Αυτή την εβδομάδα το αφιέρωμα συνεχίζεται με τις ταινίες “The Little Mermaid”, “Beauty and the Beast”, “Lion King”, “Pocahontas” και “The Hunchback of Notre Dame”! Πέντε ταινίες που σηματοδότησαν μια νέα εποχή για την Disney, εντάσσοντας το musical, τις ethnic και world music ενορχηστρώσεις στον χώρο των κινουμένων σχεδίων, δημιουργώντας μια έντονη οπτικοακουστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους με κάθε είδους γούστου.

Στα βάθη των ωκεανών, μέσα στο απέραντο γαλάζιο και τη γλυκιά μονοτονία του βασιλείου του Τρίτωνα, μια little mermaidμικρή… μικρή γοργόνα που δεν είναι ικανοποιημένη από τη ζωή των γοργονών, αναζητάει την περιπέτεια και τον έρωτα στον κόσμο των ανθρώπων. Ο λόγος για το “The Little Mermaid”, μια τρυφερή ιστορία βασισμένη στο παραμύθι του Hans Christian Andersen, που θίγει το θέμα των σχέσεων ανάμεσα σε πρόσωπα φύσει και θέσει διαφορετικά που τα ενώνει όμως η αγάπη!

Τη βραβευμένη μουσική εδώ υπογράφουν ο “μεγάλος” Alan Menken και ο Howard Ashman, ο οποίος διετέλεσε και συμπαραγωγός. Η “Μικρή Γοργόνα” για πολλούς θεωρήθηκε ως το έργο που έφερε το Broadway στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, αφού η μουσική της ταινίας έχει τόσο ζωντανά τα ανάλογα στοιχεία και συνδυάζει το σύγχρονο με το κλασσικό, την πρόζα με τις χαρούμενες μελωδίες και την πολυφωνία! Το βασικό θέμα της ταινίας γράφτηκε από τον Alan Menken και την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Thomas Pasatieri, ενώ θεωρήθηκε τόσο πετυχημένη δουλειά που βραβεύτηκε με το Βραβείο Ακαδημίας και το βραβείο της Χρυσής Σφαίρας για το καλύτερο Original Score ταινίας. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1989 σε CD και κασέτα και το 1994 συμπεριελήφθη σε μια συλλογή τεσσάρων δίσκων με τίτλο “The Music Behind the Magic: The Musical Artistry of Alan Menken, Howard Ashman and Tim Rice”. Το 2006 κυκλοφόρησε μια ειδική συσκευασία 2 δίσκων όπου ο πρώτος δίσκος είναι ίδιος με την αρχική κυκλοφορία της ταινίας το 1989, με καλύτερο ήχο όμως λόγω του remaster που έχει γίνει, ενώ ο δεύτερος έχει υλικό της ταινίας ηχογραφημένο ξανά από σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν δώσει μια διαφορετική οπτική στα τραγούδια, όπως οι: Ashley Tisdale, Raven-Symoné, The Jonas Brothers και η Jessica Simpson.

Αξίζει τέλος να προσέξουμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες της μουσικής της ταινίας αυτής, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ όλα τα κομμάτια είναι σε Σολ μείζονα κλίμακα, το “Tour of the Kingdom” κάνει μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή μεταξύ Σολ και Μι μείζονας. Επίσης το γαλλικό κόρνο χρησιμοποιείται για να συμβολίσει τον Βασιλιά Τρίτωνα (ως ένα χάλκινο πνευστό με σκληρό και επιβλητικό ήχο), ενώ για τον Πρίγκιπα Έρικ χρησιμοποιείται ο πιο απαλός και καρτερικός ήχος του όμποε! Η χρήση χάλκινων πνευστών συμβολίζει την διαβολική Ούρσουλα, ενώ το απαλό ξυλόπνευστο φλάουτο περιγράφει την νέα, εύθραυστη και παιχνιδιάρα Άριελ! Η μίξη κλασσικών και νεωτερικών στοιχείων δεν έχει σταματήσει στον τρόπο προσέγγισης των συνθέσεων αλλά εισβάλλει και στην ενορχήστρωση, με τα electric pianos και τα synthesizers να δημιουργούν ευχάριστα μοτίβα φρέσκιας πνοής στη συνολική εικόνα.

