Το μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε για δεύτερη συνεχή χρονιά την Αthens Jewelry Week 2017, μια τετραήμερη έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη και το κόσμημα. Η πρεμιέρα της έκθεσης έγινε πέρυσι, αλλά φέτος επέστρεψε πολύ πιο φιλόδοξη. Το τετραήμερο 18- 21 Μαΐου, το μουσείο Μπενάκη έγινε ο χώρος φιλοξενίας του σύγχρονου κοσμήματος.

Η φετινή έκθεση

Η φετινή έκθεση με τίτλο “Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι” συγκέντρωσε 48 συμμετοχές, εγχώριες αλλά και διεθνείς. Πέραν της κεντρικής εκθέσεως, υπήρχαν πέντε ακόμη ομαδικές εκθέσεις, που απεδείκνυαν, ότι τα έργα τέχνης μπορούν καμιά φορά να φορεθούν. Παράλληλα, μερικές από τις ημέρες της έκθεσης, διοργανώθηκαν διαδραστικά σεμινάρια. Με εναρκτήριο έναυσμα το κόσμημα, οι συμμετέχοντες απελευθέρωσαν τις ιδέες και την φαντασία τους, μετατρέποντας τους χώρους του μουσείου Μπενάκη σε ένα παραγωγικό μελίσσι.

Εξέχουσα συμμετοχή αποτέλεσε ο Γερμανός εικαστικός Peter Bauhuis. Συνεπαρμένος από τις δυνατότητες των μετάλλων και των κοσμημάτων, ο Peter Bauhuis, δημιουργεί συνεχώς νέα χρώματα και νέες φόρμες και έχει μάθει να ενσωματώνει τα λάθη σε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Δημιουργίες κοσμημάτων του καλλιτέχνη Peter Bauhuis
Δημιουργίες κοσμημάτων του καλλιτέχνη Peter Bauhuis

Στο τέλος της έκθεσης , πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων AJW από την ομάδα  Anticlastics. Επίσης έγινε η απονομή του βραβείου Αναζητήσεις στην ύλη, από το μουσείο Μπενάκη και του βραβείου ALCHIMIA της ομώνυμης σχολής σύγχρονου κοσμήματος. Η επιλογή των νικητών, και στις τρεις περιπτώσεις, έγινε βασισμένη στην πρωτοτυπία και το εννοιολογικό υπόβαθρο των δημιουργιών του καλλιτέχνη.

Το project

Η έκθεση, αφιερώνεται στην ανάδειξη του κοσμήματος ως μια καλλιτεχνική έκφραση.  Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες κοσμήματος , απορρίπτουν την πεπατημένη, τα κλισέ και πολυφορεμένα κοσμήματα και δίνουν νέα πνοή στα πολύ-αγαπημένα αξεσουάρ. Στην Αthens Jewelry Week η πρωτοτυπία έχει τον πρώτο λόγο. Εφόσον, λοιπόν, το κόσμημα ανάγεται πλέον σε τέχνη, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί και το κατάλληλο πλαίσιο υποδοχής του. Αρχικά, η εξοικείωση του κοινού με την νέα υπόσταση του κοσμήματος. Επιπλέον, επιχειρείται η επικοινωνία μεταξύ καλλιτεχνών και γκαλερί, μουσείων και συλλεκτών. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν τα κατάλληλα δίκτυα για την άνθηση της νέας αυτής μορφής τέχνης.

Yakinthi-Oikonomou_Diamond-AJW
Δημιουργία της Υακίνθης Οικονόμου, που συμμετείχε στην Athens Jewerly Week

Εκθέσεις όπως η Αthens Jewelry Week είναι μια ευκαιρία να οικειοποιηθεί το κοινό με το κόσμημα και την έντεχνη μορφή του. Αποδεικνύεται, ότι η τέχνη μπορεί να πάρει ευρύτερες διαστάσεις και να μπει στην καθημερινότητα. Δεν είναι μόνο για λίγους ή κάτι να θαυμάζεις από μακριά. Σε περιπτώσεις σαν αυτές, χωράει στην ντουλάπα σου. Το σύγχρονο κόσμημα λοιπόν περιμένει τους απανταχού καλλιτέχνες και φιλότεχνους να το γνωρίσουν.

Πληροφορίες για την Αthens Jewelry Week

Προηγούμενο άρθροΘεϊκοί Διάλογοι: Cy Twombly και Eλληνική Aρχαιότητα | Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Επόμενο άρθροΤο «Street mode Festival» επιστρέφει για 9η συνεχόμενη χρονιά στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου