Η Παρουσίαση «Αρχιτεκτονική + Χορός» θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου, στις 18:15, στο αίθριο Αβέρωφ της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, Πατησίων 42. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο μας παρουσιάζει η αρχιτέκτων και χορογράφος Σοφία Κονδυλιά και το εργαστήρι «Αρχιτεκτονική + Xορός». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 μέρη: 7 σόλο έργα, με συντελεστές τους: Η. Καουκάκη, Ε. Καμπούρη, Σ. Μπενέτας, Κ. Καρμίρη, Ε. Χολή, Μ. Σολωμονίδου και Χ. Καραμποίκη, τη διάλεξη- παρουσίαση “Human Constructions” της συντονίστριας, Σοφίας Κονδυλιά, καθώς και την παρουσίαση της συνθετικής πορείας των παραπάνω έργων σε μία σχετική συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για τη Σοφία Κονδυλιά

Η Σοφία Κονδυλιά είναι αρχιτέκτων, χορεύτρια και χορογράφος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα το 2012 από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ και το 2014 από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ραλλού Μάνου». Έκτοτε, εργάζεται ως ανεξάρτητη χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού.

Αρχιτεκτονική + Χορός-Σοφία Κονδυλιά
Η αρχιτέκτων, χορεύτρια και χορογράφος, Σοφία Κονδυλιά

Παρουσίασε την πρώτη της χορογραφική δουλειά «Μεταξύ Μου| Between Me» τον Ιούνιο 2015 στο Χώρο Τέχνης «14η Μέρα» και κάποια in progress αποσπάσματα του ίδιου έργου στα φεστιβάλ Athens Video Dance festival 2015 – ΑΣΚΤ και SCALE 1:100 festival – Σύγχρονο θέατρο. Από το 2010 οδηγεί το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική + Χορός», διερευνώντας αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ των δύο τεχνών ως προς τη συνθετική διεργασία τους. Το έτος 2016 κωδικοποίησε τα θεωρητικά της συμπεράσματα μέσα στο εργαστήρι χορογραφίας «Αρχιτεκτονική + Χορός» παρουσιάζοντας τα βιωματικά και εφαρμόζοντάς τα μέσα σε δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών. Το ίδιο έτος δημιούργησε την παραστατική διάλεξη “Human Constructions”, που σκιαγραφεί τα βασικά σημεία της έρευνας και έχει θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία. Το έργο, μαζί με τα αποτελέσματα του 2ου εργαστηρίου, έκαναν πρεμιέρα το Μάιο του 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρομάντσο στην Αθήνα. Έκτοτε, το έργο “Human Constructions” έχει παρουσιαστεί αυτόνομα στα: 15ο φεστιβάλ ΣΕΧ Αθήνα – ΙΜΚ, 2ο Inport festival – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 15ο φεστιβάλ ΣΕΧ Θεσ/νίκη – Δημ. Θέατρο Καλαμαριάς, Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016 – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Dance Waves festival 2016 – Λευκωσία, Κύπρος και μαζί με το εργαστήρι στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ – Αίθριο Αβέρωφ. Το 2016 – 2017 επιλέχθηκε να συμμετάσχει ως νέα δημιουργός στη διεθνή πλατφόρμα Munich Biennale of New Music Theater 2018 / international platforms, με θέμα «Private Μatter». Το πρόγραμμα είναι μία σύμπραξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με την Μπιενάλε του Μόναχο 2018. Από το 2012 είναι μόνιμο μέλος του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος «Σκυτάλη», με θέμα την εισαγωγή του χορού στη δημόσια εκπαίδευση. Με την ομάδα της Σκυτάλης έχει χορέψει και διδάξει στο 20ο διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2014), στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (2014), στο Κέντρο Χορού Duncan (2012-2015), στο θέατρο Αργώ (2016) και σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας (2012-2017). Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό από το 2012 και χορογραφία από το 2015. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (ΣΕΧ).

Συνέντευξη: https://www.artic.grsofia-kondulia-sunenteuxi/40897/

Αρχιτεκτονική + Χορός- 2ος κύκλος του εργαστηρίου
Φωτογραφία από το δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου του ερευνητικού προγράμματος Αρχιτεκτονική + Χορός
Η παρουσίαση – Ερευνητικό Πρόγραμμα του Αρχιτεκτονική + Χορός

