Τα Βραβεία BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) αποτελούν κάθε χρόνο ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του κινηματογραφικού χώρου. Τα αποκαλούν τα «Βρετανικά Oscars», και είναι από τα πλέον κοινώς αποδεκτά βραβεία του κινηματογράφου παγκοσμίως, καθώς χαρακτηρίζονται από το κύρος και της εγκυρότητα τους. Ο θεσμός έχει ως απαρχή του το 1947, όταν μια ομάδα από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Βρετανικού κινηματογράφου αποφάσισε να θέσει ως αποστολή της να το αναγνωρίσει όσους προσφέρουν τα πλείστα στον Βρετανικό κινηματογράφο (αυτολεξεί: “to recognise those who had contributed outstanding creative work towards the advancement of British film”). Από τότε μέχρι και σήμερα, η εξέλιξη των BAFTAs είναι εμφανής.

Τα Βραβεία BAFTA 2017

Η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε την 70ή τελετή των βραβείων BAFTA. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου του 2017 στο Royal Opera House του Λονδίνου. Στα βραβεία που κάθε χρόνο προσπαθούν να «κρατήσουν» με πείσμα τον βρετανικό τους χαρακτήρα, οι εκπλήξεις δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Στίβεν Φράι, γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συντάκτης, κωμικός, συγγραφέας, τηλεπαρουσιαστής και σκηνοθέτης. Το κλίμα, όπως κανείς θα προέβλεπε, ήταν ιδιαίτερο πολιτικό και οι αναφορές στον Donald Trump ήταν αναπόφευκτες.

Όσον αφορά στα φαβορί αλλά και σε όσους τελικά έφυγαν «με άδεια χέρια», τα πράγματα έχουν ως εξής: Ο αδιαμφισβήτητος νικητής της βραδιάς ήταν το La La Land. Όλοι το γνώριζαν, όλοι το περίμεναν. Το όμορφο ρομαντικό μιούζικαλ κατείχε από την αρχή 11 υποψηφιότητες και απέσπασε τελικά 5 βραβεία BAFTA (καλύτερης ταινίας, α΄ γυναικείου ρόλου για την Emma Stone, σκηνοθεσίας για τον Damien Chazelle, φωτογραφίας και μουσικής). Με σιγουριά μπορεί κανείς να πει πως ήταν η βραδιά του!
Ως έκπληξη μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το Βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου, το οποίο απονεμήθηκε στον Casey Affleck για την ερμηνεία του στο «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα». Στην κατηγορία ήταν επίσης υποψήφιοι οι Ράιαν Γκόσλινγκ (La La Land), ‘Αντριου Γκάρφιλντ (Αντιρρησίας Συνείδησης), Τζέικ Τζίλενχαλ (Nocturnal Animals) και Βίγκο Μόρτενσεν (Captain Fantastic). Ανατρέχοντας στις υποψηφιότητες λοιπόν, οι περισσότεροι ανέμεναν το βραβείο BAFTA να απονεμηθεί στον Γκόσλινγκ, ο οποίος ομολογουμένως ήταν εξαιρετικός στο La La Land. Ωστόσο η ανατροπή συνέβη!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης ο λόγος της Viola Davis, της αγαπημένης ηθοποιού που τιμήθηκε με το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για το Fences. Η Αφροαμερικανίδα ηθοποιός έδωσε μια δυνατή ομιλία για τον τρόπο που ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του δύναμη και σημασία για τον κόσμο.

Ας κρατήσουμε τα λόγια της:

BAFTA 2017- Οι νικητές σε κάθε κατηγορία

Στην 70η τελετή BAFTA απονεμήθηκαν συνολικά 24 βραβεία. Αναλυτικότερα, οι νικητές ήταν:

  • Καλύτερη Ταινία
    “La La Land”
  • Καλύτερη Βρετανική Ταινία
    “I, Daniel Blake”
  • Ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό
    “Under the Shadow” του Μπαμπάκ Ανβαρί
  • Ξενόγλωσση Ταινία
    “Son of Saul”
  • Ντοκιμαντέρ
    “13th”
  • Animation
    “Kubo and the Two Strings”
  • Σκηνοθεσία
    Ντάμιεν Σαζέλ για το “La La Land”
  • Πρωτότυπο Σενάριο
    Κένεθ Λόνεργκαν για το “Manchester by the Sea”
  • Διασκευασμένο Σενάριο
    Λουκ Ντέιβις για το “Lion”
  • A’ Ανδρικός Ρόλος
    Κέισι Αφλεκ για το “Manchester by the Sea”
  • Α’ Γυναικείος Ρόλος
    Έμα Στόουν για το “La La Land”
  • B’ Ανδρικός Ρόλος
    Ντεβ Πατέλ για το “Lion”
  • B΄ Γυναικείος Ρόλος
    Βαϊόλα Ντέιβις για το “Fences”
  • Μουσική
    Τζάστιν Χούρβιτς για το “La La Land”
  • Φωτογραφία
    Λάινους Σάντγκρεν για το “La La Land”
  • Μοντάζ
    Τζον Γκίλμπερτ για το “Hacksaw Ridge”
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση
    “Fantastic Beasts and Where to Find Them”
  • Kοστούμια
    “Jackie”
  • Mακιγιάζ και Κομμώσεις
    “Florence Foster Jenkins”
  • Ήχος
    “Arrival”
  • Ειδικά Οπτικά Εφέ
    “The Jungle Book”
  • Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους Animation
    “A Love Story”
  • Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους
    “Home”
  • Ανερχόμενος Σταρ
    Τομ Χόλαντ

    BAFTA Awards
    Τα Βραβεία BAFTA είναι για πολλούς ο Βρετανός «αδερφός» των Oscars.

Ας κάνουμε σε αυτό το σημείο μια πιο εκτενή αναφορά στα BAFTA καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ γυναικείου και Α’ ανδρικού ρόλου.

Καλύτερη ταινία των BAFTA 2017

Ως καλύτερη ταινία βραβεύθηκε το La La Land. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ το οποίο περιγράφει την ιστορία δύο νέων που ερωτεύονται στο Λος Άντζελες, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φτάσουν τους στόχους τους: εκείνη να γίνει μια διάσημη ηθοποιός, εκείνος να γίνει αναγνωρισμένος μουσικός. Θα καταφέρει η αγάπη τους να επιβιώσει στη σκληρή πραγματικότητα των συνεχών απογοητεύσεων και της απόρριψης;
Στο λόγο του ο παραγωγός Τζόρνταν Χόροβιτς δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Νομίζω ότι είναι ευθύνη μας σαν καλλιτέχνες να δημιουργούμε έργα που εμπνεόουν χαρά και ελπίδα και ανοχή και προκαλούν τους ανθρώπους να πίνουν, εεε, να ονείρευονται ακόμη πιο πολύ και με πιο πολλή τόλμη…»

Σκηνοθέτης των BAFTA 2017

Άλλο ένα βραβείο για το La La Land, αυτή τη φορά για τη σκηνοθεσία του. Μιλάμε για τον σκηνοθέτη Ντάμιεν Σαζέλ, ο οποίος σε ηλικία 32 ετών κατόρθωσε να «στήσει» ένα μιούζικαλ ύμνο στην αγάπη και στον χολιγουντιανό έρωτα. Σκηνοθέτησε άψογα την Έμα Στόουν αλλά και τον Ράιαν Γκόσλινγκ σε μία καλοκουρδισμένη ιστορία αγάπης που μαγεύει, αλλά και συγκινεί.

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Έμα Στόουν για την ερμηνεία της στο La La Land. Η ταλαντούχα ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον Ράιαν Γκόσλινγκ στο μιούζικαλ που.. σάρωσε τα βραβεία. Η απίστευτα εσωτερική ευαισθησία με την οποία ερμήνευσε, αλλά και η ιδιαίτερη χροιά που έδωσε στην ταινία την οδήγησαν στη νίκη. Στο λόγο της, ανάμεσα σε ευχαριστίες, είπε και τα εξής:
«Αυτή η χώρα και η Αμερική μοιάζουν να περνούν μια δύσκολη στιγμή. Σε μια εποχή διχαστική είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να είμαστε μαζί και να γιορτάζουμε το θετικό δώρο της δημιουργικότητας, το πώς αυτό καταργεί τα σύνορα και κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο μόνοι.»

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Να κι ένα βραβείο που δεν πήγε στο La La Land.. Με το BAFTA αυτό τιμήθηκε ο Κείσι Άφλεκ για την ερμηνεία του στο “Manchester by the Sea” («Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα»). Στην ταινία αυτή ο Κ. Άφλεκ υποδύεται τον Λι Τσάντλερ που μετά τον θάνατο του αδελφού του, αναγκάζεται να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του, μια αλλαγή η οποία θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη τραγωδία που τον κάνει δυστυχισμένο.
Ο Κέισι Άφλεκ αποδέχθηκε το βραβείο του με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο:

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι υποστηρίζουν την άποψη πως τα Βραβεία BAFTA «δείχνουν» τους μεγάλους νικητές των Oscars.. Το μόνο που μένει είναι να το δούμε!

 

Προηγούμενο άρθροΟ Απόστολος Ρίζος για μία δυναμική εμφάνιση στο KREMLINO την Παρασκευή 10 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΟλόκληρη η επιστολή του Γ. Γλέζου για την ΑΕΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού