Μια ματιά στη ζωή και την καριέρα του Σερ Κρίστοφερ Λι, του πιο επιτυχημένου κινηματογραφικού Δράκουλα, που κατάφερε να τρομάξει το κοινό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Αναμφισβήτητα, ο Λι δεν θα ξεχαστεί. Αφήνει πίσω του μια τεράστια «κληρονομιά» που αποτελείται από πάνω από 250 τίτλους καθώς και την αύρα ενός μεγάλου ταλέντου.

Η ζωή του Κρίστοφερ Λι

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι. Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1922 στο Λονδίνο. Σπούδασε ελληνικά και λατινικά σε δύο πανεπιστήμια, στο Ήτον και το Ουέλινγκτον.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν μικρός και μαζί με την μητέρα και την μεγαλύτερη αδερφή του πήγαν στην Σουηδία. Από το σχολείο ακόμα, έδειξε ενδιαφέρον για την υποκριτική. Ήταν, επίσης, πολύ καλός στα αθλητικά αγωνίσματα όπως ακριβώς και ο πατέρας του, άριστος μαθητής, με ιδιαίτερη έμφαση στις ξένες γλώσσες (μιλούσε άπταιστα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά ενώ καλά σουηδικά, ρωσικά και ελληνικά).

Ο Κρίστοφερ Λι σε νεαρή ηλικία
Ο Κρίστοφερ Λι σε νεαρή ηλικία

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και στις Ειδικές Δυνάμεις και έλαβε τιμητικό μετάλλιο για την ξεχωριστή προσφορά του. Φαίνεται πως ο Λι ακολούθησε τον δρόμο που χάραξε ο πατέρας του στον στρατιωτικό τομέα, καθώς και εκείνος ήταν αντισυνταγματάρχης και είχε μάλιστα τιμηθεί με μετάλλιο για την ανδρεία του. Εκτός από ξεχωριστό πατέρα, ο Λι είχε, επίσης, μια ιδιαίτερη μητέρα καθώς είχε τον τίτλο της κοντέσας και καταγόταν από μια από τις παλιότερες ευρωπαϊκές οικογένειες.

Αν και η υποκριτική υπήρχε ως πιθανότητα στο πίσω μέρος του μυαλού του, θεωρούσε ότι το επάγγελμα του ηθοποιού θα αποτελούσε ντροπή για την αριστοκρατική οικογένειά του. Η πρώτη του εργασία ήταν σε ένα γραφείο όπου αμειβόταν με ένα πενιχρό ποσό.

Η υποκριτική

Ο Κρίστοφερ Λι στην ταινία «Η μάσκα του Φράνκεσταιν» (1957)
Ο Κρίστοφερ Λι στην ταινία «Η μάσκα του Φράνκεσταιν» (1957)

Ωστόσο, προφανώς δεν γνώριζε πολλά για το παρελθόν της οικογενείας του. Δεν γνώριζε ότι πρόγονοί του είχαν ιδρύσει την πρώτη εταιρεία όπερας στην Αυστραλία, ούτε ότι ο προπάππους του ήταν ηθοποιός και τραγουδιστής, ούτε ότι οι παππούδες του ήταν τραγουδιστές. Ήταν ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η ενασχόληση με τις τέχνες υπήρχε στην οικογένεια και έτσι πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς του. Το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν με την κινηματογραφική εταιρεία Rank Organisation.

Το 1948, συμμετείχε στην πρώτη του ταινία. Ήταν το “Corridor of Mirrors” του Τέρενς Γιανγκ. Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία και να παίξει, στο μεταξύ, πολύ μικρούς ρόλους για να καταφέρει τελικά, το 1957, σε ηλικία 35 ετών, να παίξει στην ταινία «Η Μάσκα του Φρανκεστάιν» (“The Curse of Frankestein”), το παραμορφωμένο πλάσμα που δεν μιλούσε, μόνο γρύλιζε.

Ο Κόμης Δράκουλας και άλλοι ρόλοι

Η εταιρεία Hammer που ειδικεύεται στις ταινίες τρόμου παρουσιάζει το 1958 την ταινία “Dracula” (στα ελληνικά «Δράκουλας, ο βρικόλακας των Καρπαθίων») με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Λι. Το όνομά του θα συνδεθεί με τον «Άρχοντα του Σκότους» αφού θα τον υποδυθεί σε άλλες δέκα περίπου ταινίες, ως το 1974. Ο ρόλος αυτός, όπως θα παραδεχθεί αργότερα ο Λι, «έκανε την διαφορά» όσον αφορά τόσο την φήμη του όσο και το γεγονός ότι απέκτησε θαυμαστές. Έπαψε να τον υποδύεται γιατί δεν τον ενδιέφερε πια, καθώς ο Δράκουλας είχε γίνει μια φονική μηχανή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εκτός από τον κόμη Δράκουλα, ο Κρίστοφερ Λι συνδέθηκε και με μερικούς ακόμα εμβληματικούς χαρακτήρες. Όπως με τον Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα στην ταινία του Τζέιμς Μποντ του 1974 «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» (The man with the golden gun), με την μούμια που υποδύθηκε στην ταινία τρόμου “The Mummy” του 1959, με τον Fu Manchu στο “The Face of Fu Manchu” το 1965 ενώ πολύ αργότερα, το 1998 υποδύθηκε τον Μοχάμεντ Άλι Τζίννα, τον ιδρυτή του Πακιστάν στο φιλμ “Jinnah”,έναν ρόλο που ο ίδιος θεωρούσε τον καλύτερο της καριέρας του.

