Το Arch Points επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, από 9 έως και 11 Ιουνίου και αποτελεί ένα τριήμερο αφιερωμένο στην αρχιτεκτονική. Συνολικά 15 αρχιτεκτονικά γραφεία, σε 7 διαφορετικές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας υποδέχονται το κοινό για να συνθέσουν μαζί ένα εναλλακτικό σενάριο της πόλης. Ακόμη, 37 νέοι αρχιτέκτονες μας καλωσορίζουν στους χώρους εργασίας τους, σχεδιάζουν και μας παρουσιάζουν προτάσεις μικρής κλίμακας για την πόλη. Παράλληλα, 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μας καλούν να ξαναγνωρίσουμε την Αθήνα. Πόσο θα άλλαζε η εικόνα της πόλης, αν παρατηρούσαμε διαφορετικά τις μικρές λεπτομέρειες;

Από την Κυψέλη έως το Κολωνάκι κι από τα Εξάρχεια έως το Παγκράτι, οι πόρτες των γραφείων παραμένουν ανοιχτές για ένα ολόκληρο τριήμερο. Έτσι, το κοινό μπορεί να γνωρίσει τους χώρους εργασίας και δημιουργίας των αρχιτεκτόνων και να δει από κοντά τις προτάσεις τους. Μέσα από μία αποσπασματική – στην αρχή – ανάγνωση, συνθέτουμε τελικά, μία νέα ψηφιδωτή εικόνα του κέντρου της Αθήνας.

Arch Points, Event poster
Η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης για αυτή τη χρονιά.
Πρόγραμμα τριημέρου Arch Points 2017

9/6 Παρασκευή

20:00 Arch Points 2017 – Opening: Μία από τις ψηφίδες του δημόσιου χώρου της Αθήνας, η πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι θα φιλοξενήσει το opening του τριημέρου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση των φετινών συμμετεχόντων γραφείων και αρχιτεκτόνων – ξεναγών με παράλληλη προβολή. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συμμετέχοντες.

10/6 Σάββατο

11:00-19:00 Ανοιχτά Γραφεία

11:00 Διαδρομή 1: Κυψέλη «Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη» – Aπό τις Αναστασία Κουτουμάνου, Αγγελική Λατάνη.

Διαδρομή 2: Εξάρχεια «PARK-ING: δίνοντας νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο» – Από τις Κατερίνα Ζαφειράκη, Ήρα Παπαδάκη.

Διαδρομή 3: Ιστορικό Τρίγωνο «Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο – από τους πολίτες στην πολιτεία» – Από τους Μαρία Πετεινάκη- Γιώργο Κουρμαδά – Alternative Tours of Athens.

17:00 Διαδρομή 4: Πανεπιστήμιο – Πλάκα – Φιλοπάππου «Αθήνα, «τριμμένος κόσμος»: Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης» – Από τον Νίκο Μαγουλιώτη.

Διαδρομή 5: Λυκαβηττός – Κολωνάκι «Belle Vue» – Από τον Φάνη Καφαντάρη.

11/6 Κυριακή

11:00-19:00  Ανοιχτά Γραφεία

11:00 Διαδρομή 1: Κυψέλη «Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη» – Aπό τις Αναστασία Κουτουμάνου, Αγγελική Λατάνη.

Διαδρομή 2: Εξάρχεια «PARK-ING: δίνοντας νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο» – Από τις Κατερίνα Ζαφειράκη, Ήρα Παπαδάκη.

Διαδρομή 3: Ιστορικό Τρίγωνο «Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο – από τους πολίτες στην πολιτεία» – Από τους Μαρία Πετεινάκη- Γιώργος Κουρμαδά – Alternative Tours of Athens.

17:00 Διαδρομή 4: Πανεπιστήμιο – Πλάκα – Φιλοπάππου «Αθήνα, «τριμμένος κόσμος»: Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης» – Από τον Νίκο Μαγουλιώτη.

Διαδρομή 5: Λυκαβηττός – Κολωνάκι «Belle Vue» – Από τον Φάνη Καφαντάρη.

Αστικό Παιχνίδι: Μεταξουργείο «ΕCUAL @ Caravan Μεταξουργείο ένα παιχνίδι-συνδετικός κρίκος κοινοτήτων και τόπων» – Από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΕCUAL.

Διαδρομές του Arch Points 2017


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΚΥΨΕΛΗ (Αναστασία Κουτουμάνου & Αγγελική Λατάνη)

Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη

Aφετηρία διαδρομής: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Κυψέλης

Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)

Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30′

Γραφεία : Cadu, Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη

Διαδρομή 1, Κυψέλη
Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη, από τις Αναστασία Κουτουμάνου και Αγγελική Λατάνη – Χάρτης διαδρομής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Κατερίνα Ζαφειράκη & Ήρα Παπαδάκη )

PARK-ING: δίνοντας νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο.

Αφετηρία διαδρομής: άγαλμα του Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως

Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)

Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30′

Γραφεία: En Route Architects, Χρύσανθου Σερρών 7Α

Διαδρομή 2, Εξάρχεια
PARK-ING: δίνοντας νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο, από τις Κατερίνα Ζαφειράκη και Ήρα Παπαδάκη – Χάρτης διαδρομής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ (Μαρία Πετεινάκη- Γιώργος Κουρμαδάς – Alternative Tours of Athens)

Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο – από τους πολίτες στην πολιτεία

Αφετηρία διαδρομής: Σύνταγμα – στο συντριβάνι της Ερμού

Ώρα έναρξης: 11:00

Διάρκεια ξενάγησης: 2h

Γραφεία: Βασίλης Ντόβρος, Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο | Μπίσκος Χάρης, Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι | z level ,Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα, Εμπορικό Τρίγωνο | Μάνης Θανάσης, Σκουζέ 5, Μοναστηράκι | The Lodger, Καρορη 1 & Αγ ΕΙιρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο

Διαδρομή 3, Arch Points 2017, Εμπορικό Τρίγωνο
«Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο – από τους πολίτες στην πολιτεία» Μαρία Πετεινάκη, Γιώργος Κουρμαδάς – Alternative Tours of Athens.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΠΛΑΚΑ – ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ (Νίκος Μαγουλιώτης)

Αθήνα, «τριμμένος κόσμος»: Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης.

Αφετηρία διαδρομής: Πανεπιστήμιο, μετρό Πανεπιστήμιο

‘Ωρα έναρξης: 17:00

Διάρκεια ξενάγησης: 2h 30′

Γραφεία: Micromega Architecture & Strategies, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | NEAR, Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | SOUTH, Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα | Hiboux, Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ |v&m architects, Στίλπωνος 11, Παγκράτι

Arch Points 2017, Διαδρομή 4
Αθήνα, «τριμμένος κόσμος»: Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης, από τον Νίκο Μαγουλιώτη.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: Πλατεία Κλαυθμώνος – ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ (Φάνης Καφαντάρης)

Belle Vue

Ώρα έναρξης: 17:00

Διάρκεια ξενάγησης: 2.5h

Γραφεία: ΜοΥ, Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι | 4k architects, Κανάρη 14, Κολωνάκι

Χάρτης πέμπτης διαδρομής, Λυκαβηττός
Belle Vue, από τον Φάνη Καφαντάρη – Χάρτης πέμπτης διαδρομής.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ (ECUAL)

ΕCUAL @ Caravan Μεταξουργείο ένα παιχνίδι-συνδετικός κρίκος κοινοτήτων και τόπων

Αφετηρία : Δημόσιο Σήμα, Μεταξουργείο

Ώρα έναρξης: 17:00 Κυριακή

Διάρκεια παιχνιδιού: 3h

Arch Points 2017, Αστικό παιχνίδι
Αστικό παιχνίδι στα πλαίσια του Arch Points 2017.
Συμμετέχοντες στο Arch Points 2017

4K

Η αρχιτεκτονική ομάδα 4Κ, εμπνευστής του Arch Points, δημιουργήθηκε το 2013. Στεγάζεται στην οδό Κανάρη 14 στο κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από τις: Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου.

Κανάρη 14, Κολωνάκι | www.tesserakappa.com

ΝΤΟΒΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MΑ στο ΙΑΑC-UPC, ιδρυτικό μέλος της ομάδας εικαστικού φωτισμού BEFORELIGHT και πρώην συντονιστικό μέλος του ImagineTheCity.

Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο | www.ntovrosvasileios.gr

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΗΣ

Ο Θανάσης Μάνης είναι αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας επιμέλειας του domesindex.com και εντεταλμένος διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σκουζέ 5, Μοναστηράκι | www.thanassismanis.com

ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΣΚΟΣ

Ο Χάρης Μπίσκος είναι αρχιτέκτονας στην Αθήνα. Η δουλειά του περιστρέφεται γύρω από τη σχέση αρχιτεκτονικής και πόλης, στο κομμάτι του αστικού σχεδιασμού, έρευνας και αστικών επεμβάσεων στο δημόσιο χώρο.

Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι | www.harisbiskos.com

CADU

Οι cadu είναι μία ομάδα 4 αρχιτεκτόνων με την κοινή αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να στραφεί ξανά προς τον χρήστη. Η ομάδα θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Οι cadu ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σ. Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα, ως ένα ανοικτό δίκτυο αρχιτεκτόνων με κοινή αντίληψη για την αρχιτεκτονική.

Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη | www.cadu.gr

ECUALAB

Το ECUALab ιδρύθηκε το 2016 ως ένα ανοιχτό και συνεργατικό εργαστήριο για την αρχιτεκτονική, το τοπίο και τον αστικό σχεδιασμό. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από τη Μαρία Πετεινακή και την Άνκα Αρβανίτη, και οι δύο με εμπειρία στον τομέα τους.