beauty and the beastΕπιβλητικός, μαγικός, εφιαλτικός αλλά και ονειρικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο Alan Menken στο αριστούργημα της σύνθεσης της μουσικής για το θρυλικό “Beauty and the Beast”. Συνθέσεις και ηχοχρώματα που μπορούν να προκαλέσουν τόσο έντονα συναισθήματα, από τη μαγεία της ψευδαίσθησης ότι βρίσκεσαι μέσα στο παραμύθι, μέχρι την αγωνία και τη βαθιά συγκίνηση που μπορούν να προκαλέσουν οι μαγικά σχεδιασμένες σκηνές. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα συνολικής αψεγάδιαστης δημιουργίας της παλιάς καλής Disney εποχής, με την εικόνα και τη μουσική να δένουν αρμονικά σε ένα κρεσέντο χρωμάτων, νοτών και συναισθημάτων. Η ιστορία τόσο απλή αλλά και τόσο πολύπλοκη… Η Αγάπη. Η απόλυτη Αγάπη που μπορεί να μεταμορφώσει ή να καταδικάσει, να δώσει ζωή και δύναμη αλλαγής στα όντα. Η ιστορία ενός όμορφου, αλλά κακού και εγωιστή πρίγκιπα που μια μάγισσα τον τιμωρεί μεταμορφώνοντάς τον σε τέρας, μέχρι να βρεθεί μια γυναίκα να τον αγαπήσει πραγματικά… Μέχρι να υποτάξει τον κακό χαρακτήρα του και να μάθει να αγαπάει κρίνοντας από την ψυχή… Το μαγεμένο κάστρο, οι μακράν απολαυστικές ερμηνείες και οι μοναδικά δημιουργημένη μουσική το μετατρέπουν σε ένα τόσο τρυφερό παραμύθι περιπέτειας, έρωτα αλλά και μίσους.

Το μαγικό σε αυτή τη μουσική είναι ότι όσο εύκολα μπορεί να είναι απαλή και μελωδική, να εκφράζει τη φύση και τον έρωτα, άλλο τόσο εύκολα μπορεί το επόμενο λεπτό να σκοτεινιάσει, να γίνει βαριά, γρήγορη, επιβλητική, αμείλικτη κι όμως τόσο σωστά δομημένη στις μεταβάσεις της, που δεν ξενίζει τον ακροατή! Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι κέρδισε Βραβείο Ακαδημίας, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Grammy για την καλύτερη ορχηστρική σύνθεση που έχει γραφτεί για κινούμενα σχέδια και τηλεόραση. Το 2001 το soundtrack επανακυκλοφόρησε σε μια ειδική έκδοση για να συνοδεύσει την IMAX έκδοση της ταινίας και τον Οκτώβριο του 2010 σε μια “Diamond Edition” για την Blu-ray και DVD κυκλοφορία.

Πρόκειται για έναν πραγματικά συναρπαστικό δίσκο με αρκετά κομμάτια να ξεχωρίζουν, όπως τα: “Prologue”, “Be our Guest”, “Something There”, “Tale as Old as Times”, “West Wing”, “Battle on the Tower” και “Transformation” και με διεθνούς φήμης κλασικές και pop φωνές όπως: Angela Lansbury, Celine Dion, Peabo Bryson και Jordin Sparks.

