της επαφής του με τον διαλεκτικό υλισμό και τη μαρξιστική ιδεολογία. Αυτό συμβαίνει το 1919, μέσα στο ιδεολογικό κλίμα του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οκτωβριανή Επανάστασης, που πηγαίνει ως υπότροφος στο Παρίσι. Στις ιδέες αυτές έμεινε πιστός μέχρι το τέλος τη ζωής του. Σημαντικά στοιχεία του ποιητικού του λόγου είναι ο λυρισμός και η σάτιρα. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας.

Στις 16 Δεκεμβρίου 1974, πέντε μήνες μετά τη πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Κώστας Βάρναλης έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του μετατρέπεται σε παλλαϊκή συγκέντρωση. Το 1975 δημοσιεύεται η ανέκδοτη συλλογή Οργή Λαού, με ποιήματα που έγραψε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης
Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης
Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Η λύρα και η σάτιρα – Ο ποιητής Κώστας Βάρναλης
  • Εισαγωγή – Ανθολόγηση: Ηλίας Κεφάλας (Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος)
  • Εκδόσεις: Εκδόσεις Γαβριηλίδης
  • Σελίδες: 152
  • Ενδεικτική Τιμή: 10,60
  • ISBN: 9789605766849
Προηγούμενο άρθροΑνακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016
Επόμενο άρθρο«Η επιστήμη αχρηστεύει σήμερα τη φιλοσοφία;», Χρήστος Γιανναράς στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου