Εγκαίνια για την πολυαναμενόμενη έκθεση Van Gogh Alive, στις 7 Νοεμβρίου 2017. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς. Η έκθεση Van Gogh Alive σμίγει την τεχνολογία με την τέχνη. Η έκθεση έχει περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις ανά τον κόσμο και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 10.000.000 θεατές. Η νέα αυτή καλλιτεχνική βιωματική εμπειρία θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής από τις 7 Νοεμβρίου 2017 έως και 5 Μαρτίου 2018.

Μέρος της έκθεσης Van Gogh Alive στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών
Μέρος της έκθεσης Van Gogh Alive στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών
H έκθεση Van Gogh Alive

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής συζητήθηκε η νέα αυτή προσέγγιση της τέχνης και οι στόχοι που θέτει η νέα τεχνολογική εμπειρία ως προς την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία του θεατή.

Η εμπειρία της έκθεσης Van Gogh Alive στοχεύει στην διέγερση περισσότερων αισθήσεων και όχι μόνο της όρασης. Με την χρήση της κινούμενης εικόνας και της μουσικής, του γραπτού λόγου συνδυαστικά με τα έργα του καλλιτέχνη, η έκθεση μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία. Τα έντονα συναισθήματα του καλλιτέχνη, η έμπνευση του, ο καιρός της δημιουργίας, όλα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Είναι άλλωστε πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να δεί συγκεντρωμένα όλα τα έργα του Van Gogh. Όχι μόνο πίνακες, άλλα σκίτσα και επιστολές του ζωγράφου δίνουν μια πληρέστερη εικόνα της ιδιοσυγκρασίας του και των συνθηκών που επικρατούσαν στην ζωή του την περίοδο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Μέρος της έκθεσης Van Gogh Alive στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών

3.000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες προβάλλονται από το σύστημα υψηλής τεχνολογίας SENSORY4. Οι προβολές γίνονται σε όλους τους χώρους της αίθουσας, σε τοίχους, κολώνες, οροφές και στο πάτωμα δημιουργώντας έτσι μια πολλαπλή απεικόνιση που περικλείει τον θεατή. Οι κινούμενες εικόνες σε συνδυασμό με τους ήχους της κλασσικής μουσικής δημιουργούν ένα συγκινητικό ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Βέβαια σύμφωνα με τα λόγια του Robert Kirk, υπεύθυνου της έκθεσης για την Ευρώπη «σκοπός της έκθεσης δεν είναι να αντικαταστήσει την παραδοσιακή γκαλερί, αλλά να την συμπληρώσει.» Ο δημοσιογράφος κ. Θανάσης Λάλας σχετικά με την πρωτοπόρα αυτή έκθεση στα ελληνικά δεδομένα δήλωσε: «H έκθεση αυτή είναι ένας γάμος μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας. Ο επισκέπτης μέσω της αλληλεπιδραστικής μεθόδου, μπορεί να έχει μεγάλο εκπαιδευτικό όφελος βγαίνοντας από αυτήν την έκθεση. Η κουλτούρα του virtual reality αγκαλιάζει ένα στοιχείο το οποίο φαινόταν να έχει αποκλείσει από τα πλαίσια της»

Van Gogh Alive - Το πάνελ από τη συνέντευξη τύπου
Van Gogh Alive – Το πάνελ από τη συνέντευξη τύπου
Πληροφορίες:

  • Ημερομηνίες: 7 Νοεμβρίου 2017 έως 5 Μαρτίου 2018
  • Διεύθυνση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Εκθεσιακός χώρος: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
  • Εισιτήρια: Ενήλικες : 15 €   Παιδιά / Φοιτητές / Άνεργοι / 65+ / ΑΜΕΑ : 12 €
  • Iστότοπος: VanGoghAlive
  • Social Media: Facebook event

 

Προηγούμενο άρθρο7 Χρόνια στο Θέατρο Αποθήκη: Μία παράσταση-εμπειρία
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Φθάνοντας στο παρόν» του Γεώργιου Δένδια από τις εκδόσεις Ιωλκός