Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ο Οδηγός Michelin για το 2017, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς θεσμούς. Πρόκετιαι για την 36η έκδοση του Οδηγού του Ομίλου Michelin που περιλαμβάνει επιλογές από 44 πόλεις σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, τα δύο αστέρια τους διατηρούν τα εστιατόρια “Funky Gourmet” και «Σπονδή», ενώ τα “Botrini’s”, “Ηytra” και “Varoulko” διατηρούν το ένα αστέρι τους. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα Bib Gourmands με το “Nolan” να διακρίνεται μαζί με τα «Αθήρι» και «Οικείο» που επιβραβεύτηκαν για την καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους. Συγχαρητήρια σε όλους!

Αστέρια Michelin- Η ιστορία τους

Στο άκουσμα της επωνυμίας Michelin, παραπέμπεται κανείς συνειρμικά στη γνωστή εταιρία ελαστικών αυτοκινήτου. Αυτό δεν είναι λάθος, καθώς η ιστορία ξεκινά το 1900 όταν τα δύο αδέρφια Andre και Edouard Michelin, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τη φήμη της εταιρείας με ελαστικά που είχαν ιδρύσει 11 χρόνια πριν, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Με το σκεπτικό, λοιπόν, ότι ο περιορισμένος αριθμός οδηγών αυτοκινήτων και κατά συνέπεια οι πωλήσεις ελαστικών έπρεπε να αυξηθούν δημιούργησαν έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Σημειωτέον, τη συγκεκριμένη εποχή στη Γαλλία κυκλοφορούσαν μόλις 2.200 αυτοκίνητα περίπου, το οδικό σύστημα της χώρας βρισκόταν υπό κατασκευή και η αγορά βενζίνης γινόταν από συγκεκριμένα μόνο φαρμακεία!
Ο πρώτος κόκκινος οδηγός εκτυπώθηκε σε περίπου 35.000 αντίτυπα, τα οποία σε πρώτη φάση διανέμονταν δωρεάν και περιείχαν χρήσιμα στοιχεία για οδηγούς αυτοκινήτων, όπως χάρτες, οδηγίες αντικατάστασης ελαστικών, αλλά και λίστες μηχανικών αυτοκινήτων, ξενοδοχείων και σημείων παροχής πετρελαίου. Η συνέχεια έγινε το 1904 όταν εκδόθηκε παρόμοιος οδηγός και για το Βέλγιο, ενώ σειρά είχαν η Αλγερία, η Τυνησία, η Βαυαρία, Η Ελβετία, Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία κ.ά.
Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- που σταμάτησε την έκδοσή του- ο οδηγός ανανεώθηκε, ενώ το 1926 ήταν χρονολογία σταθμός, με την πρώτη τοπική του έκδοση να κάνει την εμφάνισή της (πρόκειται για τον σημερινό πράσινο οδηγό). Έτσι, από εργαλείο marketing της εταιρείας άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται σε νέο είδος βιομηχανίας. Είναι και η στιγμή που το αστέρι καθιερώνεται ως επιβράβευση για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών ενός εστιατορίου.
Ο τομέας των εστιατορίων στον Οδηγό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Τα αδέρφια της Michelin, λοιπόν, αποφασίζουν να επανδρώσουν ομάδες επιθεωρητών, που αναλάμβαναν την αξιολόγηση στο κομμάτι αυτό. Το 1936 δημοσιεύτηκαν και τα κριτήρια απονομής αστεριών -που ήδη ίσχυαν από το 1931- με την ιεράρχηση των επιχειρήσεων να γίνεται περισσότερο ξεκάθαρη και τα τρία αστέρια να καθιερώνονται επίσημα ως η υπέρτατη βράβευση.