ο Κρίστοφερ Λι
ο Κρίστοφερ Λι

Ο Λι υποδύθηκε και τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς στην ταινία του 1962 “Sherlock Holmes and the Deadle Necklace” και στις δύο ταινίες για την τηλεόραση που ακολούθησαν αργότερα, τα  “Sherlock Holmes and the Leading Lady” (1991) και “Incident at Victoria Falls” (1992)

Τα τελευταία χρόνια είχε μια σειρά συνεργασιών με τον Τιμ Μπάρτον. Εμφανίστηκε στις ταινίες “Sleepy Hollow”(«Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη», 1999),  «Η νεκρή νύφη» (“Corpse Bride”, 2005), «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» (“Charlie and the Chocolate Factory”, 2005), «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» (“Alice in Wonderland”, 2010) και “Dark Shadows” (2012).

Η καριέρα του πήρε μια νέα τροπή το 2001 όταν υποδύθηκε τον μάγο Σάρουμαν στην τριλογία του Πίτερ Τζάκσον «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» καθώς και στις ταινίες «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» (“The Hobbit: An Unexpected Journey”) το 2012 και στο «Χόμπιτ: Η μάχη των πέντε στρατών» (“The Hobbit: The Battle of the Five Armies”) το 2013. Επίσης, εμφανίστηκε στο δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο του «Πολέμου των Άστρων», το 2002 και το 2005 αντίστοιχα, ως ο κακός Κόμης Ντόκου.

Και αυτή είναι μόνο μια ελάχιστη αναφορά στους ρόλους που έπαιξε o Κρίστοφερ Λι. Μιλάμε για έναν ηθοποιό ο οποίος έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς είχε στο ενεργητικό του τους περισσότερους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης

Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον Κρίστοφερ Λι. Εκτός από την μεγάλη υποκριτική του δεινότητα που αναγνωρίστηκε από κοινό και κριτικούς, ο Λι δεν δίστασε να ασχοληθεί με την μουσική και την συγγραφή.

Το εξώφυλλο του μέταλ δίσκου του 2010
Το εξώφυλλο του μέταλ δίσκου του 2010

Συγκεκριμένα, έχει εκδώσει βιβλία που αφορούν τους ρόλους του και την ιστορία του κινηματογράφου αλλά έχει γράψει και την αυτοβιογραφία του με τίτλο “Tall, Dark and Gruesome” η οποία αν και γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1999.

Η μουσική του καριέρα (αν και είχε τραγουδήσει μεμονωμένα κομμάτια σε δίσκους για ταινίες και θεατρικά έργα) ξεκίνησε το 2010 με την κυκλοφορία του μέταλ άλμπουμ “Charlemagne: By the Sword and the Cross”. Δύο χρόνια αργότερα, ο Λι στα 90 του χρόνια, κυκλοφόρησε και το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο “Charlemagne: The Omens of Death”.

Για την ιστορία, ο Καρλομάγνος δεν ήταν άγνωστος στον Λι καθώς ήταν πρόγονός του.

Η προσωπική ζωή και το τέλος

Ο Κρίστοφερ Λι ήταν παντρεμένος από το 1961 με την Δανέζα ζωγράφο Γκίτι Κρένκε με την οποία απέκτησαν μια κόρη, την Κριστίνα.

Ο Κρίστοφερ Λι και η σύζυγός του
Ο Κρίστοφερ Λι και η σύζυγός του

Το 2009, ο Κρίστοφερ Λι έλαβε τον τίτλο του «Σερ» για την προσφορά του στην υποκριτική τέχνη καθώς και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες.

Ο Κρίστοφερ Λι έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 7 Ιουνίου, μετά από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο του Λονδίνου Chelsea and Westminster λόγω αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη 11 Ιουνίου γιατί η σύζυγός του ήθελε να ενημερώσει εκείνη πρώτη τα μέλη της οικογένειας.

Το trailer της ταινίας Horror of Dracula, της πρώτης ταινίας του Κρίστοφερ Λι στον ρόλο

O Κρίστοφερ Λι στο IMDB

 

Προηγούμενο άρθροΗ Αντιγόνη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη περιοδεύει
Επόμενο άρθροΜαργαρίτα, Πενθεσίλεια, Ιώ: Κριτική της παράστασης