Περνώντας αυτή τη βδομάδα στο τέταρτο μέρος, οι μελωδίες συνεχίζονται με την αναφορά σε κάποιες μοναδικές ταινίες, από το 1990 έως σήμερα, που έμειναν στην ιστορία εκτός των άλλων και λόγω της μουσικής τους. Ήχοι και μελωδίες, δημιουργημένα από πολύ ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου του post production, της κλασσικής και σύγχρονης μουσικής παιδείας και κουλτούρας, καταφέρνουν να συνδυάσουν αρμονικά την εικόνα με τον ήχο, δημιουργώντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εν έτη 1757 και ενώ η Γαλλία και η Αγγλία πολεμούν για τον έλεγχο της Βόρειας Αμερικής, ένας άντρας The Last of the Mohicansμεγαλωμένος από τη φυλή των Μοϊκανών, περιπλέκει τα πράγματα όταν συνάπτει σχέση με την όμορφη κόρη ενός Άγγλου αξιωματικού. Ο Τελευταίος των Μοϊκανών (The Last of the Mohicans) είναι μια μια ταινία-ορόσημο, με τεράστια εμπορική επιτυχία και ένα αξέχαστο soundtrack των Trevor Jones και Randy Edelman! Ο σκηνοθέτης Michael Mann ζήτησε από τον Trevor Jones να γράψει ένα ηλεκτρονικό μουσικό θέμα για την ταινία, αλλά αργότερα έκρινε πως κάτι ορχηστρικό θα ταίριαζε καλύτερα με τον επικό χαρακτήρα του έργου. Στον λίγο πια χρόνο που έμενε, ο Jones προσπάθησε να αναδιαμορφώσει και να ξαναγράψει τη μουσική κατάλληλα ώστε να μοιραστεί στην ορχήστρα. Τελικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας να πλησιάζει, ο συνθέτης Randy Edelman εκλήθη να γράψει τη μουσική για κάποιες μικρότερες σκηνές καθώς ο Jones δεν προλάβαινε. Και οι δύο τιμήθηκαν με όσκαρ για τη μουσική της ταινίας, όσο και για την καλύτερη μίξη ήχου (Oscar for Best Sound Mixing)! Το βασικό μοτίβο της μουσικής είναι αναφορά στο The Gael του σκοτσέζου Dougie MacLean.

 

ΤοThe Bodyguard είναι ένα ρομαντικό θρίλερ του 1992 με τον Kevin Costner και τη Whitney Houston, σε σκηνοθεσία Mick Jackson. Ο Lawrence Kasdan έγραψε το έργο στη δεκαετία του 1970, αρχικά για τον Steve McQueen και τη Diana Ross. Η ταινία ήταν το ντεμπούτο της Whitney Houston στον κινηματογράφο και η δεύτερη πιο πετυχημένη ταινία παγκοσμίως το 1992, με 411 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, παρόλο που πήρε κακές κριτικές. Ο δίσκος του soundtrack “The Bodyguard: Original Soundtrack Album” κατάφερε να κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις που έχουν γίνει, αφού πούλησε πάνω από 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και πάνω από 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες! Επιπλέον, το πολύ γνωστό και απαιτητικό “I Will Always Love You” με τη φωνή της Whitney Houston, πούλησε 12 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως και έχει περάσει πια στη σφαίρα της διαχρονικότητας.

 

ΤοForrest Gump είναι μια ταινία παραγωγής του 1994, η οποία Forest Gumpείναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Winston Groom. Η σκηνοθεσία είναι του Robert Zemeckis και πρωταγωνιστούν οι Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise and Sally Field. Η ταινία αφηγείται την προσωπική ιστορία ενός απλού ανθρώπου και το ταξίδι του στη ζωή, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας, επηρέασε την ποπ κουλτούρα και έζησε από κοντά αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα, των οποίων τη σημασία δεν κατάλαβε ποτέ, καθώς ήταν ένα άτομο χαμηλών νοητικών δυνατοτήτων. Εκτός από την τεράστια εισπρακτική επιτυχία της, η ταινία κέρδισε 6 Όσκαρ, αυτό της καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου ηθοποιού (Tom Hanks), καλύτερου σεναρίου, καλύτερων οπτικών εφέ και μοντάζ. Το album με τα 32 κομμάτια που αποτελούν το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου 1994 και περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως: Elvis Presley, Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Three Dog Night, The Byrds, The Doors, Jimi Hendrix, The Mamas & the Papas, Aileen Quinn, The Doobie Brothers, Simon & Garfunkel, Bob Seger, Buffalo Springfield και Michael McDonald ενώ τέλος, το theme της ταινίας έχει γραφτεί από τον Alan Silvestri. Καλλιτέχνες που σηματοδοτούν ένα μουσικό πέρασμα στις εποχές από 1950 έως 1990. Ο δίσκος έφτασε το νούμερο 2 στο Billboard album chart πουλώντας 12 εκατομμύρια αντίτυπα!

