Οι Αρραγείς Λέξεις είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που σαν σκοπό τους έχουν να προσφέρουν βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Να γνωρίσουν τα πνευματικά ταξίδια σε αυτούς που περνούν πιο δύσκολα από όλους μας και να τους προφέρουν μια μικρή διέξοδο στη ζοφερή τους πραγματικότητα. Η δράση της ομάδας εντείνετε όλο και περισσότερο με τρόπο αποτελεσματικό λαμβάνοντας βιβλία από ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται πια και τα προσφέρουν με έναν άκρως οικολογικό τρόπο σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Αν λοιπόν και εσείς έχετε βιβλία που δεν τα χρειάζεστε πια, καλέστε την ομάδα που θα έρθει να τα παραλάβει και να τα προσφέρει εκεί που τα έχουν ανάγκη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, το Πόλις διοργανώνει μία μεγάλη γιορτή όπου βιβλίο, ποδήλατο και μουσική γίνονται ένα και στην οποία οι Αρραγείς Λέξεις καλούν τον κόσμο να φέρει βιβλία που δε χρησιμοποιεί. Tο Artic.gr μίλησε με τις Αρραγείς Λέξεις και σας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα συνέντευξη τους.

Αρραγείς Λέξεις
Αρραγείς Λέξεις
  • Τα βιβλία δεν πρέπει να πετιούνται ούτε να αποθηκεύονται αλλά να μοιράζονται μετά τη χρήση τους. Ένα βιβλίο πρέπει να ταξιδεύει, για να ταξιδεύει η γνώση. Το πιο πάνω ισχύει για όλα τα βιβλία ή υπάρχουν και εξαιρέσεις; Κάνετε διαλογή στα βιβλία που σας φέρνει ο κόσμος;  

Θα συμφωνήσω απόλυτα, όλες οι προσφορές λογοτεχνικών βιβλίων μάς είναι χρήσιμες, κάθε διήγημα ή μυθιστόρημα θα πάει σε χέρια που έχουν δηλώσει προτίμηση για κάτι σχετικό. Οι κατηγορίες των βιβλίων που χαρίζει ο κόσμος σίγουρα ποικίλουν, όμως θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι μας προσφέρουν ποιοτικά βιβλία και σε καλή κατάσταση.

  • Η ελπίδα σήμερα ζει μόνο μέσα στις ιστορίες που διαβάζουμε ή μπορούν οι άνθρωποι ακόμα να ελπίζουν και έξω από τον κόσμο των βιβλίων;

Η ελπίδα ζει και έξω, δεν διακρίνεται τόσο εύκολα όπως μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου αλλά υπάρχει. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε που κρύβεται και να μην την ξανά αφήσουμε να φύγει. Πολλές φορές εμφανίζεται συνεχώς μπροστά μας και δίχως διάθεση να κρυφτεί, αλλά η καθημερινότητα και τα προβλήματα αυτής μας κάνουν να εθελοτυφλούμε.

  • Ξέρουμε πως στις δύσκολες εποχές παρατηρείται άνοδος της συγγραφής. Με το διάβασμα ισχύει το ίδιο, οι άνθρωποι εν καιρώ κρίσης έχουν περισσότερο ανάγκη να διαβάζουν βιβλία;

Θεωρώ πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη γιατί πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι σε αυτή την δύσκολη εποχή ψάχνουν κάτι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για να ξεχαστούν και να ταξιδέψουν έστω νοητικά. Τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους πια και το βιβλίο φτάνει να θεωρείται είδος πολυτελείας. Έτσι απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη να διαβάσει, αλλά δεν έχει από την άλλη τα χρήματα για ν’ αποκτήσει ένα βιβλίο. Ας επικοινωνήσει μαζί μας και θα έχει σύντομα στην κατοχή του ένα βιβλίο της κατηγορίας που επιθυμεί.

Αρραγείς Λέξεις
Αρραγείς Λέξεις
  • Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία. Αντρέι Ταρκόφσκυ, 1932-1986, Ρώσος σκηνοθέτης. Θα θέλατε να σχολιάστε την πιο πάνω άποψη;

Την συγκεκριμένη φράση του Ταρκόφσκυ την έχουμε δημοσιεύσει κι εμείς στη σελίδα μας στο facebook και ταυτιζόμαστε απόλυτα. Ένα βιβλίο προσφέρει πολλά και διαφορετικά μηνύματα για τον αναγνώστη, ο καθένας διαλέγει η πετά αυτά που θέλει. Το βιβλίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι τεράστιο κρίμα να το διαβάζει ένας άνθρωπος και ύστερα να βυθίζεται στην σκόνη.

  • Τι θα λέγατε στους ανθρώπους που βλέπουν το βιβλίο ως μια διακόσμηση στην βιβλιοθήκη τους ή σε αυτούς που συλλέγουν βιβλία για επίδειξη;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι πρώτοι ίσως να ‘χουν κάποια εκτός βιβλιοθήκης με μοναδικό λόγο απόρριψης το  χρώμα του εξωφύλλου και οι δεύτεροι να έχουν κάποια βιβλία διπλά ή όχι τόσο σπάνια. Τους ζητώ λοιπόν να μας δώσουν αυτά τα βιβλία που τους περισσεύουν, διότι για τις Αρραγείς Λέξεις και τους ωφελούμενούς της όλα είναι εξίσου σημαντικά.

Αρραγείς Λέξεις
Αρραγείς Λέξεις
  • Ποια η θέση σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο και ποια για το αυτοκίνητο; Μοιράζετε έντυπα βιβλία με ποδήλατα, αυτό γίνεται για οικολογικούς λόγους ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι;

Ένα βιβλίο σε οποιαδήποτε μορφή είναι πάντα χρήσιμο, από εκεί και πέρα όμως η μυρωδιά και το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου είναι πράγματα μοναδικά που δεν αντικαθίστανται. Στην εποχή που ζούμε το αυτοκίνητο είναι ένα πολύτιμο και ασφαλές μέσο μεταφοράς, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι κάποια στιγμή να υπάρξει η δυνατότητα να συνυπάρξουν αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα στους δρόμους της πόλης. Το ποδήλατο είναι ένα όχημα οικονομικό και απλό στην χρήση, αρκεί η δύναμη των ποδιών σου για καύσιμο. Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δίνει την δυνατότητα να κινούμαστε σχετικά γρήγορα και να παρκάρουμε πολύ εύκολα οπουδήποτε χρειαστεί.

  • Πείτε μας πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει στο έργο σας;

Το μόνο που ζητάμε είναι βιβλία που δεν χρησιμοποιούνται! Μπορούν να στείλουν μήνυμα στην σελίδα μας στο fb (Αρραγείς Λέξεις), ένα mail στο arrageis.lexeis@hotmail.com, ή να μας καλέσουν στο 6976927990. Από εκεί θα υπάρξει η σχετική συνεννόηση για τον τρόπο που θα παραλάβουμε τα βιβλία. (Όσοι θέλουν να προσφέρουν βιβλία είτε θα τα αφήσουν σε κάποια από τα συνεργαζόμενα σημεία όπως πχ το Πόλις είτε θα πάμε εμείς στο χώρο του με τα ποδήλατα μας)

  • Μιλήστε μας για τη μεγάλη γιορτή για το βιβλίο την Κυριακή 23 Απριλίου στο Πόλις.

Την Κυριακή 23 Απριλίου, το βιβλίο, η μουσική και το ποδήλατο συναντώνται με τρόπο αφηγηματικό σε μια ξεχωριστή γιορτή. Η βραδιά ξεκινά με ιστορίες βιβλίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει απ’ τον δρόμο. Στη συνέχεια, θα απολαύσουμε το soundtrack «What is left» των, που ντύνει μουσικά τη δράση και θα παρακολουθήσουμε το video με πρωταγωνιστές την gypsy-jazz μπάντα, το ποδήλατο και πολλά βιβλία. Η βραδιά θα κλείσει με το live των Manouchedrome. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και συνεργάτες  του Πόλις που αγκάλιασαν  την  δράση μας και βοηθούν καθημερινά  να την εξελίξουμε και να την πάμε  ένα βήμα παραπέρα.  Φυσικά τους Manoucherome trio  που δημιούργησαν ένα εξαιρετικό τραγούδι αποκλειστικά για τις Αρραγείς Λέξεις.

 

Αρραγείς Λέξεις
Αρραγείς Λέξεις
  • Τόπος: ΠΟΛΙΣ
  • Διεύθυνση: Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β Ν.Ηράκλειο Αττικής
  • Τηλέφωνο: 210 800 0009
  • Ημερομηνία και ώρα: Κυριακή 23 Απριλίου στις 19:00
  • Η εκδήλωση

Αρραγείς Λέξεις
E-mail: arrageis.lexeis@hotmail.com
Τηλέφωνο: 6976927990
Facebook

 

Προηγούμενο άρθρο147 Χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν- Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο STUDIO new star art cinema
Επόμενο άρθρο«a.m.», ένα δυστοπικό πάρτι από την ομάδα χορού Krama στο Art Factory