Αμέσως μετά, το 1994, έρχεται το “The Lion King” ένα εξίσου μεγάλο δημιούργημα της Disney και από τις ταινίες the lion kingμε την πιο ενδιαφέρουσα μουσική, καθώς έχει αρκετά εκτεταμένο το ethnic στοιχείο και τις συνθέσεις του διαχρονικού… Elton John! Ένα επικό μουσικό δράμα που δείχνει τον κύκλο της ζωής στη φύση… Τη ζωή και τις περιπέτειες του Σίμπα, ενός μικρού λιονταριού που μεγαλώνοντας με εντελώς διαφορετικά από αυτό ζώα ως εξόριστο στη ζούγκλα, επιστρέφει για να διεκδικήσει το θρόνο από τον σφετεριστή θείο του που έχει φέρει την παρακμή και την καταστροφή στο βασίλειο των ζώων. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία σκηνή, όπου ο Σίμπα μεγάλος πιά ανεβαίνει στον θρόνο και η φύση ανταποκρίνεται, ανθίζοντας και καρποφορώντας και η γέρικη μαϊμού – μάγος του βασιλείου σηκώνει στον αέρα και παρουσιάζει στα υπόλοιπα ζώα ένα νέο μικρό λιονταράκι που είναι ο γιός του, ο επόμενος βασιλιάς! Έτσι κλείνει με την ίδια αρχική σκηνή… με δύο γεννήσεις – και τον κύκλο της ζωής να ακολουθεί την ατέρμονη κίνησή του. Ένα moto perpetuo.

Ο στιχουργός Tim Rice προσεκλήθη για να γράψει τα τραγούδια και δέχτηκε με τον όρο να έχει έναν συνεργάτη. Ο Menken εκείνο τον καιρό δεν ήταν διαθέσιμος και έτσι οι παραγωγοί ενέκριναν την πρόταση του Rice να συνεργαστεί με τον Elton John, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του να γράψει εντελώς νέα pop μουσική που θα άρεσε στα παιδιά, ξεφεύγοντας σε ένα βαθμό από το έντονο κλασικό και ορχηστρικό στοιχείο. Στόχος του ήταν να γράψει χαρούμενη μουσική με επιρροές από την Αφρικανική ήπειρο, τόσο ρυθμολογικά όσο και μελωδικά, που να αρέσει και στα παιδιά και στους μεγαλύτερους. Ο Elton John και ο Tim Rice έγραψαν πέντε τραγούδια για την ταινία, τα: “Circle of Life”, “I Just Can’t Wait to Be King”, “Be Prepared”, “Hakuna Matata” και “Can You Feel the Love Tonight”. Οι IMAX και DVD κυκλοφορίες συμπεριλαμβάνουν και άλλο ένα τραγούδι, το “The Morning Report”, που βασίζεται σε ένα τραγούδι το οποίο είχε απορριφθεί στην εξέλιξη της μουσικής αλλά σταδιακά έμεινε στην live musical έκδοση του “The Lion King”. Το μουσικό θέμα γράφτηκε από άλλη μια μεγάλη μορφή των soundtrack, τον Hans Zimmer, ο οποίος προσελήφθη για τη δουλειά του σε δύο ταινίες που είχαν ως χώρο την Αφρική: “The Power of One” και “A World Apart”. Εισήγαγε στη μουσική της ταινίας τα παραδοσιακά αφρικανικά όργανα και τη χορωδία, τα οποία ενορχηστρώθηκαν από τον Lebo M. Το soundtrack κυκλοφόρησε στις 13 Ιουλίου του 1994, έχει γίνει 10 φορές πλατινένιο και ήταν το τέταρτο album της χρονιάς στη λίστα των 200 του Billboard.

