«Άψινθος είναι ένα αστέρι που αναφέρεται στην αποκάλυψη, το οποίο πέφτει από τον ουρανό, δηλητηριάζει τα νερά και πεθαίνουν οι άνθρωποι επειδή επικράνθησαν…. Είναι όμως και το φυτό, η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών του Μποντλέρ και των φίλων του… Λένε ότι στα ουκρανικά άψινθος ονομάζεται το Τσέρνομπιλ. Είναι άραγε αλήθεια;»…
Με αυτή τη χαρακτηριστική αναφορά ερμηνεύει ο Μιχάλης Γκανάς τον τίτλο της μεγάλης ποιητικής του σύνθεσης, «Άψινθος». Ποιήματα που έχουν αφορμή τον κλονισμό της φύσης, αλλά και τη σύγχρονη κρίση. Η ποιητική συλλογή αποτελείται από νέα ποιήματα του Μιχάλη Γκανά αλλά και ποιήματα αγαπημένων του ποιητών. Στα ποιήματα υπάρχει ένας συνεχής διάλογος με την Αποκάλυψη. Ο Γκανάς με λυρικό τρόπο αλλά και με ποικίλα μέτρα, μιλά για τη φύση και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, για τον έρωτα, το χρόνο, το θάνατο  και τις μεγάλες απώλειες που βασανίζουν τη ζωή μας.. Τα ποιήματά του κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή που ήδη έχει αρχίσει να συμπαρασύρει τα πάντα.

H ποιητική συλλογή χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα το χθες με το σήμερα εναλλάσσονται, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενός επικείμενου ή συντελεσθέντος κατακλυσμού, με άτιτλα ποιήματα δεξιά και φράσεις από την “Αποκάλυψη” αριστερά.

Στη δεύτερη ενότητα κυριαρχεί η ανάκληση αγαπημένων προσώπων – τεθνεώτων και ζώντων – σε έναν προσωπικό, εξομολογητικό τόνο. Εδώ, λοιπόν, κοντά στο τέλος των ημερών “Αν είναι να μιλήσει κάποιος ας πει για την αγάπη” και την ιαματική σιωπή της.

Απόσπασμα


Αυτοί παιδί μου δεν

δεν σου χαρίζουν ούτε τη νύστα τους

όλο δεν και δεν και δέν-τρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους

δεν χάιδεψαν σκυλί γατί πουλάκι πληγωμένο

γυναίκα άσχημη και στερημένη

αυτοί παιδί μου δεν

δεν δίνουν τ’ Αγγέλου τους νερό

δεν άκουσαν ποτέ

ανάκουστο κιλαϊδισμό και λιποθυμισμένο

δεν έπιασαν με τα ρουθούνια τους

το άοσμο άνθος του θανάτου

δεν είδαν-κατάργησαν τα μάτια τους-

μια πιπεριά να γίνεται λιμπελούλα

αυτοί παιδί μου δεν

δεν ξέρουν δεν αγαπούν

ξέρουνε μόνο ν’ απαιτούν

περισσότεραπερισσότεραπερισσότερα περί…

που έτσι γράφεται το μέλλον μας.

 

Βιογραφία


 Ο Μιχάλης Γκανάς είναι Έλληνας ποιητής και στιχουργός.

Γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επέστρεψε στην πατρίδα του και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως βιβλιοπώλης, ως επιμελητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και ως κειμενογράφος. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικοσυνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, o Ara Dinkjian, κ.ά. Οι στίχοι του «πατάνε» στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο ο ίδιος θεωρεί κιβωτό. Το 1994 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης.

Άλλα έργα του ποιητή είναι:

Ακάθιστος δείπνος (1978)

Μητριά πατρίδα (1980)

Μαύρα λιθάρια (1980)

Γυάλινα Γιάννενα (1989)

Παραλογή (1993)

Τα κορμιά και τα μαχαίρια (1994)

Τα μικρά (1969-1999)

Άγνωστα και γνωστά ποιήματα (2000)

Στίχοι (2002)

Γυναικών (2010) κ.ά.

 Πληροφορίες


 Τίτλος: Άψινθος
Συγγραφέας: Μιχάλης Γκανάς
Κατηγορία: Ελληνική Ποίηση
Εκδοτικός οίκος: Μελάνι
Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2012
ISBN: 978-960-9530-35-4

 

Προηγούμενο άρθροΕπιστημονικό συνέδριο: Η πολιτική και ηθική σκέψη του Jacques Derrida
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος: Ποίηση Λόγος και Τέχνη