Το πιο επίκαιρο από ποτέ έργο του Ισπανού συγγραφέα Felix Estaire, ΜπΑΤσος, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, στο Vault Theatre Plus, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει πιστά την κοινωνία της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, ενώ μέσα από την προσωπική σχέση δυο ανθρώπων και των ηθικών τους αξιών που συγκρούονται, αναδύονται ζητήματα πιο βαθιά όπως η ιδέα της δημοκρατίας, της ελευθερίας του ανθρώπου να γίνεται εκφραστής της ιδεολογίας του, τη στιγμή που η χειραγώγηση μέσω του εκφοβισμού αποτελεί ένα σύστημα ελέγχου της μάζας που υφίσταται όσο και η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Η Άρτεμις Ορφανίδου, μια ταλαντούχα ηθοποιός της νέας γενιάς, πρωταγωνιστεί στο έργο, στο πλάι του Μπάμπη Χατζηδάκη. Εμείς, με αφορμή αυτό το πολιτικό έργο που αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ για την υφιστάμενη πραγματικότητα των ημερών μας, μιλήσαμε μαζί της τόσο για το σημαντικό αυτό έργο το οποίο παρουσιάζεται φέτος στο Vault, όσο και για τα στοιχεία που την οδήγησαν σε αυτή την παράσταση, για τη συνεργασία της με τον συμπρωταγωνιστή της και την σκηνοθέτη της, ενώ μοιράστηκε μαζί μας τη δική της οπτική σχετικά με την θεματική του κειμένου.

Μάνια: – Η παράσταση MπΑΤσος ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή για πρώτη φορά φέτος, σε μια εποχή για την Ελλάδα με έντονο πολιτικό σκηνικό. Μίλησέ μας λίγο για το έργο του Felix Estaire.

Άρτεμις Ορφανίδου: – Ο ‘ΜπΑΤσος’ είναι ένα έργο γραμμένο για τις μέρες που διανύουμε. Η τυφλή υπακοή στην εξουσία, η επιβολή του συστήματος με τη βία και η αδικία που δεχόμαστε από αυτό είναι το περιβάλλον που ζούμε. Ο Felix Estaire αυτό καταγγέλλει και μας προτρέπει να αντιδράσουμε.

Μάνια: – Ποιες ήταν οι σκέψεις σου μετά την πρώτη επαφή με το κείμενο και τι σε τράβηξε στο να συμμετάσχεις σ’ αυτή την παράσταση;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ και πολύ. Όταν πήρα το κείμενο στα χέρια μου το ρούφηξα αμέσως. Είχα λοιπόν μπροστά μου ένα έργο δυνατό, με εικόνες και ερωτήματα που βασανίζουν εμένα καθώς και τους γύρω μου καθημερινά. Καταστάσεις που ζω και με πνίγουν, που αγωνίζομαι να ξεφύγω από αυτές. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να ‘μιλήσεις’ για έννοιες με τις οποίες ταυτίζεσαι τόσο ιδεολογικά, δεν έχεις παρά να αρπάξεις την ευκαιρία και να το κάνεις πράξη. Επιπλέον, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου καθώς και με έναν θαυμάσιο ηθοποιό, το Μπάμπη Χατζηδάκη.

Άρτεμις Ορφανίδου
Η Άρτεμις Ορφανίδου μιλά στο Artic.gr για το έργο ΜπΑΤσος, που παρουσιάζεται στο Vault Theatre

Μάνια: – Το έργο πραγματεύεται μεταξύ άλλων την προσωπική σχέση πατέρα – κόρης που υπηρετούν ενδεχομένως διαφορετικές αξίες και κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι ο ένας με τον άλλον. Έχουμε από τη μια έναν οικογενειακό δεσμό κι από την άλλη το καθήκον και των δυο απέναντι στα πιστεύω τους. Υπερισχύει ποτέ κάποια από τις δυο σχέσεις;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Οικογενειακοί δεσμοί υπάρχουν γιατί τους ορίζει η φύση. Για να διατηρηθούν γεροί και δυνατοί πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια. Η οικογένεια δείχνει τους δρόμους στο άτομο, δεν μπορεί όμως να το καθοδηγεί στο διηνεκές. Το άτομο για να ολοκληρωθεί οφείλει να κατακτήσει κάποια εφόδια- γνώσεις, για να μπορεί να αποφασίζει μόνο του. Στο δικό μας έργο υπάρχει ρήξη. Η οικογενειακή αγάπη μεταξύ γονιού και παιδιού δεν καταφέρνει να υπερισχύσει της αίσθησης του δικαίου.

Μάνια: – Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για τον χαρακτήρα που υποδύεσαι;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Η ηρωίδα που υποδύομαι είναι μια νεαρή φοιτήτρια που έχει μεγαλώσει μονάχα με τον πατέρα της, τον αστυνομικό της ιστορίας μας. Έχοντας καταφέρει να δομήσει μία γερή προσωπικότητα -χάρη στην προτροπή του πατέρα φυσικά- και προσπαθώντας να εξερευνήσει τον κόσμο και την κοινωνίας γύρω της, επαναστατεί και τελικά αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας της όχι μόνο δεν είναι αψεγάδιαστος αλλά αντιπροσωπεύει το σύστημα που την συνθλίβει.

Μάνια: – Ποια είναι η σχέση που θα δούμε στην παράσταση της κοπέλας αυτής με το πολιτικό σύστημα και ειδικότερα με τον πατέρα της που είναι κομμάτι αυτού; Υπάρχει κάποιο “πίσω κείμενο” στη σχέση των δυο;

Άρτεμις Ορφανίδου :- Η ηρωίδα μου ανακαλύπτει την ισότητα και τη δικαιοσύνη και τις διεκδικεί. Είναι ένα φρέσκο και ορμητικό κορίτσι, αυτό πρέπει να κάνει. Ανακαλύπτοντας τη ζωή, μοιραία αντιλαμβάνεται το ρόλο του πατέρα της στο σύστημα και πληγώνεται γι’  αυτό. Θα επιμείνει όμως στα πιστεύω της με όποιο κόστος.

Μάνια: – Τι αποκόμισες και κατά πόσο σε βοήθησε στο να προσέγγισεις κατάλληλα τον ρόλο σου η σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Η συνεργασία μου με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου ήταν εξαιρετική. Με βοήθησε να δοκιμάσω και να πειραματιστώ, στηρίζοντάς με απόλυτα. Η Κατερίνα δουλεύει πολύ μεθοδικά και καταφέρνει να καθοδηγήσει αβίαστα τον ηθοποιό της στο μονοπάτι που πρέπει. Η συγκέντρωση και η προσήλωση σε ένα καθαρό στόχο είναι ένα μεγάλο μάθημα που κέρδισα μέσα από τη συνεργασία μου μαζί της.

"Μπάτσος" - Σκηνή από την παράσταση
“ΜπΑΤσος” του Félix Estaire σε πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση

Μάνια: – Πώς είναι η συνεργασία σου με τον συμπρωταγωνιστή σου Μπάμπη Χατζηδάκη; Θεωρείς ότι υπάρχει υποκριτική χημεία μεταξύ σας;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Έχω μόνο καλά λόγια να πω. Η εμπειρία του και ο τρόπος προσέγγισης του κειμένου είναι μια αξιόλογη μελέτη για τον ηθοποιό. Όσο για τη χημεία, πρέπει να πω ότι δεν πιστεύω στο τυχαίο ούτε στις φόρμουλες. Οφείλεις να κοπιάσεις για να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης στη σκηνή. Υπάρχουμε και επικοινωνούμε στη σκηνή γιατί θελήσαμε να δουλέψουμε. Έχουμε βάλει όλοι τα δυνατά μας στην παράσταση αυτή.