Στόχος της εκδήλωσης «Αρχιτεκτονική + Χορός», σύμφωνα με τη Σοφία Κονδυλιά και τους συντελεστές, είναι να ανοίξει ένας συνθετικός διάλογος ανάμεσα στις δύο τέχνες. Η ίδια η Σοφία Κονδυλιά, ως αρχιτέκτων και χορογράφος, ασχολείται συστηματικά με την έρευνα των κοινών στοιχείων στη συνθετική διεργασία αρχιτεκτονικής και χορού.  Άλλωστε, οι δυο τέχνες διατηρούν την κοινή αντίληψη της δημιουργίας χώρου μέσα από την κίνηση των σωμάτων. Αυτό ακριβώς μελετά η Σοφία Κονδυλιά ήδη από την προπτυχιακή της διάλεξη μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, το θεωρητικό μέρος της έρευνας της αναπτύχθηκε ακαδημαϊκά στην προπτυχιακή της διάλεξη «Αρχιτεκτονική + Χορός: θεωρία, σύνθεση, άσκηση», 2011, επιβλέπουσα κ. Χ. Καλαϊτζίδου, Τομέας IΙΙ. Η πρώτη εφαρμογή των συνθετικών συμπερασμάτων της υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας: «Κρατική σχολή χορού και ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου στο Μοσχάτο», 2012, επιβλέποντες: κ. Τ. Παπαϊωάννου, κ. Σ. Κιρπότιν, κ. Π. Βασιλάτος, Τομέας Ι. Κατόπιν (2015-2017), η έρευνα της περνά σε βιωματικό επίπεδο με στόχο να ανατροφοδοτηθεί και να εξελιχθεί μέσα από την χορογραφική πράξη.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επτά σόλο χορογραφίες νέων δημιουργών, οι οποίοι συμμετείχαν στο 2ο κύκλο του εργαστηρίου “Αρχιτεκτονική + Χορός”, το οποίο διεξήχθη από τη χορογράφο τους μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016 στον Πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Χορεύουν- χορογραφούν τα έργα τους οι: Η.Καουκάκη, Ε.Καμπούρη, Σ.Μπενέτας, Κ.Καρμίρη, Ε.Χολή, Μ.Σολωμονίδου, Χ.Καραμποίκη (Καλλιτεχνική επιμέλεια εργαστηρίου: Σοφία Κονδυλιά, Συνολική διάρκεια: 40’)

Δεύτερο μέρος: η παράσταση- διάλεξη της Σοφίας Κονδυλιά: “Human Constructions”. Εδώ  θα παρουσιαστούν τα καίρια σημεία της έρευνας, η οποία αναφέρθηκε, με τρόπο άμεσο και διαδραστικό και έχει θέμα την καλλιτεχνική δημιουργία, ειδομένη ως πρωταρχική σωματική διεργασία. Το έργο συνδυάζει λόγο και κίνηση σε όλη του τη διάρκεια ακολουθώντας μια πρωτότυπη φόρμα παραστατικής διάλεξης. Το κοινό εμπλέκεται στην εξέλιξη του έργου και καλείται το ίδιο να βιώσει θέματα όπως η αντίληψη, η κατάληψη και η σύνθεση χώρου. (Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία | Κείμενο: Σοφία Κονδυλιά, Σύμβουλος χορογραφίας: Αγγελική Στελλάτου, Επιμέλεια λόγου: Κατερίνα Κυβετού, Σχεδιασμός σκηνικού: PV, Φωτισμοί, Γραφιστικά: Σοφία Κονδυλιά, Φωτογραφίες: PV, Μαριάνα Μπολάνο, Μάνος Γαρυφάλλου, Διάρκεια: 40’)

Αρχιτεκτονική + Χορός- Human Constructions
Φωτογραφία από προηγούμενη παρουσίαση του “Human Constructions”

Τέλος θα ακολουθήσει ανάλυση και συζήτηση της συνθετικής πορείας των παρουσιάσεων και της έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση θα αποδοθεί στην αλληλεπίδραση με το κοινό.

Η παρουσίαση «Αρχιτεκτονική + Χορός» εντάσσεται στο πλαίσιο του διατομεακού συνθετικού μαθήματος του 7ου – 8ου εξαμήνου της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, με θέμα «Σχολή Χορού στο Γκάζι» με υπεύθυνη μαθήματος την κ. Σοφία Τσιράκη. Μετά από παραστάσεις σε Αθήνα (Πολιτιστικό Κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), Λαύριο (Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου), Θεσσαλονίκη (Δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη) και Κύπρο (Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία), η  παρουσίαση «Αρχιτεκτονική + Χορός» θα πραγματοποιηθεί για μια τελευταία φορά στο Αίθριο Αβέρωφ της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Πρόκειται για μια παρουσίαση την οποία δεν πρέπει να χάσει κανείς. Τόσο οι λάτρεις των τεχνών, όσο και οι σπουδαστές αρχιτεκτονικής και χορού αξίζει να παραβρεθούν σε αυτό το διαδραστικό γεγονός και να διερευνήσουν οι ίδιοι αυτά τα σημεία τομής των δυο τεχνών τα οποία θα μας παρουσιάσει η Αρχιτέκτων και χορογράφος Σοφία Κονδυλιά και το εργαστήρι «Αρχιτεκτονική + Χορός» με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο.

Κριτική: http://egomiocyprus.blogspot.gr/2016/11/human-reconstructions.html

trailer από τις συναντήσεις 2ου κύκλου: https://vimeo.com/158987711

teaser 4 έργων:
“Haud Ignota Loquor” | Σ. Μπενέτας https://vimeo.com/169861710
“Ο Φόβος της σύνδεσης” | Χ. Καραμποίκη https://vimeo.com/169721264
“Προσωπικοί μικρόκοσμοι” | Ε. Χολή https://vimeo.com/170251509
“Cross the Line”| Μ. Σολωμονίδου https://vimeo.com/170235095

 

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφόρησε: Μάρθα, Μάρθα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα Προβολών για τον Κινηματογράφο Άστορ