Στο πλαίσιο του προγράμματος “Artecitya” διοργανώνεται το διεθνές συνέδριο: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Το συνέδριο θα λάβει μέρος στην πόλη της Θεσσαλονίκης το διήμερο 31 Μαρτίου-1 Απριλίου. Ένα συνέδριο που θα αναδείξει την αλληλεξάρτηση εργασίας-τέχνης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Artecitya – TIF – Helexpo στη Θεσσαλονίκη, Museum der Kulturen στη Βασιλεία και Artecitya – KUNSTrePUBLIK στο Βερολίνο. Στις 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ένα προπαρασκευαστικό εργαστήριο, με εισηγητή τον βασικό επιστημονικό σύμβουλο του συνεδρίου, Δρ. Σωτήρη Μπαχτσετζή. Στόχος του εργαστηρίου αυτού ήταν να εισάγει το κοινό στις βασικές ιδέες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Ωστόσο, στις 18-22 Μαρτίου θα λάβει μέρος και το Εργαστήριο Media Lab: “It’s all about the invention of media!” (Φόρμα συμμετοχής θα βρείτε παρακάτω).

Artecitya: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή, Θεσσαλονίκη
Συνέδριο Artecitya: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή στη Θεσσαλονίκη (31 Μαρτίου-1 Απριλίου)
Artecitya: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει την αλληλεξάρτηση εργασίας και τέχνης στον οραματισμό μιας νέας κοινωνίας. Και πώς ο εν λόγω οραματισμός θα επιτευχθεί μέσω της αλληλεπίδρασης τέχνης, εκπαίδευσης, δημιουργικής βιομηχανίας, τεχνολογίας, πολιτικής, οικονομίας και έρευνας.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τους τομείς αυτούς. Επιστήμονες που θα καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων αστικής δημιουργικότητας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, βιώσιμης οικονομίας και συμμετοχικής πρακτικής. Προτάσεις που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής εργασιακής πραγματικότητας.

Το συνέδριο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

  • Τέχνη για την κοινωνική αλλαγή-θεωρία και πρακτικές
  • Πολιτικές στρατηγικές στην Τέχνη
  • Κοινότητα, Αστική Μεταμόρφωση, Ψηφιακές Πρακτικές
  • Οικονομία, η Εργασία ως Επινόηση, τα Κοινά στον Ψηφιακό χώρο, το Κίνημα των Δημιουργών-Κατασκευαστών (Maker Movement)
  • Πολιτικές του Μέλλοντος
Artecitya: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή, Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από το προπαρασκευαστικό εργαστήριο του συνεδρίου Artecitya: Η Eργασία ως Επινόηση. Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή στις 4 Μαρτίου 2017.
Δυνατότητες εκπαίδευσης στο συνέδριο

Το Συνέδριο, ως δημιουργικό εργαστήριο, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή του κοινού. Θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου στο διαδίκτυο με συμμετοχή του κοινού από όλο τον κόσμο. Διεθνή ιδρύματα καλούνται να φιλοξενήσουν τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης και να οργανώσουν παράλληλες συζητήσεις.

Η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός μηχανισμού (media lab). Έχει σχεδιαστεί ειδικά για την περίσταση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο HyperWerk. Νέοι δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη θα εκπαιδευθούν στον σχεδιασμό και την χρήση του μηχανισμού αυτού. Απώτερος στόχος είναι να αποκτήσουν μοναδικές επαγγελματικές δεξιότητες.

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση για το media lab θα είναι ανοικτή στο κοινό, μετά από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης.

Πληροφορίες συνεδρίου

  • Χώροι: Goethe-Institut Thessaloniki – Βασιλίσσης Όλγας 66, 54642, Θεσσαλονίκη
    Τηλ.: +30 2310 889610 | Email
  • Γλώσσα συνεδρίου: Αγγλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση
  • Είσοδος: Ελεύθερη
  • Ιστοσελίδα προγράμματος
  • Για περισσότερες πληροφορίες: Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki
    Τηλ.: +30 2310 889611 | Email
  • Επικοινωνία για τα ιδρύματα που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τη ζωντανή μετάδοση του συνεδρίου: Λυδία Χατζηιακώβου – ArtBOX Creative Arts Management
    Τηλ.: +30 2310 224626 | Email
  • Φόρμα συμμετοχής για το εργαστήριο media lab θα βρείτε εδώ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Προηγούμενο άρθροKinderDocs – Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη
Επόμενο άρθρο30 Χρόνια Γιώργος Μπότσος: Έκθεση ζωγραφικής & παρουσίαση βιβλίου κόμικς στο Black Duck