 

Pulp FictionΣειρά έχει η ταινίαPulp Fictionτου 1994, σε σενάριο και σκηνοθεσία Quentin Tarantino, μια ταινία γνωστή για τους εκλεκτικούς διαλόγους της, το ειρωνικό και μαύρο χιούμορ της σε συνδυασμό με τη βία, τη μή γραμμική χρονική πορεία των γεγονότων και τις αναφορές της στην pop κουλτούρα της εποχής. Η επιλογή της μουσικής είναι σημαντική στις ταινίες του Tarantino και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ταινία Pulp Fiction αφού το soundtrack της είναι το ίδιο cult όπως και η ταινία. Επίσης με την επιτυχία της ταινίας ζωντάνεψε και το μουσικό στιλ της Surf rock, το κυρίαρχο στιλ του soundtrack. Στο CD της ταινίας βρίσκονται επίσης αποσπάσματα διαλόγων όπως π.χ. η γνωστή συζήτηση για τα ευρωπαϊκά χάμπουργκερ ή το εδάφιο Ιεζεκιήλ. Κανένα μουσικό θέμα δεν γράφτηκε για την ταινία, αντ’ αυτού ο Tarantino χρησιμοποίησε μια συλλογή από surf, rock and roll, soul και pop τραγούδια, ενώ στους τίτλους αρχής παίζει το πολύ γνωστό theme του pulp fiction, το οποίο είναι η απόδοση του μικρασιάτικου, ελληνικού ρεμπέτικου “Μισιρλού”! Η πρώτη γνωστή του ηχογράφηση είναι του 1927 από τον Τέτο Δημητριάδη και η απόδοση στην ταινία είναι του Dick Dale. Το άλμπουμ σκαρφάλωσε στη θέση 21 του Billboard 200 chart  και το single “Girl, You’ll Be a Woman Soon” στη θέση 59.

 

Το 1995 κυκλοφόρησε η ταινίαBraveheartένα ιστορικό, πολεμικό δράμα, με τον Mel Gibson στον ρόλο του Braveheartσκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή, ενός πολεμιστή του 13ου αιώνα που οδήγησε τους Σκοτσέζους στον πρώτο πόλεμο για την ανεξαρτησία τους, απέναντι στον βασιλιά Εδουάρδο τον 1ο της Αγγλίας. To soundtrack, που συνέθεσε και διηύθυνε o James Horner, εκτελέστηκε από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. 77 λεπτά ορχηστρικής μουσικής που περιλαμβάνονται στις σκηνές της ταινίας, δεμένα με αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να δημιουργούν την αίσθηση της εποχής και της μάχης. Πολλοί βρίσκουν ομοιότητα με τη μουσική της σειράς κινουμένων σχεδίων του 1991, “3×3 Eyes” που συνέθεσε ο Kaoru Wada. Το Braveheart κέρδισε πολλά βραβεία και μέσα σε αυτά και όσων αφορά τη μουσική του, το βραβείο για καλύτερη επεξεργασία ήχου και αυτό της καλύτερης μίξης.

 

TitanicΗ ταινία “Titanic” (1997) είναι μια ρομαντική ιστορία καταστροφής – μια ιστορία καταδικασμένης αγάπης, σκηνοθετημένη, γραμμένη και συγχρηματοδοτούμενη από τον James Cameron. Πρωταγωνιστούν ο Leonardo DiCaprio και η Kate Winslet, δύο επιβάτες από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις που γνωρίζονται και ερωτεύονται πάνω στο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο της τότε εποχής, τον Τιτανικό, στο παρθενικό του και μοιραίο ταξίδι που οδήγησε στο πολύνεκρο ναυάγιο. Το soundtrack γράφτηκε από τον James Horner και για τα φωνητικά που ακούγονται κατά τη διάρκεια του έργου διάλεξε την τραγουδίστρια Sissel Kyrkjebø ανάμεσα από άλλες 30 που δοκίμασε! Για το πολύ γνωστό πια και σήμα κατατεθέν της ταινίας, “My Heart Will Go On”,  η Céline Dion δέχτηκε να ηχογραφήσει ένα ντέμο για τον Horner μετά από παρότρυνση και του συζύγου της, και ο Horner περίμενε να βρει τον Cameron σε καλή διάθεση για να του το βάλει να το ακούσει, αφού ο Cameron δεν ήθελε άλλα τραγουδιστικά μέρη στη μουσική του Τιτανικού. Όταν άκουσε το ντέμο μερικές φορές δέχτηκε τελικά να το συμπεριλάβει, με αρκετές αναστολές όμως, καθώς φοβόταν μη χαρακτηριστεί ότι το κάνει για εμπορικούς σκοπούς στο τέλος της ταινίας.