Ευριπίδου 30 | www.ecual.gr

ENROUTE

Οι EnRoute είναι μία ομάδα αρχιτεκτόνων και πιστεύουν στον σχεδιασμό μέσα από την ανάλυση και την έρευνα, επειδή θέλουν να προσαρμόζονται στις μεταλλασσόμενες συνθήκες. Οι EnRoute είναι διεθνής και με βάση την Αθήνα.

Χρύσανθου Σερρών 7Α | www.e-r-a.net

HIBOUX

Οι hiboux είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που ενδιαφέρονται να διευρύνουν την αρχιτεκτονική πράξη. Εστιάζουν τον προβληματισμό τους στο μοναδικό τρόπο κατοίκησης και ζωής του κάθε ανθρώπου.

Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ | www.hiboux.gr

Arch Points και Handmade Urbanism
Λόγος για Handmade Urbanism, από το Arch Points.
Και άλλοι συμμετέχοντες στο Arch Points 2017

MΟΥ STUDIO

Η Έλενα Ζαμπέλη και η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και στο Παρίσι. Τo 2014 ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τo ΜοΥ studio.

Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι | www.moystudio.gr

MICROMEGA ARCHITECTURE

Η ομάδα micromega architecture and strategies ιδρύθηκε το 2012 από τον Αλέξανδρο Ζώμα και τη Μάρα Παπαβασιλείου. Το γραφείο έχει εμπειρία σε ένα μεγάλο εύρος έργων και έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | www.micromega.gr

NEAR

Το NEAR Architecture είναι ένα διεθνές γραφείο σχεδιασμού και έρευνας με έδρα την Αθήνα και τη Ρώμη. Το γραφείο δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και κλίμακες, όπως η πολεοδομία, το τοπίο, σε κτίρια, εσωτερικούς χώρους και στο σχεδιασμό επίπλων. Το γραφείο της Αθήνας διοικείται από τον Fabiano Micocci.

Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα | www.neararchitecture.com

SOUTH

Το γραφείο SOUTH δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη από την Ελένη Λιβάνη και το Χρυσόστομο Θεοδωρόπουλο και σήμερα λειτουργεί στην Αθήνα. Η δουλειά του εντάσσει αρχιτεκτονική, αποκαταστάσεις, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και αντικειμένων.

Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα| www.south-arch.com

THE LODGER

«The Lodger» σημαίνει Ένοικος, κάποιος που ζει στο εσωτερικό ενός οίκου χωρίς να είναι δικός του. Το γραφείο αποτελεί ένα πλαίσιο με βάση την αρχιτεκτονική, που “νοικιάζει” τους χώρους του interior design, του graphic design, αλλά και της τέχνης. Διερευνά μέσα από το σχεδιασμό τη συνάντηση υλικών και εικόνας, ιδιωτικού και δημοσίου χώρου, λειτουργίας και αισθητικής. Οικοδεσπότης: ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης και «ένοικος» η Ματίνα Θρουμουλοπούλου, αρχιτέκτονες, με πολλαπλές όμως άλλες ιδιότητες.

Καρόρη 1 & Αγ. Ειρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο | www.alexmaganiotis.com

V&M ARCHITECTS

Η Μαργαρίτα Κουλικούρδη κι ο Βασίλης Χλωροκώστας είναι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, όπου και γνωρίστηκαν. Το 2012 αποφοίτησαν με διάκριση από το μεταπτυχιακό MArch GAD του University College London. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο VM αρχιτέκτονες αναλαμβάνοντας ιδιωτικές αναθέσεις projects μικρής/μεσαίας κλίμακας, σε Αθήνα και Αίγινα.

Στίλπωνος 11, Παγκράτι | www.vmarchitects.gr

Z- LEVEL

Το γραφείο Z- level ιδρύθηκε από την Έλενα Ζερβουδάκη στο κέντρο της Αθήνας. Δραστηριοποιείται στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της μουσειογραφίας και του design. Έχει υλοποιήσει πλήθος πρωτοποριακών έργων καλύπτοντας τις ανάγκες πελατών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα, Εμπορικό Τρίγωνο | http://www.z-level.gr

Συντελεστές του Arch Points 2017

  • Διοργάνωση-Σχεδιασμός Προγράμματος: Αρχιτέκτονες 4Κ | Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου
  • Τύπος & Επικοινωνία: Χριστίνα Ζαφειρούλη
  • Οπτική Επικοινωνία: Θανάσης Ευθυμίου, Γαλάτεια Πανουργιά
  • Προγραμματισμός-Διαχείριση website: Feelbit
  • Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
  • Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi
Πληροφορίες για το Arch Points 2017

Χορηγός Επικοινωνίας


logo artic.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΚλιματική Αλλαγή της Εμμανουέλας Δούση από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017