Μάνια: – Πιστεύεις ότι το σύστημα στο οποίο υπάρχουμε και κινεί τα νήματα της κοινωνίας μας, “εκπαιδεύει” υποσυνείδητα τον άνθρωπο στο να ασκεί βία;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Δεν θα έλεγα ότι εκπαιδευόμαστε για να ασκήσουμε βία. Οι σχέσεις όμως ορίζονται όταν υπάρχει αντίδραση στη δράση, και όπως η ηρωίδα μου ανακαλύπτει: ‘Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει αγώνας αν δεν επιτεθείς στη βία με βία’.

Μάνια: – Θεωρείς ότι μπορούμε να ξεφύγουμε ποτέ από αυτό τον φαύλο κύκλο της βίας; Υπάρχει στην πραγματικότητα ελευθερία να αποφασίσουμε ή η χειραγώγηση γενεών αποτελεί ένα γεγονός αναπόφευκτο;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη. Παλεύουμε τώρα για να καρπωθούμε τα οφέλη του αγώνα μας κάποια στιγμή. Με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε.

Μάνια: – Τι έπεται για σένα της εν λόγω παράστασης; Υπάρχουν επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Άρτεμις Ορφανίδου: – Τώρα ξεκινάμε με το ‘ΜπΑΤσο’. Απολαμβάνω αυτό το ταξίδι, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζω για αργότερα.

ΜπΑΤσος | Trailer
Λίγα λόγια για το έργο ΜπΑΤσος

Το έργο του Ισπανού Félix Estaire, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας και των οδυνηρών συνεπειών της μέσα από τη σύγκρουση ενός πατέρα, αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στη διαδήλωση με την κόρη του. Πώς θα αντιδράσει; Τι θα ακολουθήσει; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της στιγμής στις ζωές και των δύο και ποιες θεωρίες της ζωής του θα ανατραπούν;

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κείμενο, βαθιά πολιτικό που με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο και σύγχρονη θεατρική γλώσσα, θίγει ζητήματα και έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο φόβος, η χειραγώγηση μέσω του εκφοβισμού, η ελεύθερη έκφραση αλλά και η σημασία του καθήκοντος ιδωμένη από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές.

Το έργο του Félix Estaire θίγει το ίδιο το σύστημα, που επιθυμεί να φιμώνει κάθε αντίδραση, που εκπαιδεύει ανθρώπους να ασκούν βία σε άλλους ανθρώπους. Η βία προκαλεί βία. Και δεν έχει τέλος αυτό. Κατά τη διάρκειά του, το έργο μας προειδοποιεί για το καλά στημένο παιχνίδι του συστήματος αλλά στο τέλος του μας επισημαίνει πως ο ρόλος του ατόμου, μέσα σε αυτό, είναι καθαρά δική του υπόθεση και αναμφισβήτητα δική του ευθύνη.

«Η τυφλή υπακοή σε διαταγές δεν ελαφραίνει τον άνθρωπο
από το ηθικό βάρος των πράξεών του ούτε απαλείφει την ευθύνη του»

Πληροφορίες παράστασης ΜπΑΤσος

Συντελεστές

  • Συγγραφέας: Félix Estaire
  • Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδούλου
  • Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
  • Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου
  • Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη
  • Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
  • Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
  • Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
  • Video Art: gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Παϊτάρης
  • Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη
  • Συμπαραγωγή: KP Theatre Group και VAULT
  • Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
  • Παραστάσεις: 21 Οκτωβρίου – 7 Ιανουαρίου 2016
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
  • Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ, Μειωμένο: 8,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 5,00 ευρώ
  • Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες θεάτρου

  • Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Διεύθυνση: Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός, Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00)
  • Email, Facebook

Χορηγός επικοινωνίας

logo artic.gr

 

Προηγούμενο άρθροΚ. Τσόκλης : 85 χρόνια ζωής και δημιουργίας
Επόμενο άρθροΘωμάς Ιωάννου: Πολυεστιακό βλέμμα