 

Φτάνοντας στο 2000 πρέπει να σταθούμε στοRequiem for a Dream, την κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του 1978 από τον Hubert Selby, Jr., σε σκηνοθεσία Darren Aronofsky και με πρωταγωνιστές τους Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly και Marlon Wayans. Η ταινία καταγράφει διάφορες μορφές εξάρτησης, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον εγκλεισμό σε ένα φανταστικό κόσμο αυταπάτης και αυτοκαταστροφικής απόγνωσης και τελικά στον αφανισμό τους στον πραγματικό κόσμο. Το εξαιρετικό soundtrack το συνέθεσε ο Clint Mansell με τα ακουστικά έγχορδα να τα αναλαμβάνει το σύνολο Kronos Quartet. Είναι αξιοθαύμαστο το πώς χρησιμοποιούνται τα έγχορδα ώστε να παράγουν έναν κρύο και “άβολο” ήχο που ταιριάζει στο θέμα και την σκηνοθεσία της ταινίας. Την ενορχήστρωση του κουαρτέτου ανέλαβε ο βραβευμένος με Pulitzer συνθέτης, David Lang. Το soundtrack του Requiem for a dream κατάφερε να χαίρει μεγάλης αποδοχής από το κοινό και να χρησιμοποιείται σε διαφορετικές μορφές του σε trailers ταινιών όπως “The Da Vinci Code”, “Sunshine”, “Lost”, “I Am Legend”, “Babylon A.D.”, και “Zathura”. Μια έκδοσή του δε, επανενορχηστρώθηκε για να παίξει στο trailer της ταινίας “The Lord of the Rings: The Two Towers”.

 

GladiatorΤοGladiator είναι ένα επικό ιστορικό δράμα παραγωγής 2000 σκηνοθετημένο από τον Ridley Scott και με πρωταγωνιστές τους: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Ralf Möller, Oliver Reed, Djimon Hounsou, Derek Jacobi, John Shrapnel και Richard Harris. Τη βραβευμένη με Oscar μουσική συνέθεσε ο Hans Zimmer και η Lisa Gerrard και την ορχήστρα διηύθυνε ο Gavin Greenaway. Ο Hans Zimmer σχεδίαζε στην αρχή να χρησιμοποιήσει την Ισραηλινή τραγουδίστρια Ofra Haza μετά τη δουλειά μαζί της για το “The Prince of Egypt”. Δυστυχώς όμως η Ofra απεβίωσε λίγο μετά τα 40 της τον Φεβρουάριο του 2000 και έτσι θεώρησε ότι η Lisa Gerrard θα είναι μια σωστή επιλογή για την αντικατάστασή της. Στις 27 Φεβρουαρίου 2001, ένα χρόνο μετά τη πρώτη κυκλοφορία του soundtrack, η εταιρεία Decca έβγαλε το “Gladiator: More Music From the Motion Picture” και αργότερα στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, ένα διπλό CD με τις 2 προηγούμενες κυκλοφορίες και επιπλέον κομμάτια. Τέλος, το 2003 ο τενόρος Luciano Pavarotti κυκλοφόρησε μια ηχογράφησή του σε ένα τραγούδι της ταινίας και είπε πως μετάνιωσε που αρνήθηκε μια πρόταση να συμμετέχει τότε στο soundtrack, το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα από τα πιο πετυχημένα και εμπορικά film scores που έχουν γραφτεί.

 

Μια σειρά 7 μυθιστορημάτων φαντασίας, 8 ταινιών (2001 – 2011), μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών, με 500 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κοντά στα 8 δις δολάρια εισπράξεις από τις ταινίες. Μια ιστορία που κατάφερε να κερδίσει μικρούς και μεγάλους, να δημιουργήσει έναν φαντασιακό κόσμο από την αρχή, με διαφορετικούς φυσικούς νόμους να τον διέπουν και με την ύπαρξη της μαγείας δοσμένης τόσο αρμονικά με το υπόλοιπο περιβάλλον που νομίζεις πως όντως είναι κάτι το πραγματικό και καθημερινό! Ο λόγος για το δημιούργημα της J. K. Rowling Harry Potter! Η σκηνοθεσία στα πρώτα 2 έγινε από τον Chris Colombus, στην 3η συνέχεια από τον Alfonso Cuaron, στην 4η από τον Mike Newell και στις υπόλοιπες από τον David Yates. Η ίδια λογική ακολουθήθηκε και στην σύνθεση της μουσικής για τις ταινίες, όπου στις πρώτες 3 την έγραψε ο διαχρονικός και mastermind των soundtracks, John Williams, στην 4η ο Patrick Doyle, στην 5η και 6η ο Nicholas Hooper και στην 7η και 8η ο Alexandre Desplat. Το εκπληκτικό main theme της ταινίας “Hedwig’s Theme” είναι του John Williams και ηχογραφήθηκε στα φημισμένα Air Lyndhurst και Abbey Road Studios στο Λονδίνο από την London Symphony Orchestra και με ενορχηστρωτή τον Conrad Pope. Οι Doyle, Hooper και Desplat, στις επόμενες ταινίες παρουσίασαν τις δικές τους μουσικές οπτικές γωνίες κρατώντας όμως κάποια από τα μέρη του John Williams. Το soundtrack ανακηρύχθηκε χρυσό στον Καναδά στις 14 Δεκεμβρίου 2001, πουλώντας 50.000 κομμάτια ενώ σκαρφάλωσε στη 2η θέση των κορυφαίων soundtracks στο Top Soundtracks Chart.

 

The Lord of the RingsΤοLord of the Rings (2001-2003) είναι μια τριλογία φαντασίας και δράσης βασισμένη στα ομώνυμα μυθιστορήματα του συγγραφέα J. R. R. Tolkien, που προσαρμόστηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Peter Jackson. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, φιλόδοξες και πιο πετυχημένες παραγωγές στα χρονικά, με συνολικό budget 281 εκατομμυρίων δολαρίων και 8 χρόνια γυρισμάτων συνολικά για τις τρεις ταινίες, στη Νέα Ζηλανδία. Επίσης κέρδισαν 17 Oscar από τα 30 στα οποία είχαν προταθεί, ενώ η τελευταία ταινία κέρδισε 11 Oscar σε ισάριθμες υποψηφιότητες!  Τη μουσική της τριλογίας συνέθεσε, ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο Howard Shore ο οποίος προσελήφθη τον Αύγουστο του 2000 και είδε τόσο γυρίσματα, όσο και σκηνές που είχαν γυριστεί για να εμπνευστεί για τη μουσική που θα έγραφε. Συμπεριέλαβε στη μουσική του πολλά μικρότερα μοτίβα για να παρουσιάσει και να περιγράψει τους ήρωες και τα μέρη που εμφανίζονται στο προσκήνιο και έτσι το κάθε πλάσμα και το κάθε μέρος στην ταινία συνοδεύονται από ένα μικρό μουσικό θέμα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Watford Town Hall και η μίξη στα Abbey Road Studios. Η μουσική κυρίως εκτελέστηκε από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, ενώ συμμετείχαν και πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως οι: Ben Del Maestro, Enya, Renée Fleming, James Galway, Annie Lennox και Emilíana Torrini. Ο Fran Walsh και η Philippa Boyens επίσης έγραψαν στίχους σε διάφορα τραγούδια των ταινιών τα οποία ο David Salo μετέφρασε στις γλώσσες του Tolkien!
Από την άλλη, οι τεχνικοί του ήχου πέρασαν μεγάλο μέρος κάθε χρονιάς προσπαθώντας να βρουν τους σωστούς ήχους και εφέ. Ήχοι ζώων, πλήθους και ανθρώπων μεμονωμένων χρησιμοποιήθηκαν ώστε να επενδυθεί ακουστικά με ρεαλιστικό τρόπο κάθε σκηνή των ταινιών. Ο ίδιος ο Fran Walsh συνέβαλε στην κραυγή των Nazgûl και ο David Farmer στα ουρλιαχτά των τερατόμορφων λύκων που κυνηγούσαν τους ήρωες. Επιπλέον οι τεχνικοί δούλεψαν μαζί με κατοίκους των τοπικών περιοχών που γίνονταν τα γυρίσματα, στη Νέα Ζηλανδία, για να πάρουν πολλούς από τους ήχους, ενώ ηχογράφησαν εγκαταλειμμένες στοές και τούνελ για να “πάρουν” τις αντηχήσεις από φυσικά μέρη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τον ήχο του πλήθους του στρατού των Uruk-hai που εμφανίζεται στην ταινία, τον έκαναν 20.000 νεοζηλανδοί οπαδοί του κρίκετ που παραβρίσκονταν στον αγώνα Νέα Ζηλανδία – Αγγλία στο Westpac Stadium!

(συνεχίζεται…)

Ας μιλήσουμε για… Soundtracks! (Ε’ μέρος)

Προηγούμενο άρθροΟ Σωκράτης Μάλαμας στο Άνοδος Live Stage
Επόμενο άρθροΣυναυλίες και εργαστήριο μουσικής από τον Τζιχάν Τούρκογλου