Παρουσίαση του λευκώματος «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη

Παρουσίαση του λευκώματος «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη

Παρουσίαση του λευκώματος «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη
Παρουσίαση του λευκώματος «Αρχιπέλαγος» του Στράτου Καλαφάτη από τις εκδόσεις Άγρα στη The Bernier-Eliades Gallery

Οι Εκδόσεις Άγρα και η The Bernier-Eliades Gallery σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου φωτογραφικού λευκώματος του Στράτου Καλαφάτη, «Αρχιπέλαγος» (Δίγλωσση έκδοση) στη γκαλερί Bernier / Eliades, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.30. Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο ίδιος ο φωτογράφος και ο εκδότης της «Άγρας» Σταύρος Πετσόπουλος.

Αρχιπέλαγος

« Ξεκίνησα το ταξίδι του Αρχιπελάγους, από τη γενέτειρά μου, ένα απόγευμα, αρχές του καλοκαιριού. Η Καβάλα, το βορειότερο λιμάνι του Αιγαίου, ήταν η ιδανική αφετηρία, μα πρωτίστως, η πόλη όπου μεγάλωσα και έμαθα τη θάλασσα. Το πλοίο ήταν οικείο από τα ταξίδια της νιότης, ανάγλυφο από τα στρώματα αλμύρας και λαδομπογιάς. Αφήσαμε τη στεριά. Μαύρος καπνός απλώθηκε στον ορίζοντα, μέχρι που χάθηκε στη νύχτα. Παρέμεινα στο κατάστρωμα, παρατηρώντας τις γραμμές, τους αφρούς της μηχανής και τα μακρινά φώτα, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης της μνήμης. Φτάσαμε στη Λήμνο.

Τα κόκκινα φώτα της προβλήτας και ο θόρυβος του καταπέλτη, ήταν οι πρώτες φωτογραφίες του Αρχιπελάγους. Ακολούθησαν πολλές ακόμη, στις είκοσι μέρες αυτής της μικρής Οδύσσειας. Σήμερα δέκα χρόνια μετά, με την ευκαιρία αυτής της έκδοσης, επέστρεψα στο Αιγαίο για να φωτογραφήσω ξανά. Ένα νέο ταξίδι ,απαράλλαχτο κι όμως τόσο διαφορετικό, ολοκλήρωσε την ιστορία του. Η καμένη λέμβος και η μοναχική σημαία αποτελούν τις τελευταίες χειρονομίες μιας επικαιρότητας που θα χαθεί κι αυτή στα βάθη του χρόνου. » – ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Στράτος Καλαφάτης

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Αρχέτυπες εικόνες» (1999), «Ομόνοια» 2000 – «Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας» (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), «Ημερολόγιο» 1998 -2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004), «Άθως – Τα χρώματα της πίστης» (με εισαγωγή του Νίκου Γ. Ξυδάκη – 2014) . Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: 10η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία / Backlight Τριεννάλε, Τάμπερε, Φινλανδία / EU Japan, Σάγκα και Φουκουσίμα, Ιαπωνία / PhotoEspaña Μαδρίτη, Ισπανία / Bozar Expo, Βρυξέλλες / Φεστιβάλ Νίκαιας, Γαλλία / Φεστιβάλ Ρώμης, Ιταλία / Ημερολόγιο 1998-2002, Βηρυτός, Λίβανος. Εκπροσωπείται από την γκαλερί Bernier/Eliades.

Πληροφορίες για την παρουσίαση:

  • Τοποθεσία: The Bernier-Eliades Gallery
  • Διεύθυνση: Επταχάλκου 11, Θησείο
  • Ημερομηνία και Ώρα: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.30
  • facebook
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply