Μετά από επτά ημέρες γεμάτες σινεμά, εκδηλώσεις, εντυπώσεις και παρουσιάσεις ταινιών έρχεται ο πρώτος Απολογισμός για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 108 μεγάλου μήκους ταινίες, 57 μικρού μήκους και συνολικά 3 διαγωνιστικά τμήματα. Παράλληλα προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κατέφθασαν για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Ακόμη, στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται πολλές ταινίες, οι οποίες μέσω του θεσμού παρουσιάζονται πριν την επίσημη κυκλοφορία στους ελληνικούς κινηματογράφους. Αναμφισβήτητα, οι πρώτες επτά ημέρες περιείχαν τα πάντα, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο την εικόνα μιας πολύ καλής διοργάνωσης.

Απολογισμός για τις Νύχτες Πρεμιέρας – Ταινίες που ξεχώρισαν

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, την Παρασκευή 22/9 ήταν το «Wonderstruck», του Τοντ Χέινς, με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ. Η ταινία αποτελεί φαβορί για τα βραβεία Όσκαρ, καθώς οι εξαιρετικές ερμηνείες και η άρτια σκηνοθεσία δημιούργησαν ένα άριστο αποτέλεσμα. Πριν την επίσημη έναρξη, αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 21/9 έγινε η προβολή της ταινίας «City of Ghosts». Ακόμη, την Παρασκευή η σκηνοθέτης Βανέσα Ρεντγκρέιβ παρευρέθη στην Αθήνα για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της. Με τον τίτλο «Sea Sorrow», η σκηνοθέτης σχολιάζει την προσφυγική κρίση. Αν και το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική δουλειά της δημιουργού, απέσπασε πολύ καλές κριτικές στο φεστιβάλ Καννών. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια προσφέρθηκαν σε 2 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Wonderstruck του Τοντ Χέινς
Η ταινία Wonderstruck του Τοντ Χέινς με πρωταγωνίστρια την μοναδική Τζούλιαν Μουρ, ήταν η καλύτερη δυνατή προβολή για την έναρξη του φετινού φεστιβάλ.
Sea Sorrow της Βανέσα Ρεντγκρέιβ
Το ντοκιμαντέρ Sea Sorrow της Βανέσα Ρεντγκρέιβ, σχολιάζει μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές του σύγχρονου κόσμου.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε η ταινία «120 χτυπήματα το λεπτό», του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό με πρωταγωνιστή τον Αρνό Βαλουά. Η ταινία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και εντυπωσίασε ιδιαίτερα τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Με ένα συγκινητικό και ιδιαίτερο θέμα, η ταινία προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας παρουσία του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή. Παράλληλα, την ίδια ημέρα έγινε η προβολή της ταινίας «Blade of The Immortal» του Τακάσι Μίικε. Η 100ή ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη σφραγίζει εντυπωσιακά τη θέση του στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

120 χτυπήματα το λεπτό, του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό
Η ταινία «120 χτυπήματα το λεπτό», του σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό, από τις Κάννες στην Αθήνα προκαλεί τον ίδιο ενθυσιασμό και τη συγκίνηση, που την έκαναν να ξεχωρίσει.
Απολογισμός για τις Νύχτες Πρεμιέρας – Κυριακή, Δευτέρα 24-25/9

Η Κυριακή 24/9, εάν θα έπρεπε να έχει ένα γυναικείο όνομα, αυτό θα ήταν Κέιτ Μπλάνσετ. Η προβολή της ταινίας «Μανιφέστο», στην οποία πρωταγωνιστεί, εντυπωσίασε και σχολιάστηκε άκρως θετικά. Δεκατρείς ρόλοι, δεκατρία πρόσωπα, με τα οποία ο σκηνοθέτης Γιούλιαν Ρόζεφελντ δημιουργεί το δικό του κινηματογραφικό μύθο. Η ταινία μιλάει για την τέχνη, τα όρια και τις ευθύνες αυτής, όσο και για τη δύναμη και τις αδυναμίες της. Παράλληλα, η Κυριακή ήταν μια ιδανική ημέρα για «Foxtrot». Η ταινία του Σάμουελ Μαόζ, ο οποίος έχει βραβευτεί με το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, ακολουθεί ανθρώπους, τις ζωές τους και τη μοίρα τους.

Μανιφέστο, του Γιούλιαν Ρόζεφελντ
Μανιφέστο, του Γιούλιαν Ρόζεφελντ με την καταπληκτική Κέιτ Μπλάνσετ, σε 13 διαφορετικές προσωπικότητες.

Δευτέρα 25/9 και «Ένας Ακέραιος Άνθρωπος» κάνει την εμφάνιση του στο πανί της αίθουσας Δαναός 1. Η πολυσυζητημένη ταινία του Μοχάμεντ Ρασούλοφ παρουσιάζει μια μάχη ανάμεσα στον δυνατό και στον αδύναμο. Ένας άνθρωπος, που παλεύει για το ηθικά αυτονόητο, ενάντια στη διαφθορά και τη δύναμη, τιμήθηκε με το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες. Έτσι λοιπόν, έφτασε η ταινία αυτή και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκε και η ταινία «The Florida Project» του Σον Μπέικερ. Μια σπουδαία παραγωγή του διάσημου σκηνοθέτη, παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ ακολουθώντας μια ηχηρή και θετική πορεία από την πρώτη προβολή στις Κάννες αυτή τη χρονιά. Τελικός στόχος τα Όσκαρ και οι εξαιρετικοί Γούλεμ Νταφόε και Μπρούκλιν Πρινς μαγεύουν με τις ερμηνείες τους. Ο Μπέικερ προβληματίζει και παρουσιάζει άμεσα και ωμά προβλήματα της καθημερινότητας.

The Florida project, του σκηνοθέτη Σον Μπέικερ
The Florida project, του σκηνοθέτη Σον Μπέικερ στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.
Περισσότερες πληροφορίες για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Προηγούμενο άρθροMystery Train και Ο νεκρός – Συνεχίζονται σε Άστυ και Πτι Παλαί
Επόμενο άρθροΘωμάς Φώτης & special guests στο HolyWood Stage την 1η Οκτωβρίου