pocahontas“Τα χρώματα του ανέμου” μας τραγουδάει με τη μελωδική φωνή της η ινδιάνα Pocahontas στην ταινία του 1995, σε ένα συγκινητικό τραγούδι – ύμνο στη φύση και τη διαφορετικότητα των πολιτισμών! Η συνολική μουσική επένδυση της 33ης ταινίας της Disney περιέχει τραγούδια που γράφτηκαν για αυτή από τους Alan Menken και Stephen Schwartz, υπό τη διεύθυνση του David Friedman και ερμηνεύτηκαν από τους: Judy Kuhn, Mel Gibson, Linda Hunt, Jim Cummings, David Ogden Stiers και άλλους, ενώ ξεχωριστές σολιστικές ερμηνείες είχαν οι: Jon Secada, Shanice και Vanessa Williams. Το βασικό μουσικό θέμα γράφτηκε από τον Alan Menken και κυκλοφόρησε στις 30 Μαΐου 1995 σε CD και κασέτα. Το πιο γνωστό τραγούδι είναι αυτό που περιέχει και το νόημα όλης της ταινίας, το “Colors of the wind” που σκαρφάλωσε στην 4η θέση των U.S. pop charts και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Vanessa Williams. Επίσης κέρδισε το Βραβείο Ακαδημίας για την καλύτερη μουσική musical ή κωμικής ταινίας, πουλώντας 2,3 εκατομμύρια δίσκους τους πρώτους μήνες του 1995!

Τέλος, μην ξεχνάμε την ιστορία ενός απομονωμένου νέου που έβλεπε τον κόσμο μέσα από το ψηλό καμπαναριό the hunchback of notre dameτης.. Παναγίας των Παρισίων! Το “The Hunchback of Notre Dame” είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ αλλά έχει αρκετές διαφορές από την αυθεντική ιστορία και διαδραματίζεται την εποχή της Βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΑ’. Είναι η ιστορία του δυνατού και καλόψυχου Κουασιμόδου που τον είχαν πάντα κλεισμένο στο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων σαν κάποιο φρικιό, λόγω της εμφάνισής του. Ο Κουασιμόδος κατεβαίνει για πρώτη φορά κάτω απ’ το καμπαναριό, την ημέρα που γίνεται το Πανηγύρι των Τρελών και βλέπει έναν κόσμο τον οποίο ονειρευόταν μια ζωή. Εκεί γνωρίζει την όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα η οποία τώρα έχει προκαλέσει την οργή του κακού δικαστή Φρόλο. Τώρα οι δυό τους και ο λοχαγός Φοίβος πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τον Φρόλο ο οποίος θέλει να ξεφορτωθεί τους τσιγγάνους μια και καλή.

Στη μουσική της ταινίας τραγουδούν οι: Paul Kandel, David Ogden Stiers, Tony Jay, Tom Hulce, Heidi Mollenhauer, Jason Alexander, Mary Wickes, και Mary Stout, ενώ ο συνήθης ύποπτος της Disney Alan Menken, μαζί με τον Stephen Schwartz υπογράφει τη μουσική και το εκπληκτικό theme της ταινίας. Το single “Someday” που κανονικά ερμηνεύτηκε από τους All-4-One στην κυκλοφορία στις Η.Π.Α., επανεκτελέστηκε από το βρετανικό R&B γυναικείο συγκρότημα Eternal για την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Luis Miguel ηχογράφησε την ισπανική του έκδοση σαν “Sueña”, που έγινε μεγάλη επιτυχία τη Λατινική Αμερική. Το album κυκλοφόρησε τον Μάιο του1996 από τη Walt Disney Records και σκαρφάλωσε στο νούμερο 11 του Billboard 200!

Μουσικές γεμάτες φαντασία, γεμάτες συναίσθημα και ενέργεια. Δημιουργίες που ξεφεύγουν από τον χρόνο και μένουν ως σύμβολα μιας εποχής – γενιών που μεγάλωσαν ακούγοντάς τα. Πολλά επίπεδα σκηνοθεσίας, ενορχήστρωσης και ισχυρών δεσμών των στοιχείων της Τέχνης. Όταν οι νότες αγκαλιάζουν τα υψηλά, διαχρονικά νοήματα, όταν το σκίτσο, η φαντασία και το σενάριο συναντούν την Μουσική και όλα μαζί πετούν προς τη διαχρονικότητα, τότε είναι Disney.

(συνεχίζεται…)

Ας μιλήσουμε για… Soundtracks! (Γ’ μέρος)

 

Προηγούμενο άρθροThe “Monuments Men” are coming…
Επόμενο άρθρο“Βάκχες”- Τελευταίες παραστάσεις στο Ηρώδειο