Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας – Η λήξη και οι μεγάλοι...

Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας – Η λήξη και οι μεγάλοι νικητές

Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας
Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας - Οι μεγάλοι νικητές και οι παραγωγές που ξεχώρισαν.

Ο Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας είναι εδώ με τους μεγάλους νικητές και τις ταινίες που ξεχώρισαν μέσα από τις πέντε τελευταίες μέρες. Μετά το τέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, επισημαίνουμε τις ταινίες που ξεχώρισαν, που εντυπωσίασαν και που κέρδισαν. Η φετινή διοργάνωση έκλεισε με πολύ δυνατές παρουσίες, αξιοσημείωτες κινηματογραφικές παραγωγές στα διαγωνιστικά τμήματα και με τον πήχη ψηλά. Η λήξη έγινε με την προβολή της ταινίας «Η άλλη όψη της ελπίδας» του σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι.

Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας – Οι νικητές

Τα διαγωνιστικά τμήματα της διοργάνωσης είναι: Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών μικρού μήκους και Music and Film. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα το μεγάλο βραβείο του θεσμού, τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας έλαβε το «The Rider» της Κλόε Ζάο. Η ταινία παρακολουθεί ένα καουμπόη, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα ξεκινά ένα ταξίδι για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του. Μια δραματική ταινία που σκιαγραφεί μοναδικά τη σημασία του αυτοπροσδιορισμού, μέσα από εικόνες της αμερικανικής υπαίθρου. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε επάξια η ταινία «Foxtrot» του Σάμουελ Μαόζ. Μια ταινία, η οποία αυτή τη χρονιά δεν θα σταματήσει πουθενά, κατακτώντας και εντυπωσιάζοντας σε κάθε προβολή τους θεατές.Το Βραβείο Σεναρίου έλαβε η ταινία «Τα μυστήρια της Σικελίας» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Λιάτσα. Τέλος, το Βραβείο Κοινού απέσπασε το «Ένα σπίτι για απόψε» του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ.

The rider, της Κλόε Ζάο
The rider, της Κλόε Ζάο – Η ταινία που κέρδισε τον μέγιστο τίτλο στη φετινή διοργάνωση.
Foxtrot, του Σάμουελ Μαόζ
Η ταινία που σαρώνει αυτή τη χρονιά, το Foxtrot, του Σάμουελ Μαόζ κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της πόλης των Αθηνών.

Από την άλλη, στο διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους τα βραβεία, σε σύνολο είναι επτά. Το βραβείο Α’ Καλύτερης ταινίας απέσπασε η ταινία «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά. Παράλληλα, ο σκηνοθέτης τιμήθηκε και με το Βραβείο Σεναρίου για την ίδια ταινία. Το Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Άκτιστο Φως» του σκηνοθέτη Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Copa-Loca του Χρήστου Μασσαλά
Η ταινία Copa-Loca του Χρήστου Μασσαλά απέσπασε το Α’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισε η Δέσποινα Κούρτη για την ταινία «Ουρανία». Στις κατηγορίες Καλύτερης Ερμηνείας βραβεύτηκαν οι: Έλενα Μαυρίδου και ο Μανώλης Μαυροματάκης. Τέλος, Ειδική Μνεία Επιτροπής δόθηκε στη Σοφία Γεωργοβασίλη για την ταινία «Προετοιμασία» και στον Χρήστο Βουδούρη. Ο Χρήστος Βουδούρης τιμήθηκε για τη δουλειά του στη Διεύθυνση Φωτογραφίας της ταινίας «Άκτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.

Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας – Ταινίες που ξεχώρισαν

Την Τετάρτη 27/9 προβλήθηκε η ταινία «Ένα σπίτι για απόψε», η οποία παρουσιάζει την προσπάθεια δυο ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Τα προβλήματα όμως και οι λάθος επιλογές, επιβεβαιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής για τους δύο ήρωες. Η προβολή έγινε παρουσία του σκηνοθέτη. Την ίδια ημέρα έγινε η προβολή της ταινίας «Eastern boys», του σκηνοθέτη Ρόμπιν Καμπιγιό. Η υπόθεση περιγράφει έναν ώριμο άντρα, ο οποίος ληστεύεται από τη συμμορία του ερωτικού του συντρόφου, όμως δεν τον καταδίδει. Την Πέμπτη 28 προβλήθηκε η αριστουργηματική ταινία «Θέλμα» του Τζοακίμ Τρίερ και η άκρως ρεαλιστική ταινία «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» της Λιν Ράμσεϊ. Παρασκευή 29/9 το φεστιβάλ αποκτά μια γνώριμη φωνή μέσα από το ντοκιμαντέρ «Can I be me» του Νικ Μπρούμφιλντ. Μια από τις πιο διάσημες και ταλαντούχες ερμηνεύτριες, η Whitney Houston εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη. Έτσι προβάλλονται, η ζωή, τα όνειρα, οι καταχρήσεις και ένα αστείρευτο ταλέντο, που αν και έσβησε απροσδόκητα λάμπει ακόμη και σήμερα.

Θέλμα του Τζοακίμ Τρίερ
Η ταινία Θέλμα του Τζοακίμ Τρίερ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
Οι δυο τελευταίες ημέρες

Το Σάββατο 30/9 παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη και άξια λόγου κινηματογραφική παραγωγή. Με τίτλο «Η πεντάμορφη και η αγέλη», η ταινία παρουσιάζει μια νέα γυναίκα, η οποία πέφτει θύμα βιασμού από ομάδα αστυνομικών. Η ίδια βρίσκεται μπλεγμένη στην προσπάθεια της να αποδείξει τον βιασμό και να αποκαλύψει σε μια κοινωνία δύσκολη τους ενόχους. Κυριακή 1/10 και ο Απολογισμός για τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας κλείνει με δύο απ’ τις πιο ιδιαίτερες προβολές. Η μια ήταν αυτή της ταινίας «Ένα σπίτι για απόψε» ως Ειδική Προβολή Βραβευμένης Ταινίας. Η άλλη ήταν η ανεπίσημη ταινία λήξης του φεστιβάλ. Η νέα ταινία «Call me by your name» του Λούκα Γκουαντανίνο παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή και όπως ήταν αναμενόμενο έκλεψε τις εντυπώσεις.

Ένα σπίτι για απόψε του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ
Η ταινία ένα σπίτι για απόψε, του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή μετά τη νίκη του Βραβείου Κοινού.
Call me by your name, του Λούκα Γκουαντανίνο
Η νέα ταινία Call me by your name, του Λούκα Γκουαντανίνο παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή την Κυριακή και έκλεψε τις εντυπώσεις.
Περισσότερες Πληροφορίες

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply