Η σειρά βιβλίων των εκδόσεων Διάπλαση «Αριστοφάνης για παιδιά» κυκλοφόρησε το 2016. Η συγγραφέας, Χρυσάνθη Καραΐσκου, με τη βοήθεια του εικονογράφου Νέστορα Ξουρή, επιχείρησε να γράψει βιβλία με πέντε από τα έντεκα σωζόμενα έργα του αρχαίου σατιρικού ποιητή. Το εγχείρημά της αυτό είχε ως σκοπό να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το έργο του Αριστοφάνη. Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς είναι η Ειρήνη και οι Όρνιθες, ενώ από την ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης η Λυσιστράτη, ο Πλούτος και οι Βάτραχοι. Τα βιβλία έχουν εκδοθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τα κείμενα της Χρυσάνθης Καραΐσκου απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει ποικιλία νοημάτων που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγωγή των παιδιών στη σημερινή πραγματικότητα.

Ειρήνη

Ειρήνη - εκδόσεις Διάπλαση
Ειρήνη, της Χρυσάνθης Καραΐσκου από τις εκδόσεις Διάπλαση στη σειρά «Αριστοφάνης για παιδιά»

Μετά από τα δέκα κουραστικά χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, πολλοί Αθηναίοι και Σπαρτιάτες ευχόντουσαν την επιστροφή της Ειρήνης στην περιοχή. Πρώτοι απ’ όλους οι αγρότες, των οποίων η εργασία και η ζωή πλήττονταν βαριά από τον πόλεμο. Ένας εξ’ αυτών, ο Τρυγαίος, ζήτησε από τους υπηρέτες του να θρέψουν ένα σκαθάρι. Όταν η διαταγή του πραγματοποιήθηκε, κατάφερε να ανέβει στο βουνό πετώντας πάνω στο σκαθάρι για να ζητήσει από τον Δία το τέλος του πολέμου.

Στη θέση των υπόλοιπων θεών, ο Τρυγαίος βρήκε τον Ερμή. Αυτός τον ενημέρωσε πως ο Δίας έλειπε και πως ο Πόλεμος κρατούσε την Ειρήνη φυλακισμένη. Έτσι, ο Τρυγαίος κατευθύνθηκε προς τη σπηλιά όπου ήταν κλεισμένη η θεά και, με τη βοήθεια των υπόλοιπων αγροτών, κατάφερε να την ελευθερώσει.

Ακόμα και στις πιο χαρμόσυνες περιστάσεις, δε γίνεται όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Σε αυτή την περίπτωση, οι έμποροι όπλων βγήκαν ζημιωμένοι με το τέλος του πολέμου. Το σημαντικό, όμως, παραμένει πως η Ειρήνη είχε επιστρέψει στον κόσμο.

Η Ειρήνη είναι κωμωδία του Αριστοφάνη και παίχτηκε πρώτη φορά το 421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια κερδίζοντας το δεύτερο βραβείο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αντιμιλιταριστικά έργα όλων των εποχών.

Όρνιθες

Όρνιθες - εκδόσεις Διάπλαση
Όρνιθες, της Χρυσάνθης Καραΐσκου από τις εκδόσεις Διάπλαση στη σειρά «Αριστοφάνης για παιδιά»

 Δύο Αθηναίοι, ο Ευελπίδης και ο Πισθέταιρος, είχαν εγκαταλείψει την πόλη τουςπρος αναζήτηση του Τηρέα. Ο Τηρέας, όπως και αυτοί, είχαν αφήσει πίσω τους την Αθήνα εξαιτίας του ύψους των χρεών του.  Για τον λόγο αυτό, ήθελαν τη βοήθειά του, μα ήταν μεγάλη η έκπληξή τους όταν ανακάλυψαν πως ο Τηρέας είχε μεταμορφωθεί σε πτηνό.

Ο Τηρέας ξενάγησε τους δύο ανθρώπους στον κόσμο των πουλιών, τα οποία πετούσαν ελεύθερα και έτρωγαν ό,τι έβρισκαν. Μια φαεινή ιδέα έλαμψε στο μυαλό του Πισθέταιρου και του Ευελπίδη. Αν τα πουλιά έχτιζαν μια πολιτεία ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους, τα πουλιά θα μπορούσαν να ζουν βασιλικά. Οι θυσίες των ανθρώπων θα έφταναν σε αυτά, και δε θα έφταναν πια τους θεους. Σε αντάλαγμα, τα πουλιά θα φρόντιζαν τους ανθρώπους, λύνοντας καθημερινά τους προβλήματα.

Η συμφωνία των πουλιών με τους ανθρώπους δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Τότε, οι θεοί ξεκίνησαν να πεινούν και να ανησυχούν γιατί δεν φτάνει πια στους ουρανούς η τσίκνα των σφαχτών. Τα πουλιά, όμως, αρνούνται να αφήσουν τις θυσίες να περάσουν στους θεούς, αν αυτοί δε τους δώσουν την εξουσία των ουρανών.

Οι Όρνιθες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάσθηκε το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τις «Όρνιθες» απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου, με σκοπό να διακωμωδήσει τους πολίτες και τη γνώμη τους για κάθε πολίτευμα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα της σειράς «Αριστοφάνης για παιδιά»

Χρυσάνθη Καραΐσκου

Η Χρυσάνθη Καραΐσκου γεννήθηκε και εργάζεται στον Έβρο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Η εργασία της σε σχολεία όλης της χώρας αποτέλεσε την αφορμή για την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών αλλά και παιχνιδιών, τόσο από τα μέρη όπου δίδαξε όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η συγγραφή της νέας της σειράς «Αριστοφάνης για παιδιά» έχει ως σκοπό να προωθήσει την ελληνική ιστορία και παράδοση σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα παιδιά.

Πληροφορίες για τα βιβλία

  • Σειρά: Αριστοφάνης για παιδια
  • Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
  • Επιμέλεια κειμένου: Αλέξανδρος Πανούσης
  • Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
  • Εκδόσεις: Διάπλαση, 2016
Προηγούμενο άρθροΗ Έκθεση Φωτογραφίας «Το φύλο μου, ο εαυτός μου» στην Toss Gallery.
Επόμενο άρθροΓίνομαι Συγγραφέας της Κλαίρη Καμπάνη από τις εκδόσεις Διάπλαση