Αστέρια Michelin 2017
Ανακοινώθηκε ο Οδηγός Michelen 2017, η υπέρτατη γαστρονομική τιμή για κάθε εστιατόριο!
Αστέρια Michelin- Οι επιθεωρητές και τα κριτήρια βράβευσης

Οι επιθεωρητές έχουν πλούσιο γαστρονομικό υπόβαθρο, ενώ η αρμόδια υπηρεσία της Michelin αναλαμβάνει την εντατική τους εκπαίδευσή πριν αναλάβουν καθήκοντα. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κριτικούς εστιατορίων, είναι διακριτικοί, δεν κρατούν σημειώσεις όταν γευματίζουν και συχνά επισκέπτονται εναλλασσόμενα ένα εστιατόριο περισσότερες από μία φορές προκειμένου να καταλήξουν στην τελική απόφαση.
Προκειμένου να αποτιμήσουν πλήρως την ποιότητα ενός γεύματος, στηρίζονται σε πέντε κριτήρια, καθορισμένα από τη Michelin:

  • την ποιότητα των υλικών
  • το μαγείρεμα και τη διαχείριση των γεύσεων
  • την προσωπικότητα της μαγειρικής
  • την σχέση ποιότητας / τιμής
  • τη συνέπεια ως προς τον χρόνο και ως προς το σύνολο του μενού
Αστέρια Michelin 2017- Τα ελληνικά εστιατόρια

Michelin 2017 Σπονδή
Η Σπονδή βραβεύθηκε με 2 αστέρια Michelin

Σπονδή – 2 αστέρια
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα εστιατόριο σημείο αναφοράς στην ελληνική γαστρονομική σκηνή. Εστιάζοντας στη μοντέρνα γαλλική κουζίνα με φινετσάτα πιάτα οι απεσταλμένοι του Οδηγού το επιβραβεύουν με δύο αστέρια εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι έπραξαν και φέτος.

Michelin 2017 funky gourmet
Το Funky Gourmet βραβεύθηκε με 2 αστέρια Michelin

Funky Gourmet – 2 αστέρια
Ο χώρος που στέγασε τη μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις όπου διασκεδαστική και εκλεπτυσμένη γαστρονομία συνδυάζονται αρμονικά. Το 2012 βραβεύτηκαν με το πρώτο τους αστέρι και το 2014 απέσπασαν και δεύτερο αστέρι από τη Michelin το οποίο και διατηρούν.

Michelin 2017 Botrini's
Το Botrini’s βραβεύθηκε με 1 αστέρι Michelin

Botrini’s – 1 αστέρι
Με μίνιμαλ αισθητική, διακριτική πολυτέλεια και νεωτεριστικές πινελιές στον κατάλογο, το εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι το 2014 ήταν η νέα ελληνική είσοδος στο δρόμο των αστεριών. Η εκφραστική του κουζίνα διατήρησε το αστέρι της κρατώντας τον γαστρονομικό πήχη ψηλά.

Michelin 2017 Hytra
Η Hytra βραβεύθηκε με 1 αστέρι Michelin

Hytra – 1 αστέρι
Στον έκτο όροφο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» προσφέρει προνομιακή θέα και γευστικές προτάσεις υψηλών προδιαγραφών. Μια εμπειρία που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους κριτικούς της Michelin. Με τον Τάσο Μαντή στο τιμόνι της κουζίνας διατηρεί και φέτος το αστέρι του.

Michelin 2017 varoulko
Το Varoulko βραβεύθηκε με 1 αστέρι Michelin

Varoulko – 1 αστέρι
Ο Λευτέρης Λαζάρου εδώ και τρία περίπου χρόνια άλλαξε έδρα μετακομίζοντας δίπλα στο κύμα στο Μικρολίμανο. Ο πρωτοποριακός τρόπος προσέγγισης της γεύσης, η δημιουργικότητα και η προσήλωσή του στην ποιότητα ήταν πολύ καλοί λόγοι για να ανανεωθεί το 1 αστέρι που έχει κατακτήσει με την αξία του.

Προηγούμενο άρθροΓιούλη Βεντούρα «Έργα για τσέμπαλο Ελλήνων και Αμερικανών συνθετών» τη Δευτέρα 27 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΗ Επανακυκλοφόρηση της Holga 120N, της Πλαστικής Καθημερινής Κάμερας