Αρνητικά από φωτογραφίες 98 ετών ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική

Αρνητικά από φωτογραφίες 98 ετών ανακαλύφθηκαν στην Ανταρκτική

Τα αρνητικά του Ross Sea Party

Τα αρνητικά του Ross Sea PartyΠρόσφατα, συντηρητές τοποθεσίας στην Ανταρκτική ανακάλυψαν αρνητικά από 22 φωτογραφίες, τα οποία βρίσκονταν «κατεψυγμένα» σε ένα κομμάτι πάγου για περίπου 100 χρόνια. Το κομμάτι αυτό του πάγου βρισκόταν σε ένα παλιό, εγκαταλειμμένο καταφύγιο το οποίο χτίστηκε το 1912 από Νεοζηλανδούς ερευνητές που εργάζονταν στην περιοχή.

Αφότου έγινε ο διαχωρισμός των φωτογραφιών από τον πάγο και καθαρίστηκαν προσεκτικά, αποδείχθηκε πως τα ευρήματα απεικονίζουν στιγμές από το «Ross Sea Party», μιας αποστολής, η οποία έμεινε στην ιστορία καθώς ολοκληρώθηκε μεν ο στόχος της (που ήταν το χτίσιμο αποθηκών σε όλη την Ανταρκτική), όμως το πλοίο δεν κατάφερε ποτέ να γυρίσει πίσω στη βάση του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το Ross Sea Party αποτέλεσε μέρος της αποστολής  Imperial Trans-Antarctic, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 1914 έως και το 1917. Οι επιβαίνοντες στο πλοίο,είχαν ως στόχο την εγκαθίδρυση και τον ανεφοδιασμό ειδικών καταφυγιών, τα οποία επρόκειτο να εξυπηρετήσουν τους ερευνητές της περιοχής. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών όμως, το πλοίο χάλασε και οι επιβαίνοντες πέρασαν τρία χρόνια πάνω σε αυτό προσπαθώντας να επιβιώσουν. Εκτιμάται μάλιστα, ότι μόλις κατέφθασε βοήθεια, το 1917, είχαν πεθάνει τρία μέλη του πληρώματος μεταξύ του οποίου βρισκόταν και ο φωτογράφος.

Άντρας ποζάρει μπροστά από παγόβουνοΑξίζει να στρέψουμε την προσοχή μας στα αρνητικά των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν την εποχή αυτή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όχι μόνο η τεχνολογία, η οποία ήταν ελλιπής, οπότε η κάμερα ήταν ένα «βαρύ» φορτίο αλλά και η λογική του φωτογράφου που κατέγραψε τη διαμονή και την επιβίωση αυτού και των συναδέλφων του πάνω στο Ross Sea Party. Αν κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες πιο προσεκτικά, μπορεί να δει ανθρώπους να ποζάρουν, κυριολεκτικά, μπροστά από τεράστια παγόβουνα ενώ μια φωτογραφία από αυτές απεικονίζει και το πλοίο κολλημένο στο χιόνι.

Τώρα, άξιο απορίας είναι το γεγονός πως ενώ είχαν εξοπλισμούς για τα καταφύγια, δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να σωθούν οι ίδιοι σε μια περίπτωση όπως αυτή που τελικά βρέθηκαν. Το σημαντικό πάντως είναι, πως το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, όπως μερικά αρνητικά από φωτογραφίες, μπορούν να δώσουν πια πολλές και κατά ένα βαθμό, έγκυρες πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα ενώ μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν και απαντήσεις πάνω σε αυτά

 

 

Πηγές:

  1. www.theverge.com
  2. http://www.imaging-resource.com

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply