Ό Άρης Γραικούσης παρουσιάζει ξανά το ρεσιτάλ πιάνου, Frédéric Chopin: «Nocturnes & Polonaises» την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στο Καλλιτεχνικό κέντρο & Ωδείο «Athenaeum».

Το πρόγραμμα, εμπλουτισμένο από την πρώτη φορά, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού, περιλαμβάνει επιλογή από τις «Πολωνέζες» και «τα νυχτερινά» του αγαπημένου Πολωνού συνθέτη Σοπέν, έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του.

Λίγα λόγια για τον  Frédéric Chopin (1810-1849)

Ο Frédéric Chopin (1810-1849) υιοθέτησε και ανέπτυξε μοναδικά τη φόρμα «nocturne», την οποία δημιούργησε πρώτος ο Ιρλανδός συνθέτης και πιανίστας John Fietd (1728-1837). Επίσης εφηύρε τη φόρμα της «ballade» και έκανε μεγάλες καινοτομίες στη sonata για πιάνο, στη mazurka, την polonaise και το waltz.
«Τραγούδια της Νύχτας ή Bel canto του πιάνου», περιγράφονται συνήθως τα «nocturne» του Chopin. Η ποιητική γλώσσα του Chopin, η μελοδραματικότητα και η αρμονία των αριστουργηματικών του συνθέσεων που άρχισε να γράφει από το 1830 ως το 1846, είναι διάχυτη σε όλο το έργο του.

Το «πιάνο του Σοπέν», είναι από τα σπουδαιότερα έργα της πολωνικής ποίησης, του συμβολιστή ποιητή, δραματουργού ζωγράφου και γλύπτη Cyprian-Kamil Norwid (1821-1883). Τον Σεπτέμβρη του 1863 στρατιώτες της τσαρικής Ρωσίας κατέστρεφαν στη Βαρσοβία το πιάνο του Chopin, κειμήλιο ενός τέκνου της Πολωνίας που έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών.

Άρης Γραικούσης: Λίγα λόγια για το έργο Frédéric Chopin: «Nocturnes & Polonaises»

Η πολωνέζα, από τις πιο γνωστές φόρμες της κλασικής μουσικής, ενέπνευσε πολλούς συνθέτες, ανάμεσά τους οι J. S. Bach, G. P.Telemann, W. A. Mozart και L. V. Beethoven. Έλκει την καταγωγή της από τον χορό των χωρικών του 15ου αιώνα, ενώ στους χρόνους που ακολούθησαν έγινε ο προσφιλής χορός ευγενών και αστών και καθιερώθηκε ως ένας από τους πέντε ιστορικούς, εθνικούς χορούς της Πολωνίας.

Ο Chopin εμπνεύστηκε από την παράδοση της πατρίδας του και έγραψε πολωνέζες και μαζούρκες, μόνο που δεν χορεύονται, καθώς είναι γραμμένες με γρήγορο δεξιοτεχνικό ρυθμό. Οι περισσότερες πολωνέζες είναι για σόλο πιάνο, και βασίζονται σε λαϊκά μοτίβα που εκφράζουν τη φλόγα, το πάθος και τον πατριωτισμό του λαού της Πολωνίας.

Την πρώτη πολωνέζα έγραψε ο Chopin στα επτά του χρόνια, το 1817, και την τελευταία, την Polonaise Fantaisie, το 1846, τρία χρόνια πριν πεθάνει. Δυσκολότατα έργα που απαιτούν μεγάλη δεξιοτεχνική ικανότητα και εσωτερική ευαισθησία, προκειμένου να διεγείρουν την ανάταση. Στοιχεία με τα οποία είναι προικισμένος ο πιανίστας και, εναρμονισμένα με την πνευματική του διαύγεια.

Επιπλέον πληροφορίες για το ρεσιτάλ πιάνου του Άρη Γκραικούση

  • Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2017
  • Ώρα: 20:00 μ.μ.
  • Χώρος: Αίθουσα «Λούλη Ψυχούλη», Athenaeum
  • Διεύθυνση: Αδριανού 3, Θησείο, Αθήνα
  • Τηλ. Επικοινωνίας: 210 3211987 – 55 & 49
  • Τιμή: Γενική είσοδος 10 ευρώ, Φοιτητικό 5 ευρώ
  • Facebook 
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροCamille Claudel Mudness του Γιάννη Λασπιά στο Θέατρο Πόλη
Επόμενο άρθροΟ μαγικός αυλός της Κάρμεν Ρουγγέρη από τις εκδόσεις Ψυχογιός